Davor Skeledžija

Crna Gora – senzore za mjerenje glukoze pokriva zdravstveno osiguranje!

05/02/2019

Ova je vijest fantastičan presedan ne samo za osobe ispod 18 godina, kojima će u Crnoj Gori biti pokriveni troškovi senzora, već i za sve osobe s dijabetesom u regiji!

Naime, već i vrapci na grani znaju da se Abbott niz godina muči s osiguravanjem dovoljnih količina senzora nastalih svjetskom potražnjom za Libreom. Globalna potražnja stalno raste i nikako da proizvodnja uhvati korak. Između ostalog, zato i Crna Gora nije u Abbottovim planovima za službeni dolazak u kratkom roku, kao ni Dexcomovim, itd...

No Crnogorci su i tome doskočili!

Ravnatelj crnogorskog Fonda za zdravstveno osiguranje, g. Sead Čirgić, ispunio je obećanje koje je dao u dijabetičkom kampu u Baru u kojem sam i ja gostovao (izvještaj: Dijabetes – kako to rade u Crnoj Gori) i senzori su na listi!

Obećanje ravnatelja g. Čirgića u ljetnom kampu u Baru tijekom ljeta 2018. godine.

Ako ne vjerujete da je obećanje ispunio, pogledajte ovaj video (dio o senzorima počinje nakon 2 minute i 50 sekundi):

Njihovo osiguranje će svojim malim pacijentima pokriti trošak senzora koje će obitelji kupovati u inozemstvu! Jednako kao što osiguranja pod određenim okolnostima pokrivaju troškove medicinskih zahvata u inozemstvu, ovdje su to proširili i na pomagala!

Detalji se mogu pronaći i na ovom službenom linku Fonda, a najvažniji dio je:

Naravno da bi bilo bolje da se u samoj Crnoj Gori osigura službena garancija i edukacija liječnika i pacijenata, ali kako kada proizvođači još nisu spremni na taj korak? U ovim okolnostima ovo je zbilja fantastičan napredak! Sjetite se da su i u Hrvatskoj ovu tehnologiju dobrim dijelom nametnuli pacijenti. U Crnoj Gori ovaj je posao za djecu odradila i dr. Valentina Kalinić koja je i organizirala spomenuti kamp te je u ravnatelju crnogorskog Fonda za zdravstveno osiguranje pronašla korektnu osobu koja razumije dijabetes i koja se drži svojih obećanja!

Ovim putem moram istaknuti da, koliko god mi u Hrvatskoj u ovom trenutku „mrzili“ HZZO zbog ilegalnog pokušaja katastrofalnog referenciranja cijena inzulina koje bi rezultiralo masovnim doplatama (emisija Provjereno), pouzdano znam da je i ravnatelj našeg HZZO-a, dr. Lucian Vukelić, dao nemjerljiv doprinos dolasku CGM-a na HZZO-ovu listu.

Dragi Bošnjaci i Hercegovci, Srbi, Makedonci – Crna Gora vam je na srebrnom pladnju pokazala kompromisno rješenje! Ostvarili su presedan za koji morate zagristi i na njega navaliti. Barem do trenutka dok Abbott, ili netko drugi, ne zadovolji potražnju koja je nastala za ovom revolucionarnom tehnologijom i službeno ne dođu u vaše zemlje. Hrvatska je napravila veliki pomak, Crna Gora je pokazala da se može još jednostavnije i fleksibilnije. Tko je sljedeći?

Sretno nam bilo!

Ravnatelj crnogorskog osiguranja g. Čirgić, moja malenkost, dr. Kalinić i suorganizatorice ljetnog kampa za osobe s dijabetesom u Baru.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: