Ana Spoljaric

Kako korištenje metformina može pomoći onima s dijabetesom tip 1?

01/08/2023

Ginger živi s dijabetesom tip 1 više od 25 godina. U proteklih pet mjeseci uz redovitu terapiju inzulinom, počela je koristiti metformin. U početcima, ova terapija nije značajno djelovala na njezine šećere, no s vremenom, uočila je pozitivne promjene.

Metformin je antidijabetik koji se obično propisuje osobama s dijabetesom tip 2 i onima s gestacijskim dijabetesom. Njegove funkcije su smanjivanje apsorpcije glukoze iz crijeva, smanjenje proizvodnje glukoze i poboljšanje osjetljivosti na inzulin. Izvor https://www.drugs.com/metformin.html

Pet činjenica o metforminu i kako njegovo uzimanje može pomoći osobi s dijabetesom tip 1

Iako je namijenjen onima s dijabetesom tip 2, uzimanje metformina nije isključeno za one s tipom 1. Štoviše, kada se uzima zajedno s inzulinom, može biti od pomoći na sljedeće načine:

1. Metformin može pomoći nadoknaditi činjenicu da vaše tijelo ne proizvodi hormon amilin

Amilin je hormon koji proizvodi gušterača. Kod dijabetesa tip 1 imunosni sustav napada stanice otočića koje proizvodi gušterača. Te stanice zatim luče beta-stanice koje proizvode inzulin i alfa-stanice, koje pak proizvode amilin. On djeluje na nekoliko načina: smanjuje količinu glukoze koju proizvodi jetra, šalje informaciju mozgu da je tijelo sito i sprečava porast šećera u krvi nakon obroka.

2. Metformin smanjuje količinu glukoze koju proizvodi jetra

Jetra oslobađa pohranjenu glukozu (glikogen). Smanjenjem proizvodnje glukoze u jetri smanjuje se i potreba za količinom bazalnog inzulina. To se može primijeniti i na jutarnju razinu glukoze u jetri potaknutu hormonima fenomena zore. Nedostatak proizvodnje amilina u tijelu neizbježno znači da jetra proizvodi više glukoze nego što je normalno.

3. Metformin smanjuje apetit i porast razine šećera u krvi nakon obroka

To čini tako što usporava brzinu kojom želudac prazni probavljenu hranu u tanko crijevo gdje glukoza ulazi u krvotok. Usporavanjem tog procesa metformin može zaustaviti skok nakon pojedenog obroka, uz naravno regularno bolusiranje inzulina pred obrok. Ovako posloženim procesom, smanjuje se i apetit te se pruža osjećaj duže sitosti.

4. Metformin smanjuje količinu glukoze koju apsorbirate iz hrane koju jedete

Blokirajući količinu glukoze koju tijelo apsorbira iz probavljene hrane, metformin direktno utječe na povoljnije razine šećera u krvi, a potom i na moguće smanjenje unaprijed planirane  doze inzulina.

5. Metformin povećava osjetljivost tijela na inzulin

Neovisno o tome je li taj inzulin proizvela vlastita gušterača ili se uzimao injekcijom/pumpom, metformin povećava sposobnost stanica da koriste taj inzulin. Drugim riječima, to znači da bi vam ukupno trebalo manje inzulina.

Oprez! Metformin može dovesti do nedostatka B-vitamina - što znači da trebate imati na umu dodatno suplementiranje ovog vitamina i uz razgovor sa stručnim kadrom svako toliko učiniti laboratorijske pretrage na razine B-vitamina.

Šest savjeta za uzimanje metformina za one s dijabetesom tip 1

Između mogućih nuspojava i pozitivnog utjecaja metformina na dijabetes, evo nekoliko stvari koje valja imati na umu:

1. Metformin može uzrokovati probavne tegobe u nekih ljudi

Moguće nuspojave metformina u probavnom sustavu prvenstveno uključuju proljev, mučninu, česte stolice, nadutost i plinove. Za mnoge te nuspojave prestaju nakon prvih nekoliko tjedana primjene ovog lijeka. Za druge, ove tegobe mogu biti u kontinuitetu. Treći pak neće ni doživjeti nuspojave ovog oblika. Kako si pomoći? Nuspojave se mogu značajno smanjiti ako započnete s najnižom dozom (500 mg) u verziji s „produljenim oslobađanjem.” Liječnik može postupno povećavati dozu nakon mjesec dana. Također, uvijek uzmite metformin s hranom - nikada na prazan želudac!

2. Metformin je djelotvorniji što ga dulje uzimate

Strpljenje i dosljednost su ključ! Učinkovitost metformina može biti vidljiva nakon dužeg vremena njegove primjene, čak i šest mjeseci.

Vrijeme uzimanja metformina je važno – čak i s verzijom „produljenog oslobađanja.” Kod Ginger se primjerice najboljim pokazalo kad uzima metformin neposredno prije spavanja. Razlog tome je što je željela spriječiti pikove koji se događaju neposredno prije jutarnjeg buđenja – poznatiji i kao fenomen zore. Protekom vremena metformin joj je smanjio potrebe za inzulinom (obroci, korekcije i bazalni inzulin.)

3. Metformin može dovesti do hipoglikemija i zahtijevati trenutne i dugotrajne promjene doze inzulina

Kao i kod svakog uvođenja nove terapije i kod ove ćete morati obratiti veću pozornost. Ako se dogode ponovljene hipoglikemije, to znači da je vrijeme za prilagođavanje doze inzulina. Što dulje uzimate metformin, veća je vjerojatnost da ćete nastaviti smanjivati dozu inzulina uz obrok, korekciju i bazalni inzulin.

4. Metformin mijenja brzinu probavljanja hrane, što mijenja način doziranja inzulina.

Prema Gingerinu iskustvu metformin joj može odgoditi porast šećera u krvi i do 30 minuta nakon pojedenog obroka. A ponekad i duže. To znači da mora prilagoditi i vrijeme uzimanja inzulina. Pri uzimanju većih doza za visoko masne i visoko ugljikohidratne obroke poput pizze, kolača i ostalo, vremenska prilagodba inzulina je posebno važna.

5. Učinak metformina na smanjenje tjelesne težine je sporo ali postojano

Ovo nije lijek za mršavljenje, ali pomaže u gubitku težine. Čarobni krug - smanjene glukoze u jetri koja snižava inzulin, a potom i šećer apsorbiran iz hrane, dovodi do postupnog gubitka tjelesne težine.

6. Metformin je jedan od najjeftinijih lijekova

Metformin košta svega nekoliko eura dok je, s druge strane semaglutid poput Ozempica iznimno skup.

Zaključno, prednosti uzimanja lijeka metformina apsolutno ima smisla u postizanju ciljeva kontrole dijabetesa tip 1.

Napomena: Ovaj članak iznosi osobno iskustvo Ginger Vierie, osobe s dijabetesom tip 1 koja uzima metformin kao dodatak svom dnevnom inzulinskom režimu. Ono što za nju funkcionira možda neće za vas, stoga uvijek imajte na umu da prije svakog promišljanja ili želje za isprobavanjem nove terapije, konzultirate i tražite savjet od svog dijabetologa.

Članak je preuzet i prilagođen s portala beyondtype1.org

Prevela i prilagodila:

Ana Spoljaric
Dugogodišnja volonterka i aktivistica za sve osobe s dijabetesom. Organizator i sudionik najvećih dijabetičkih projekata u RH. Autor mnogobrojnih tekstova i objava u časopisu, na Facebooku, Instagramu i na portalu Zagrebačkog dijabetičkog drušva.

Još iz kategorije komplikacije: