Izvor: Internet

Kako spriječiti kataraktu?

05/06/2024

Katarakta je stanje koje uzrokuje zamućenje vida zbog nakupljanja proteina na leći vašeg oka. Ako se ne liječi, katarakta može dovesti do progresivnog gubitka vida i, u konačnici, sljepoće.

Najčešći tretman za kataraktu je operacija, ali ona nije bez rizika. U 42% slučajeva, operacija katarakte rezultira suhim očima, a u 20% slučajeva ostavlja pacijenta sa spuštenim kapkom.

Šećer u krvi značajno utječe na vaše oči. Kronično visok šećer u krvi uzrokovan lošom prehranom i nedostatkom tjelovježbe može izazvati dugoročnu štetu vašem tijelu i učiniti vas sklonijima očnim bolestima, uključujući kataraktu, glaukom i sljepoću.

Antioksidansi koji se nalaze u lisnatom zelenom povrću i u šarenom bobičastom voću i povrću mogu pomoći u prevenciji i/ili liječenju katarkte. Ključne hranjive tvari uključuju karotenoide poput luteina, zeaksantina, astaksantin i vitamin C.

Ostali prirodni lijekovi za kataraktu uključuju N-acetilkarnozin (NAC) kapi i N-acetilcistein amid (NACA) kapi.

Dr. Eric Berg, kiropraktičar i zdravstveni edukator, daje pregled nekih od najboljih prirodnih alternativa za sprječavanje i/ili liječenje katarakte. Čimbenici rizika za pojavu katarakte uključuju prekomjernu konzumaciju alkohola, pušenje, stariju dob, dijabetes, toksične tvari, određene lijekove i ozljede oka.

Znakovi i simptomi nastanka katarakte uključuju:

  • Mutan ili maglovit vid
  • Promjene u percepciji boja
  • Poteškoće u vožnji noću zbog blještavila svjetala
  • Osjetljivost na sunčevu svjetlost
  • Kratkovidost
  • Dupli vid
  • Čini se da naočale i kontaktne leće više ne poboljšavaju tvoj vid

Operacija katarakte nije bez rizika

Najčešći način liječenja katarakte je kirurški zahvat, ali kako je primijetio Berg, ona nije bez rizika. U 42% slučajeva operacija katarakte rezultira suhoćom očiju, a u 20% slučajeva sa spuštenim kapkom. Ostale potencijalne nuspojave uključuju plutanje, ablaciju retine, infekciju oka, glaukom, daljnji gubitak vida i sekundarnu kataraktu.

Poput Berga, želio bih vas potaknuti na isprobavanje jednog ili više prirodnih lijekova prije odluke o operaciji. Iako su znanstveni dokazi koji pokazuju učinkovitost prirodnih lijekova oskudni to ne znači da su beskorisni. Razlog za nedostatak znanstvenih dokaza leži u tome što je mali broj znanstvenika spreman uložiti potrebna sredstva kako bi proučavali nešto što nikada neće donijeti profit.

Na primjer, ne možete patentirati hranu ili prirodne hranjive tvari, a dodaci prehrani nemaju potrebnu isplativost u usporedbi s lijekovima. Ne možete naplatiti stotine ili tisuće dolara za bocu dodataka prehrani. S druge strane, rizik koji preuzimate isprobavanjem prirodnog lijeka gotovo da i ne postoji.

Dodavanje više hranjivih tvari u vašu prehranu neće vam naštetiti. U najgorem slučaju, nećete vidjeti korist. Imajte na umu da će, kada govorimo o hrani ili dodacima prehrani, biti potrebni tjedni ili mjeseci prije nego što učinci postanu vidljivi, stoga budite ustrajni dovoljno dugo da naprave razliku.

Šećer u krvi utječe na vaše oči

Kao što je objasnio Berg, na vaše oči značajno utječe šećer u krvi. Kronično visoka razina šećera u krvi zbog loše prehrane i nedostatka tjelovježbe može izazvati dugoročnu štetu vašem tijelu i čini vas sklonijima očnim bolestima, uključujući kataraktu, glaukom i sljepoću.

Prema Bergu, kad vam je šećer u krvi visok, to stvara mnogo oksidativnog stresa u različitim tkivima, uključujući i oči. Naša tijela proizvode antioksidanse za zaštitu od ove oksidacije i od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Ali određeni čimbenici poput dobi i prehrane, mogu uzrokovati da naše tijelo proizvodi manje antioksidansa. Međutim, biljke također proizvode snažne antioksidanse koje možemo iskoristiti kao pomoć u suzbijanju učinaka oksidativnog stresa. Dvije kategorije na koje ćemo se fokusirati su karotenoidi i antocijanini.

Karotenoidi i antocijanini podržavaju zdravlje očiju

Karotenoidi i antocijani su prirodni pigmenti koji se nalaze u voću, bobicama i povrću. Hrana s visokim udjelom karotenoida uključuje žuto, narančasto, crveno i ljubičasto voće i povrće, žumanjke organski uzgojenih jaja i meso hranjeno travom.

Ključni karotenoidi poznati po svojim zaštitnim učincima na zdravlje očiju uključuju beta-karoten (prekursor za vitamin A), lutein, zeaksantin i astaksantin. U nastavku ću dati pregled dobrobiti i mehanizama djelovanja luteina i astaksantina.

Hrana s visokim sadržajem antocijanina je crvena, ljubičasta i plava, poput borovnica, kupina, aronije, crnog ribiza i crvenog kupusa (posebice klice crvenog kupusa). Bergov domaći lijek za mrenu je shake koji se pije jednom dnevno i sastoji se od:

1 šalica crvenog, ljubičastog ili plavog bobičastog voća po vašem izboru

1 šalica kefira (od punomasnog mlijeka iz ekološkog uzgoja, nezaslađenog)

Kefir sadrži kalcij i probiotike, za koje se smatra da štite od katarakte. Pomiješajte dva sastojka u blenderu i konzumirajte žlicom ili dodajte malo vode kako bi dobili tekući napitak. Također, konzumirajte dijetu koja je siromašna fruktozom, saharozom i drugim šećerima, uključujući i laktozu iz mlijeka, kako bi spriječili kronično povišenja šećera u krvi.

Antioksidativne kapi za oči za kataraktu

Ostali prirodni lijekovi za kataraktu koje spominje Berg uključuju N-acetilkarnozin (NAC) kapi. Nemojte ih zamijeniti s N-acetilcicsteinom, koji je također poznat kao NAC. Dokazano je da N-acetilkarnozin prodire kroz rožnicu u leću vašega oka, gdje se katarakta nalazi.

Tamo se NAC metabolizira u L-karnozin, koji ima antioksidativni učinak na leću zahvaćenu kataraktom. NAC kapi za oči mogu preokrenuti ili čak spriječiti napredovanje katarakte, čime se poboljšava vid i kvaliteta života.

Studija iz 2017. također je otkrila da su kapi N-acetilcistein amida (NACA) učinkovite kod poništavanja katarakte, dok je studija iz 2022. zaključila da oksisterol, oksigenirani derivat kolesterola, učinkovito poništava kataraktu kod miševa.

Kako prenosi Medical News Today: “Istraživači su koristili oksisterol kako bi pokušali promijeniti razine proteina alfa-kristalina B ili alfa-kristalina A prisutne u lećama 26 miševa. Ovi proteini često uzrokuju razvoj katarakte tijekom starenja. Studija je pokazala da je oksisterol poboljšao zamućenje leće u 61% slučajeva. Ovo je obećavajući znak da bi oksisterol mogao biti učinkovit, nekirurški tretman za kataraktu.”

Lutein štiti od očnih bolesti

Kao što je ranije spomenuto, lutein je karotenoid koji je vrlo važan za zdravlje očiju i pomaže u zaštiti ne samo od katarakte, već i protiv glaukoma i degeneracije makule povezane sa starenjem (AMD), koja je uzrok br. 1 sljepoće kod starijih osoba.

Lutein se koncentrira u makuli, koja je dio mrežnice odgovorne za centralni vid. Uz zeaksantin i mesa-zeaksantin (metabolit luteina), ova tri karotenoida tvore retinalni makularni pigment, koji ne samo da je odgovoran za optimiziranje vizualne izvedbe, već i služi kao biomarker za rizik od degeneracije makule (žuta pjega).

Lutein se također nalazi u leći, gdje pomaže u zaštiti od katarakte i drugih očnih bolesti povezanih sa starenjem. Među karotenoidima, lutein je najučinkovitiji u filtriranju plavog svjetla — onog koje dolazi od mobitela, računala, tableta i LED svjetla. Plava svjetlost izaziva oksidativni stres u očima, što povećava rizik od katarakte i bolesti makule. Lutein, međutim, djeluje kao štit.

Vaše tijelo ne može proizvesti lutein, pa ga morate unositi prehranom. Namirnice koje su posebno bogati izvori luteina su tamno lisnato povrće, mrkva, brokula, žumanjci, crvena i žuta paprika, slatki kukuruz, avokado, maline, trešnje.

Riječ lutein dolazi od latinske riječi "luteus", što znači "žuto". Ako ovo zapamtite može vam pomoći da odaberete povrće koje će vjerojatno sadržavati veće količine. Lutein i zeaksantin se često nalaze zajedno u hrani, iako je zeaksantin daleko oskudniji od luteina. Prema studiji iz 1998. u British Journal of Ophthalmology,  narančasta paprika imala je najveću količinu zeaksantina od 33 voća i povrća koje su testirane.

Koliko luteina i zeaksantina trebate?

Iako ne postoji preporučeni dnevni unos luteina i zeaksantina, studije su pokazale određene benefite prilikom unosa luteina u dozama između 6 miligrama (mg) i 20 mg dnevno i 2 mg dnevno za zeaksantin. Istraživanja koja procjenjuju učinak luteina, zeaksantina i mezo-zeaksantina u kombinaciji, koristeći dozu od 10 mg luteina, 10 mg mezo-zeaksantina i 2 mg zeaksantina dnevno tijekom jedne godine, otkrili su da je pomogao poboljšati vid kod onih koji su imali normalan vid na početku studije.

Kako optimizirati apsorpciju luteina

Lutein i drugi karotenoidi su topivi u mastima, stoga za optimizaciju apsorpcije svakako dodajte malo zdrave masti u svoj obrok. Na primjer, istraživanja pokazuju da dodavanjem par jaja u vašu salatu — koja sadrže i lutein i zdrave masnoće —mogu povećati apsorpciju karotenoida čak devet puta. Žumanjci su također primarni izvor kolina, koji pomaže u borbi protiv suhog oka.

U idealnom slučaju, odlučite se za organski uzgojena jaja iz slobodnog uzgoja. Takva jaja ne samo da imaju bolje nutritivne vrijednosti već njihovim odabirom izbjegavate i pesticide, kao i izloženost genetski modificiranim organizmima.

Drugi način da povećate apsorpciju luteina iz povrća je dodavanjem malo sirovog organskog maslaca ili kokosovog ulja u salatu.

Vitamin C u borbi protiv katarakte

Ostale hranjive tvari također su korisne za zdravlje vida. Na primjer, vitamin C je povezan s manjim rizikom od katarakte. Jedna studija uspoređivala je unos vitamina C i napredovanje katarakte u više od 320 parova blizanaca tijekom jednog desetljeća. Utvrđeno je da su oni koji su jeli više hrane bogate vitaminom C smanjili rizik od katarakte za jednu trećinu. Zanimljivo, dodaci vitamina C nisu bili povezani sa smanjenjem rizika.

Citrusno voće poput kivija, naranči, limuna, limete i grejpa dobro je poznato po visokom sadržaju vitamina C, ali je voće s najvećom koncentracijom od svih zapravo trešnja acerola (poznata i kao Barbadoske trešnje). Svaka trešnja iako ima samo 1 kaloriju, ima i 80 mg vitamina C i pripadajućih mikronutrijenata.

Astaksantin — najmoćniji promotor zdravlja očiju

I najbolje za kraj, astaksantin je još snažniji antioksidans i od luteina i od zeaksantina, a mnogi istraživači ga smatraju najsnažnijim antioksidansom ikad otkrivenim za zdravlje očiju.

Astaksantin proizvodi mikroalga Haematococcus pluvialis kada njezina opskrba vodom presuši prisiljavajući je da se zaštiti od UV zračenja. Osim mikroalgi, jedini drugi izvor su morska stvorenja koja konzumiraju alge, poput divljeg lososa, školjki i krila.

Utvrđeno je da štiti protiv niza problema povezanih s očima, uključujući katarakte, AMD, cistoidni makularni edem, dijabetičku retinopatiju, okluziju retinalne arterije i venska okluzija, glaukoma i upalnih bolesti oka kao što su retinitis, iritis, keratitis i skleritis.

Astaksantin lako prolazi u tkivo vašeg oka i djeluje sigurno i s većom snagom od bilo kojeg drugog karotenoida, bez nuspojava. Točnije, dokazano je da astaksantin ublažava ili sprječava oštećenja izazvana svjetlom, oštećenje fotoreceptorskih stanica, oštećenje ganglijskih stanica i oštećenje neurona unutarnjih slojeva retine.

Astaksantin također pomaže u održavanju odgovarajuće razine očnog tlaka koji se već nalazi unutar normalnog raspona i održava oštrinu vida vaših očiju. Ovisno o Vašoj individualnoj situaciji, možda biste trebali uzeti dodatak astaksantina. Za početak preporučam 4 mg na dan, postupno povećavajući do oko 8 mg na dan — ili više ako patite od kronične upale.

Uzimanje dodatka astaksantina s malom količinom zdrave masti, poput maslaca životinjskog porijekla i koje su hranjene svježom travom, kokosovog ulja ili jaja, optimizirat će njegovu apsorpciju. Ulje krila također sadrži visokokvalitetne omega-3 masti životinjskog podrijetla u kombinaciji s prirodnim astaksantinom, iako na nižim razinama od onih koje ćete dobiti od dodatka prehrani astaksantina.

Ostale prirodne strategije koje vam pomažu u zaštiti vida

Unatoč tome što vaš oftalmolog može reći, po mom mišljenju, postoje prirodne, zdravorazumske strategije koje možete primijeniti kako biste zaštitili svoj zdrav vid, počevši od prehrane. Kao što je gore objašnjeno, određene namirnice su više ili manje potrebne za optimalan vid i mogu biti od značajne pomoći pri zaštiti vašeg vida.

To uključuje lisnato povrće i povrće jarkih boja, organske žumanjke, crne, plave i ljubičaste bobice i plodove mora bogate astaksantinom, kao što su aljaški losos ulovljen u divljini. Osim ovih prehrambenih prijedloga, evo još nekoliko životnih promjena koje mogu pomoći u poboljšanju zdravlja vaših očiju.

Izbjegavajte plavo svjetlo, poput onog s elektroničkih ekrana, jer plavo svjetlo smanjuje melatonin u vašoj leći, što je veliki uzrok katarakte. Izbjegavanje plavog svjetla postaje još važnije ste imali operaciju katarakte, jer vaša prirodna leća ima ugrađenu zaštite od plavog svjetla dok umjetna leća nema. Umjetne leće koje blokiraju UV zračenje dostupne su posebnom narudžbom, ali nisu standardne.

Dakle, ako idete na operaciju katarakte, nosite naočale koje blokiraju plavo dok gledate u ekrane i kada se nalazite u zatvorenom prostoru s umjetnom rasvjetom.

Prestanite pušiti. Pušenje povećava proizvodnju slobodnih radikala u vašem tijelu i dovodi vas u opasnost na mnogo načina. Ako želite zdrav vid cijelog života, ne možete si priuštiti rizik cigareta.

Pobrinite se za svoj kardiovaskularni sustav redovitom tjelovježbom. Visoki krvni tlak može uzrokovati oštećenje minijaturnih krvnih žila na mrežnici i začepiti slobodan protok krvi. Redoviti program vježbanja može uvelike pomoći pri smanjenju krvnog tlaka. Također, vježbanje je ključno za optimizaciju razine inzulina i leptina.

Normalizirajte šećer u krvi. Kao što je ranije spomenuto, kronično povišen šećer u krvi može oštetiti vaše oči i spriječiti protok krvi u mrežnicu.

Izbjegavajte biljna ulja i prerađenu hranu Vaše su oči vrlo osjetljive i podložne oštećenjima uzrokovanima polinezasićenim mastima kao što je linolna kiselina (LA), stoga izbjegavajte kuhanje s biljnim uljima i držite se podalje od prerađene hrane.

Izbjegavajte aspartam. Problemi s vidom jedan su od mnogih potencijalno akutnih simptoma trovanja aspartamom.

Tekst je preuzet sa stranice Mercola.com


Još iz kategorije komplikacije: