Andrijana Buklijas

Kako sačuvati zdrave oči citinom i kolinom

06/06/2023

Izgubiti vid. Ne vidjeti više dobro. Ne vidjeti više uopće. Teško je zamisliti goru komplikaciju koju donosi dijabetes.

Potrebno je otprilike 10 godina za prve promjene na očima od početka dijabetesa. Rekla bih - od početka nereguliranog dijabetesa, al' ruku na srce, tko ga od nas potpuno regulira? Dijabetičari tip 2 često niti ne znaju kad su počeli imati povišene šećere u krvi.

Sve komplikacije povišenog šećera u krvi nastaju zbog oštećenja sustava živaca i sustava žila. Kad kažemo početne komplikacije na očima ili bubrezima, mislimo zapravo na njihove živce i žile. U očima prvo počne propadati očni živac, zatim žile postanu krhke, tanke, pucaju ili odumiru.

No ne ide taj proces ovako brzo kako sam ga opisala, obično traje više godina. I ako redovno pregledavamo oči, dobar će oftalmolog uočiti da se nešto počelo događati.

Dijabetičari sa stažom od dvadeset i više godina, mogu posvjedočiti da je posljednjih pet godina najplodnije razdoblje u razvoju dijabetičkih lijekova i tehnologije.  U to su uključene i terapije koje sprečavaju propadanje oka.

Kod dijabetičara se najznačajnije promjene događaju na očnoj pozadini koja izgleda kao unutrašnjost kugle premrežene žilama. Najstariji je tretman koji su neki od nas iskusili, laser. Sad ima i drugih metoda. Očne žile koje su se raspukle i napravile malena krvarenja laserom se zapečate. Ja to zamišljam kao kanale vode koji se na nekim mjestima uruše, iz njih voda curi, pa ih lijepo fizički zatrpaju. Uspješnost takvih zahvata ovisi o tome koliko su velike pukotine, koliko ih ima, o laseru i oftalmologu. Ako je dijabetes i dalje slabije reguliran i ako je osoba podložna problemima s očima, sve se ove komplikacije nakon nekog vremena mogu ponovno dogoditi.

Prije propadanja žila, događa se propadanje očnog živca

Jedan od noviteta koji je upravo došao i u našu zemlju jest lijek koji sprečava propadanje očnog živca. Dakle, značajno pomaže zdravlju oka prije nego što dođe do pucanja žilica u oku, ali može pomoći i kad već propadanje očnog živca započne, tako što će zaustaviti daljnje propadanje. Znači, nakon što započnu sitna krvarenja. Pa i oni koji su se već upoznali s laserom mogu izbjeći nova krvarenja.

Ovaj lijek je u obliku kapi koje se kapaju u oko. U tim su kapima dva sastojka u velikim količinama koje naše tijelo proizvodi i samo. Dakle nisu kemikalije nego nešto slično hormonu inzulina, elementi koje organizam zdravog čovjeka proizvodi i sam. Zovu se citin i kolin. Uz ova dva ključna elementa u kapima se nalaze  (1) konzervans benzalkonijev klorid i (2) hijaluronska kiselina koja pomaže da nas kapi ne svrbe i ne peku. S obzirom na sastav jedino što bi nas moglo zasmetati jest benzalkonijev klorid i tada ih nažalost ne bismo trebali koristiti.

Propadanje očnog živca uzrokuje promjene na žilama u oku i na povećanje očnog tlaka. Očni tlak nije vezan uz dijabetes, on se javlja i u općoj populaciji i genetski je. Nezgodan je jer ne boli, ne smeta, a ako se ne smanji uz pomoć posebnih kapi za očni tlak dovodi do sljepoće. Osobe koje imaju roditelja s povišenim očnim tlakom sklone su tome da ga i same dobiju, što citin i kolin mogu spriječiti.

Dakle, ove nam kapi za oči mogu pomoći:

  • ako imamo genetsku sklonost očnom tlaku
  • ako imamo nereguliran dijabetes više od 10 godina
  • ako imamo početne promjene na malim žilama na očnoj pozadini.

Ne zaboravimo - svi koji imamo dijabetes više od 10 godina, trebamo otići  dobrom oftalmologu, svakih 1-2 godine, na pregled očne pozadine.

Andrijana Buklijas
Zadržava pravo na vlastito mišljenje. Vjeruje da se autoritet zaslužuje, znanje gradi. Da je ultimativna odgovornost uvijek na osobi. Da nada umire zadnja. https://youtu.be/R5DwGkqNGCU

Još iz kategorije Dijabetes tip 2: