Crna Gora – senzore za mjerenje glukoze pokriva zdravstveno osiguranje!

Ova je vijest fantastičan presedan ne samo za osobe ispod 18 godina, kojima će u Crnoj Gori biti pokriveni troškovi senzora, već i za sve osobe s dijabetesom u regiji!

Naime, već i vrapci na grani znaju da se Abbott niz godina muči s osiguravanjem dovoljnih količina senzora nastalih svjetskom potražnjom za Libreom. Globalna potražnja stalno raste i nikako da proizvodnja uhvati korak. Između ostalog, zato i Crna Gora nije u Abbottovim planovima za službeni dolazak u kratkom roku, kao ni Dexcomovim, itd…

No Crnogorci su i tome doskočili!

Ravnatelj crnogorskog Fonda za zdravstveno osiguranje, g. Sead Čirgić, ispunio je obećanje koje je dao u dijabetičkom kampu u Baru u kojem sam i ja gostovao (izvještaj: Dijabetes – kako to rade u Crnoj Gori) i senzori su na listi!

Obećanje ravnatelja g. Čirgića u ljetnom kampu u Baru tijekom ljeta 2018. godine.

Ako ne vjerujete da je obećanje ispunio, pogledajte ovaj video (dio o senzorima počinje nakon 2 minute i 50 sekundi):

Njihovo osiguranje će svojim malim pacijentima pokriti trošak senzora koje će obitelji kupovati u inozemstvu! Jednako kao što osiguranja pod određenim okolnostima pokrivaju troškove medicinskih zahvata u inozemstvu, ovdje su to proširili i na pomagala!

Detalji se mogu pronaći i na ovom službenom linku Fonda, a najvažniji dio je:

Naravno da bi bilo bolje da se u samoj Crnoj Gori osigura službena garancija i edukacija liječnika i pacijenata, ali kako kada proizvođači još nisu spremni na taj korak? U ovim okolnostima ovo je zbilja fantastičan napredak! Sjetite se da su i u Hrvatskoj ovu tehnologiju dobrim dijelom nametnuli pacijenti. U Crnoj Gori ovaj je posao za djecu odradila i dr. Valentina Kalinić koja je i organizirala spomenuti kamp te je u ravnatelju crnogorskog Fonda za zdravstveno osiguranje pronašla korektnu osobu koja razumije dijabetes i koja se drži svojih obećanja!

Ovim putem moram istaknuti da, koliko god mi u Hrvatskoj u ovom trenutku „mrzili“ HZZO zbog ilegalnog pokušaja katastrofalnog referenciranja cijena inzulina koje bi rezultiralo masovnim doplatama (emisija Provjereno), pouzdano znam da je i ravnatelj našeg HZZO-a, dr. Lucian Vukelić, dao nemjerljiv doprinos dolasku CGM-a na HZZO-ovu listu.

Dragi Bošnjaci i Hercegovci, Srbi, Makedonci – Crna Gora vam je na srebrnom pladnju pokazala kompromisno rješenje! Ostvarili su presedan za koji morate zagristi i na njega navaliti. Barem do trenutka dok Abbott, ili netko drugi, ne zadovolji potražnju koja je nastala za ovom revolucionarnom tehnologijom i službeno ne dođu u vaše zemlje. Hrvatska je napravila veliki pomak, Crna Gora je pokazala da se može još jednostavnije i fleksibilnije. Tko je sljedeći?

Sretno nam bilo!

Ravnatelj crnogorskog osiguranja g. Čirgić, moja malenkost, dr. Kalinić i suorganizatorice ljetnog kampa za osobe s dijabetesom u Baru.


Još iz kategorije Advocacy: