Davor Skeledžija

Počela prodaja Libre 3 u Njemačkoj!

03/09/2021

Sada je riječ o punokrvnom senzoru za kontinuirano mjerenje glukoze koji putem Bluetootha razinu glukoze šalje direktno u mobitel svake minute. Prvi osvrt objavljen je još krajem travnja na ovom portalu u članku:

FreeStyle Libre 3 – prvi dojmovi!

Pitanje svih pitanja je:

Jeli Abbott održao „obećanje“ da će cijena Libre 3 senzora biti usporediva sa Libre 2 i Libre 1?

Kao što se i na naslovnici vidi:

Odgovor je DA! Cijena je prava sitnica - 60€

Svi bismo željeli da cijene senzora idu dolje kako bi postali dostupniji što većem broju osoba s dijabetesom, posebno u siromašnijim zemljama. Ipak, to što noviji, napredniji i manji senzori zadržavaju cijenu starije tehnologije, također je odlična vijest!

Bit će zanimljivo vidjeti kako će konkurencija reagirati.

Libre 3 Vs. Libre 1

Libre 1 vs. Libre 3

Ključne osobine Libre 3 senzora:

  1. Libre 3 je čak 70% manji od Libre 1&2, a sada pored NFC-a ima i Bluetooth (čitaj alarme)!
  2. Libre 3 ima isti MARD 9.2 kakav ima i Libre 1 dostupan u Hrvatskoj. Traje 14 dana.
  3. Kutija je također značajno manja što zajedno s manjim senzorom ima ODLIČAN utjecaj na okoliš (i lakše ih je švercati).
  4. Kad smo kod okoliša i ekologije: sveukupna količina plastike je smanjena za 41%, a kartona za 43%.
  5. U trenutku pisanja ovog teksta – nova Libre 3 aplikacija dostupna je samo za iPhone i to naravno ne u Hrvatskoj (iako sam za potrebe testiranja uspio zavarati njemački iStore i instalirati novu aplikaciju na ženin službeni iPhone).
  6. Razina glukoze se putem Bluetootha šalje svake minute u mobitel, dakle Libre 3 konačno ima prave alarme! (Libre 1 nema, a Libre 2 ima hibride).
  7. Fizički čitač je sada stvar prošlosti (kao kod Medtruma, Dexcoma i Medtronica).
  8. U novu Libre 3 aplikaciju ugrađen je glasovni modul – dakle slijepi i slabovidni su na konju (iako su i ranije koristili modul od samog operativnog sustava).
  9. Roditelji sada u realnom vremenu mogu pratiti razinu glukoze svog djeteta uz pomoć LibreLinkUp aplikacije. Dakle, dijete više ne mora skenirati senzor da bi sve funkcioniralo. (Nešto što konkurenti „oduvijek nude“, iako Medtronic nema zasebnu aplikaciju.)
Konačno roditelji mogu nesmetano pratiti razinu glukoze u djece s Libre 3

Konačno roditelji mogu nesmetano pratiti razinu glukoze u djece s Libre 3

Gdje je tu Hrvatska?

Dragi Bog zna. Podsjećam da bi Srbi i Bosanci bili presretni da dobiju i Libre 1, a da ne govorimo da Libre 1 za osobe s tip 1 dijabetesom ovdje u Hrvatskoj u potpunosti financira HZZO!

Ipak, to ne znači da nemamo naše prirodno pravo stremiti funkcionalnijem i novijem sustavu. Stoga podsjećam Abbott Hrvatsku i Bontech - da je vrijeme za nove bitke s Abbott Globalom. Ako je Medtronic uspio preskočiti 670G inzulinsku pumpu i direktno nam dovesti 780G, ne sumnjamo da i vi možete preskočiti Libre 2 ?.

Je li u Hrvatskoj sve tako crno? Naravno da nije

U Hrvatskoj imamo još Medtronic i Medtrum senzore. Istina je da oni zahtijevaju kalibraciju krvlju, ali moguće je doći do neslužbenih informacija da ćemo u HR iduće godine imati na raspolaganju i verzije bez kalibracije! Riječ je o Medtrum Nano i Medtronic Guardian 4 senzorima o kojima će još dosta biti riječi na ovom portalu. Osim toga, i postojeći Medtrum TouchSlim koji je već dostupan preko HZZO-a uskoro bi mogao dobiti mogućnost tvorničke kalibracije:

I Medtrum ukida kalibraciju krvlju!

Ne želim tvrditi da je sustav bez kalibracije krvlju nužno uvijek bolji, ima i krvarenje svojih prednosti; ali očigledno je tvornička kalibracija budućnost kojoj svi streme.

Ne zaboravimo još i najavu Dexcomova dolaska u Hrvatsku.

Zaključak

se nameće sam po sebi: tehnologija senzora ide naprijed, a cijene ne divljaju. Sretno nam bilo!

p.s. Kao što se vidi iz priloženih matrijala, Libre 3 je trenutno na ruci jedne od autorica portala naInzulinu, dakle uskoro slijedi i osvrt iz Hrvatske

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: