Davor Skeledžija

Srbija – senzori dostupni preko zdravstvenog osiguranja!

25/01/2020

Sve je započelo prošlogodišnjom izjavom Zlatibora Lončara, ministra zdravlja Republike Srbije:

„Od 1. januara naredne godine deca koja imaju dijabetes i koja su na insulinskoj terapiji, o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje dobiće senzore za merenje šećera.“

S obzirom na to da su u Srbiji, kao i „ostatku regiona“, političari skloni iznositi neistine, mnogi su sumnjali u ovu izjavu, no nešto se ipak upravo dogodilo! Nakon Slovenije, Hrvatske i Crne Gore – još jedna zemlja regije ušla je u ovaj, za sada, ekskluzivan klub. 🙂

Kako to bude, uvek ima dobrih i loših vijesti


Krenimo od dobrih vijesti!
Republika Srbija prva je zemlja u regiji (osim Slovenije) koja je na listu pomagala stavila tzv. Stand alone – Real Time CGMS! Dakle, riječ je o kontinuiranom mjerenju „s alarmima“, a važno je napomenuti da ova oprema nije samo za pumpere, već ju može nositi bilo tko! Evo što kaže službena „Lista pomagala“ (link):

  • Šifra 228 – „Aparat za očitavanje kontinuiranog merenja nivoa šećera“
  • Šifra 229 – „Transmiter za očitavanje kontinuiranog merenja nivoa šećera“
  • Šifra 230 – „Senzor za očitavanje kontinuiranog merenja nivoa šećera“

Led je probijen! Prvi su se komadi CGM opreme probili na listu pomagala Republike Srbije! …ili je bitka tek započela, ovisno o kutu gledanja.

Republički fond za zdravstveno osiguranje Republike Srbije - led je probijen!

Republički fond za zdravstveno osiguranje Republike Srbije - led je probijen.

Koje su loše vijesti?
Prva loša vijest, koja na žalost nikoga nije iznenadila, je činjenica da pravo na samostalni CGM čitač imaju samo djeca do 18 godina, ako zadovolje određene indikacije… Takvoj dobnoj diskriminaciji su se donekle uspješno suprotstavile Hrvatska i Slovenija, ali je veliko pitanje što će biti s ostalim zemljama „regiona“… Jer kao što mi znamo,  a oni ne - dijabetes ne nestaje nakon 18og rođendana.

Ono što je donekle utješno je činjenica da osobe iznad 18 godina ipak mogu ostvariti pravo na senzore, kao i na transmiter, ali samo pod uvjetom da imaju inzulinsku pumpu i da su je dobili dobili na teret fonda.

Druga loša vijest koju nitko nije očekivao je nevjerojatna nebuloza u obliku činjenice da su u Srbiji za godinu dana osigurali samo 12 senzora. Koliko je to loše jasno je svakome tko zna da senzor o kojem trenutno razgovaramo (Medtronic) traje 6 dana. Da, dobro ste pročitali, godišnje ćete dobiti 12 senzora, a treba vam 60. (update: ovaj problem je gotovo u potpunosti riješen! Sada u Srbiji imate pravo na 52 Enlite senzora godišnje!)

Također, u obranu sprskog fonda moram naglasiti da ste preko osiguranja ostvarili pravo i na transmiter (šifra 229) koji u Hrvatskoj košta 54.683 RSD (461 €)!

Medtronic transmiter i senzor

Medtronic transmiter i senzor

U Srbiji osobama s dijabetesom još nije dostupan niti jedan "stand alone" fizički čitač za CGM (zanemarimo pumpu). Medtronic ni ne posjeduje fizički čitač, već za očitavanje glukoze koristi mobitel i jako je dobro što srpski osiguravatelj ne inzistira na fizičkom čitaču, već im je aplikacija za mobitel sasvim dovoljna. To je sjajno jer sve više proizvođaća nema fizičke čitaće.

Vidi HZZO - ne treba zasebni čitač. Dovoljan je mobitel.

Ova lista pomagala stupa na snagu 8 dana od objavljivanja, dakle 30. 1. 2020. godine. 🙂
Ako dobro čitam ćirilicu, može se zaključiti da vam zbog bezbolnih senzora nitko neće ukinuti pravo na onu sirotinju od trakica za mjerenje glukoze u krvi. To je jako važno s obzirom na to da Medtronic rtCGMS zahtijeva dvije kalibracije krvlju dnevno.

Dodatni detalji:
1) Pravilnik o medicinsko-tehničkim pomagalima – link
2) Lista pomagala – link

A o kojem rtCGMS-u zapravo govorimo?
Trenutno je svima jasno da govorimo senzorima za kontinuirano i bezbolno mjerenje tvrtke Medtronic. Oni imaju senzore kompatibilne s pumpama i samostalne (engl. stand-alone) senzore koji šalju očitanje glukoze na mobitel. Obje verzije, ako nisu, vrlo će brzo postati dostupne u Srbiji.

Medtronic 640G inzulinska pumpa i samostalni Guardian rtCGMS

Medtronic 640G inzulinska pumpa i samostalni Guardian rtCGMS

O stand-alone verziji Medtronic rtCGMS-a možete nešto pročitati u članku: JOŠ jedan rtCGMS u Hrvatskoj?

U Republici Srbiji trenutno je dostupna inzulinska pumpa Veo koja ima, diplomatski rečeno, skromne mogućnosti kontinuiranog mjerenja. Ovaj veliki događaj mora biti ogromna motivacija Medtronicu Srbija da učini sve što je u njihovoj moći da na srpsko tržište dovedu fantastičnu 640G inzulinsku pumpu o kojoj čitajte u članku Detaljni test nove inzulinske pumpe 640G! – prvi osvrt, a možda i još napredniju 670G – članak Najnovija Medtronic 670G pumpa u Hrvatskoj! (samo jedna..).

Veo inzulinska pumpa - jedina trenutno dostupna u Srbiji

Veo inzulinska pumpa - jedina trenutno dostupna u Srbiji

Zaključak
Kako ćete primiti ovu vijest – ponajviše ovisi o vašem karakteru, jeste li pesimist ili optimist. No, objektivno – ovo je ogromna stvar za sve osobe s dijabetesom u Republici Srbiji i rezultat je nevjerojatnog angažmana brojnih osoba s dijabetesom i njihovih obitelji! Ne zaboravimo da je inicijativa „Za život s manje boli Srbija“ skupila preko 45 000 potpisa, a jedini su ih skupljali i online i uživo, „po tezgama“. Ovo je razlog za slavlje i velika motivacija svakoj osobi s dijabetesom, kao i dijabetičkim društvima, da nastave daljnji rad na napretku skrbi o dijabetesu za SVE dijabetičare. A što se nebuloza tiče, ne brinite, ima ih svuda i niste ih vi izmislili.

Sretno vam bilo. 🙂

p.s. Ako vam nije dosta „lepih vesti“, razveselit će vas informacija da je na listu lijekova srpskog zdravstvenog osiguranja stavljen i najbrži inzulin na svijetu FIASP koji proizvodi tvrtka Novo Nordisk. Brojne tekstove o FIASP-u potražite na ovom linku.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: