Davor Skeledžija

Srbija - kako kupiti Libre 2 iz Hrvatske

13/05/2021

Uz malo sreće i truda – ne bi trebalo biti problema u nabavljanju Libre 2 senzora iz Hrvatske. Ukoliko slučajno dolazite iz Bosne i Hercegovine, ovo je tekst za vas.

U ovom tekstu možete pročitati:

  1. u kojem ovlaštenom webshopu naručiti Libreove senzore;
  2. kako ih platiti;
  3. kako doći do senzora ako imate nekog u Hrvatskoj;
  4. kako do senzora ako nemate nikog u Hrvatskoj. 

Gdje se kupuju/naručuju senzori i mjesto isporuke

Naravno riječ je o Internetskoj trgovini tvrtke Bontech koja je službeni distributer Libreovih senzora za Republiku Hrvatsku. Link je ovdje.

Nažalost, iako naručujete iz Srbije, mjesto isporuke svejedno i dalje mora biti adresa ili poštanski ured u Hrvatskoj (o tome kasnije).

Plaćanje senzora

Iako su Libreovi senzori najjeftiniji, njihova je cijena još uvijek značajan trošak. Dobra vijest je da je u Bontech Internet Webshopu moguće koristiti najpoznatije internacionalne kreditne kartice: Diners, Discover, Maestro, MasterCard i Visa. Dakle, plaćanje je momentalno, jednostavno i bez dodatnih troškova. Ako slučajno i nemate neku od spomenutih kreditnih kartica, vaš susjed ili prijatelj sigurno je imaju.

Postoje još i opcije izravne bankovne transakcije odnosno plaćanje prilikom preuzimanja. No ukoliko naručujete iz Srbije, prva je opcija vjerojatno preskupa, a drugom nepotrebno gnjavite nekoga u Hrvatskoj tko vam je pristao biti suučesnik u ovome dobrom djelu.

Imate li nekog u Hrvatskoj ili ne?

Dobra je vijest da za oba scenarija postoji lijek iako je u vrijeme korone i otežanog prelaska granice ipak jednostavnije imati nekoga u Hrvatskoj.

Opcija 1: imam nekog u Hrvatskoj

U ovom slučaju stvar je u vezi s narudžbom relativno jednostavna. Posjetite internetski dućan sa svojom (ili prijateljevom) kreditnom karticom i naručite opremu na adresu prijatelja u Hrvatskoj. Ako zdravstveno osiguranje ili neka firma radi eventualne refundacije inzistira da na računu bude ime osobe koja će koristiti senzore, imate na raspolaganju odličnu opciju.

Pod „podaci za plaćanje“ stavite svoje ime i prezime i adresu kontakta u Hrvatskoj:

A na dnu kliknite na kućicu „dostaviti na različitu adresu“ i tamo unesite ime osobe u Hrvatskoj koja će primiti vaš paket na kućnu adresu, te ponovno istu adresu u Hrvatskoj kamo želite da vam se dostavi:

Kako iz Hrvatske dostaviti paket u Srbiju?

Naravno ovdje je ključna stvar da vam pored svih koji zarađuju na vašoj bolesti, još i država Srbija ne uzme porez, carinu ili neki slični „namet na zdravlje“.

Kako ne platiti porez i carinu na zdravlje prilikom slanja pošiljke HR -> Srbija?

Vi ste porez pošteno platili u Hrvatskoj (stvarno nije velik, iznosi 5% i uračunat je u cijenu senzora) i nije pošteno da ga opet platite u svojoj zemlji. Osnovna je svrha carine da zaštiti domaću proizvodnju. S obzirom na to da narod u Srbiji (kao ni hrvatski) nije u stanju proizvesti nešto ovako sofisticirano, naplata carine čista je otimačina.

Konkretni savjeti za slanje paketa u Srbiju:

1. Pošaljite emailom kontaktu u Hrvatskoj svoju povijest bolesti i isto ime stavite u ranije spomenuto polje za narudžbu: „podaci za plaćanje“. Tu vašu povijest bolesti neka Hrvat ispiše na pisač i umetne u kutiju sa senzorima kada ih bude slao za Srbiju.
2. Neka kutija u kojoj se šalju senzori za Srbiju nipošto ne izgleda kao da je od neke firme, webshopa ili slično. Što neuglednija i manja kutija – to bolje.
3. Podatke o pošiljatelju i primatelju nipošto nemojte ispisivati pisačem. Uredan rukopis na paketu smanjit će šanse da vam neko otme još novaca samo zbog toga što investirate u svoje zdravlje.

Ovisno o težini kutije, ukoliko koristite klasičnu poštansku uslugu, trošak će iznositi oko 100 kn (1560 din) i cijeli će proces trajati oko 10 dana. Kontakt neka vam uslika potvrdu za slanje koju dobije na pošti, a na kojoj će se nalaziti i tracking number s pomoću kojega ćete moći pratiti pošiljku preko interneta.

Slanje autobusom

Ukoliko vam je kontakt u Zagrebu i spreman se zaletjeti do Autobusnog kolodvora, senzore možete poslati autobusom. Ovdje je link na vozni red, jedan autobus za Beograd ide u 08.10, a drugi u 14.00.

Cijena slanja kutije/vrećice  iznosi oko 70 kn (1090 din). Nije besplatno, ali je cijena (kao i brzina) ipak neusporedivo bolja od bilo koje poštanske službe.

Ne treba se sramiti:

  1. od vozača zatražiti broj mobitela;
  2. pitati ga kada očekuje dolazak u ciljni grad;
  3. poslikati autobus sprijeda da se vidi tablica, prijevoznik i boja.

I sve to poslati WhatsApp-om ili Viberom osobi koja s druge strane granice željno očekuje paket.

Ako vi ili neko vaš imate prijatelja koji ima prijatelja vozača kamiona

Ovaj je scenarij češći nego što mislite, raspitajte se. Promet robe između Hrvatske i Srbije često se odvija kamionima, a oni najčešće prolaze zagrebačkom obilaznicom. Iz tehničkih razloga, vozačima kamiona najlakše se zaustaviti na Odmorištu Plitvice koje je udaljeno 17 km od Jadranskog mosta u Zagrebu. Tamo su dvije benzinske i birtija, a postoji i onaj prijelaz preko autoceste. Ako kamiondžija onuda prolazi u nezgodno vrijeme, prijatelj može senzore ostaviti na nekoj od dvije pumpe gdje će trgovci pričuvati vrećicu dok je kamiondžija ne pokupi. Sve dragi ljudi, ali nemojte da vrećica stoji dulje od jednog dana zbog inventura i slično.

Još je bolje mjesto za primopredaju senzora Shopping centar Supernova Zagreb u Buzinu. Ali mnogi kamiondžije zbog sustava praćenja ni na kratko ne smiju napustiti rutu, pa je bolje ranije provjeriti.

Opcija 2: nemam nikog u Hrvatskoj

Vjerovali ili ne – i tome ima lijeka. Nažalost u doba korone je teže, ali je izvedivo.

Hrvatska pošta vam nudi opciju „Poste restante“. To konkretno znači da preko webshopa možete naručiti da Vam Bontech na vaše ime pošalje senzore u hrvatski poštanski ured po vašem izboru, a poštari će vam ih čuvati 30 dana. U tom se roku trebate pojaviti s osobnom iskaznicom ili putovnicom i pokupiti pošiljku.

Budući da Republika Hrvatska i Srbija dijele solidno dugu granicu, velike su šanse da ćete naći mjesto i poštanski ured koji su vam dovoljno blizu (naravno, uvijek se možete zaletjeti i do same poslovnice, na primjer u Osijeku ili Vukovaru).

Nekoliko službenih i vrlo korisnih linkova:

1) Općenito o usluzi poste restante
2) Kako adresirati pošiljku za poste restante (nije komplicirano)
3) Popis poštanskih ureda za poste restante

Na popisu poštanskih ureda nalaze se praktički svi pogranični gradovi i adrese poštanskih ureda na koje ćete adresirati pošiljku. Pod ime i prezime stavite svoje vlastito ime, to jest ime osobe koja će doći preko granice i preuzeti paket iz poštanskog ureda. Prilikom prelaska granice potrudite se sa sobom ponijeti povijest bolesti - može pomoći kod nadobudnih carinika.

Primjer slanja u poštanski ured putem usluge "poste restante":

Ilok je jedno od mjesta direktno uz granicu s Srbijom, na gornjem popisu poštanskih ureda tako sam pronašao poštanski ured s adresom na Trgu N. Iločkog 7 u Iloku. Ovaj je poštanski ured od graničnog prijelaza sa Srbijom udaljen oko 2 km:

Dakle, ništa vas ne sprečava da putem internetske trgovine naručite senzore koji će vas potom 30 dana čekati u poštanskom uredu koji vam najviše odgovara. Naravno, u tom slučaju senzore morate platiti kreditnom karticom.

Popunjeni formular u Bontech Internet Webshopu ovako bi trebao izgledati:

Za kraj

Molim da ovaj tekst ne shvatite kao poziv za javljanje kako bih ja nekome prosljeđivao senzore. Ovo je informativan tekst koji bi vam mogao pomoći sve dok se u vašoj zemlji ne budu mogli nabaviti senzori koji odgovaraju vašim potrebama i/ili financijskim mogućnostima.

Proslijedite ga svima za koje mislite da bi im mogao biti od koristi.

Sretno!

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Blog: