Bosna i Hercegovina – kako kupiti Libre 2 iz Hrvatske

Uz malo sreće i truda nabava Libre 2 senzora iz Hrvatske ne bi trebala biti problem.

U ovom tekstu možete pročitati:

  1. koja mjesta u BiH financiraju senzore;
  2. u kojem ovlaštenom webshopu naručiti Libreove senzore;
  3. kako ih platiti;
  4. kako doći do senzora ako imate nekog u Hrvatskoj;
  5. kako do senzora ako nemate nikog u Hrvatskoj. 

Ako ste iz Srbije – ovo je tekst za vas

Što se BiH tiče, posebno je zanimljiva činjenica da nekoliko zdravstvenih osiguranja financira senzore pa je i to argument za žandare da budu malo popustljiviji prema vama.

Konkretno, u ovim BiH mjestima ili kantonima za određene je kategorije stanovništva moguće dobiti pokriće troškova za senzore:

  • Hercegovačko-neretvanska županija
  • Hercegbosanska županija
  • Unsko-sanski kanton
  • Sarajevski kanton
  • Tuzlanski kanton
  • Zenica
  • Srednjobosanski kanton
  • Brčko distrikt – SVI tip 1!

Gdje se mogu naručiti senzori i mjesto isporuke

Naravno riječ je o Internetskoj trgovini tvrtke Bontech koja je službeni distributer Libreovih senzora za Republiku Hrvatsku. Link je ovdje.

Nažalost, iako naručujete iz BiH, mjesto isporuke svejedno mora biti adresa ili poštanski ured u Hrvatskoj (o tome kasnije).

Plaćanje senzora

Iako su Libreovi senzori najjeftiniji, njihova je cijena još uvijek značajan trošak, posebno za stanovnike BiH i njihove prosječne plaće. Osim što će vam neka osiguranja i gradovi pokriti taj trošak, odlična je vijest da je u Bontech Internet Webshopu moguće koristiti najpoznatije internacionalne kreditne kartice: Diners, Discover, Maestro, MasterCard i Visa. Dakle, plaćanje je momentalno, jednostavno i bez dodatnih troškova. Ako slučajno i nemate neku od spomenutih kreditnih kartica, vaš susjed ili prijatelj sigurno je imaju.

Postoje još i opcije izravne bankovne transakcije odnosno plaćanje prilikom preuzimanja. No ukoliko naručujete iz BiH, prva je opcija vjerojatno preskupa, a drugom nepotrebno gnjavite nekoga u Hrvatskoj tko vam je pristao biti suučesnik u ovome dobrom djelu.

Imate li nekog u Hrvatskoj ili ne?

Dobra je vijest da za oba scenarija postoji lijek iako je u vrijeme korone i otežanog prelaska granice ipak jednostavnije imati nekoga u Hrvatskoj.

Opcija 1: imam nekog u Hrvatskoj

U ovom slučaju stvar je u vezi s narudžbom relativno jednostavna. Posjetite internetski dućan sa svojom (ili prijateljevom) kreditnom karticom i naručite opremu na adresu prijatelja u Hrvatskoj. Ako zdravstveno osiguranje radi refundacije inzistira na vašem imenu na računu, imate na raspolaganju odličnu opciju.

Pod „podaci za plaćanje“ stavite svoje ime i prezime i adresu kontakta u Hrvatskoj:

A na dnu kliknite na kućicu „dostaviti na različitu adresu“ i tamo unesite ime osobe u Hrvatskoj koja će primiti vaš paket na kućnu adresu, te ponovno istu adresu u Hrvatskoj kamo želite da vam se dostavi:

Kako iz Hrvatske dostaviti paket u BiH?

Naravno ovdje je ključna stvar da vam pored svih koji zarađuju na vašoj bolesti, još i država BiH ne uzme porez, carinu ili neki slični „namet na zdravlje“.

Kako ne platiti porez i carinu na zdravlje prilikom slanja pošiljke HR -> BiH?

Vi ste porez pošteno platili u Hrvatskoj (stvarno nije velik, iznosi 5% i uračunat je u cijenu senzora) i nije pošteno da ga opet platite u svojoj zemlji. Osnovna je svrha carine da zaštiti domaću proizvodnju. S obzirom na to da narod u BiH (kao ni hrvatski) nije u stanju proizvesti nešto ovako sofisticirano, naplata carine čisti je harač.

Konkretni savjeti za slanje paketa u BiH:

1. Pošaljite emailom kontaktu u Hrvatskoj svoju povijest bolesti i isto ime stavite u ranije spomenuto polje za narudžbu: „podaci za plaćanje“. Tu vašu povijest bolesti neka Hrvat ispiše na pisač i umetne u kutiju sa senzorima kada ih bude slao za BiH.
2. Neka kutija u kojoj se šalju senzori za BiH nipošto ne izgleda kao da je od neke firme, webshopa ili slično. Što neuglednija i manja kutija – to bolje.
3. Podatke o pošiljatelju i primatelju nipošto nemojte ispisivati pisačem. Uredan rukopis na paketu smanjit će šanse da vam neko otme još novaca samo zbog toga što investirate u svoje zdravlje.

Ovisno o težini kutije, ukoliko koristite klasičnu poštansku uslugu, trošak će iznositi oko 100 kn (25 KM) i cijeli će proces trajati oko 10 dana. Kontakt neka vam uslika potvrdu za slanje koju dobije na pošti, a na kojoj će se nalaziti i tracking number s pomoću kojega ćete moći pratiti pošiljku preko interneta.

Slanje autobusom

Ukoliko vam je kontakt u Zagrebu i spreman se zaletjeti do Autobusnog kolodvora, senzore možete poslati autobusom. Ovdje je link na vozni red, a ja napamet znam da za Sarajevo autobus kreće u 12.30 s istočne strane kolodvora, dok za Zenicu ide u 18.50 sa zapadne strane kolodvora. Sve dragi ljudi.

Cijena slanja kutije/vrećice  iznosi oko 70 kn (10 € ili 20 KM). Nije besplatno, ali je cijena (kao i brzina) ipak neusporedivo bolja od bilo koje poštanske službe.

Ne treba se sramiti:

  1. od vozača zatražiti broj mobitela;
  2. pitati ga kada očekuje dolazak u ciljni grad;
  3. poslikati autobus sprijeda da se vidi tablica, prijevoznik i boja.

I sve to poslati WhatsApp-om ili Viberom osobi koja s druge strane granice željno očekuje paket.

Ako vi ili neko vaš imate prijatelja koji ima prijatelja vozača kamiona

Ovaj je scenarij češći nego što mislite, raspitajte se. Kao što vjerojatno znate, promet roba između Hrvatske i BiH intenzivan je i jako se često odvija kamionima, a oni najčešće prolaze zagrebačkom obilaznicom. Iz tehničkih razloga, vozačima kamiona najlakše se zaustaviti na Odmorištu Plitvice koje je udaljeno 17 km od Jadranskog mosta u Zagrebu. Tamo su dvije benzinske i birtija, a postoji i onaj prijelaz preko autoceste. Ako kamiondžija onuda prolazi u nezgodno vrijeme, prijatelj može senzore ostaviti na nekoj od dvije pumpe gdje će trgovci pričuvati vrećicu dok je kamiondžija ne pokupi. Sve dragi ljudi, ali nemojte da vrećica stoji dulje od jednog dana zbog inventura i slično.

Još je bolje mjesto za primopredaju senzora Shopping centar Supernova Zagreb u Buzinu. Ali mnogi kamiondžije zbog sustava praćenja ni na kratko ne smiju napustiti rutu, pa je bolje ranije provjeriti.

Opcija 2: nemam nikog u Hrvatskoj

Vjerovali ili ne, i tome ima lijeka. Nažalost, teže je u ovo doba korone, ali je izvedivo.

Hrvatska pošta nudi vam opciju poste restante. To konkretno znači da preko webshopa možete naručiti da vam Bontech na vaše ime pošalje senzore u hrvatski poštanski ured po vašem izboru, a poštari će vam ih čuvati 30 dana. U tom se roku trebate pojaviti s osobnom iskaznicom ili putovnicom i pokupiti pošiljku.

Budući da Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina imaju nevjerojatno dugačku granicu, velike su šanse da ćete naći mjesto i poštanski ured koji su vam dovoljno blizu (naravno, uvijek se možete zaletjeti i do same prodavaonice).

Nekoliko službenih i vrlo korisnih linkova:

1) Općenito o usluzi poste restante
2) Kako adresirati pošiljku za poste restante (nije komplicirano)
3) Popis poštanskih ureda za poste restante

Na popisu poštanskih ureda nalaze se praktički svi pogranični gradovi i adrese poštanskih ureda na koje ćete adresirati pošiljku. Pod ime i prezime stavite svoje vlastito ime, to jest ime osobe koja će doći preko granice i preuzeti paket iz poštanskog ureda. Prilikom prelaska granice potrudite se sa sobom ponijeti povijest bolesti – može pomoći kod nadobudnih carinika.

Primjer slanja u poštanski ured putem usluge poste restante

Metković je jedno od pristojnih mjesta direktno uz granicu s BiH: na gornjem popisu poštanskih ureda tako sam pronašao poštanski ured, s adresom u Ulici dr. Ante Starčevića 9 u Metkoviću, koji je od graničnog prijelaza udaljen samo 1,5 km:

Dakle, ništa vas ne sprečava da putem internetske trgovine naručite senzore koji će vas potom 30 dana čekati u poštanskom uredu koji vam najviše odgovara. Naravno, u tom slučaju senzore morate platiti kreditnom karticom.

Popunjeni formular u Bontech Internet Webshopu ovako bi trebao izgledati:

Za kraj

Molim da ovaj tekst ne shvatite kao poziv za javljanje kako bih ja nekome prosljeđivao senzore. Ovo je informativan tekst koji bi vam mogao pomoći sve dok se u vašoj zemlji ne budu mogli nabaviti senzori koji odgovaraju vašim potrebama i/ili financijskim mogućnostima.

Proslijedite ga svima za koje mislite da bi im mogao biti od koristi.

Sretno!


Još iz kategorije Advocacy: