Zagrebačko dijabetičko društvo na sastanku u HZZO!

Težnja svake autentične nevladine udruge jest da otvoreno komunicira s institucijama zdravstvenog sustava o dobrim stvarima koje se događaju u Lijepoj Našoj, kao i o stvarima koje želi poboljšati.

Osim toga, važno je da sastanci budu kratki i efikasni, da ne idu u širinu, sve kako bi se zadržao fokus i povećala šansa da se pozitivne stvari usitinu i dogode.

U ime Zagrebačkog dijabetičkog društva sastanku u HZZO-u prisustvovali su predsjednica dr. Manja Prašek, dopredsjednik Gordan Hudina i aktivni član – Davor Skeledžija.

Presretni smo što se sa „druge strane stola“ pojavio ozbiljan tim predvođen pomoćnicom ravnatelja za medicinske poslove. Tako su pokazali da postoji interes za ono što im najaktivnije i najveće dijabetičko društvo u Hrvatskoj želi poručiti.

S druge strane, mi smo sukladno inicijalnom planu, nastojali biti kratki, sažeti i jasni; zato smo u službenom dijelu razgovarali o samo 3 stvari koje u ovom trenutku smatramo najaktualnijima i koje su u direktnoj nadležnosti HZZO-a:

1) Baqsimi na osnovnoj listi lijekova HZZO-a!

Ako želite biti konstruktivni i da vas se čuje, nije uputno govoriti samo o problemima i onome što želite da se promijeni. Morate naglasiti i ono što ste željeli pa potom zajedno s HZZO-om ostvarili. Danas u Republici Hrvatskoj svaki HZZO-ov osiguranik s dijabetesom, na jednostavan način može doći do inovativnog glukagona bez igle za 0 kn!

Krenula isporuka glukagona bez igle preko HZZO recepta!

Imamo na raspolanju glukagon s iglom tvrtke Novo Nordisk koji je povoljniji za HZZO, ali i inovativni glukagon na inhaliranje Baqsimi tvrtke Lilly. Oba na osnovnoj listi lijekova!

2) Senzori za osobe s tip 2 dijabetesom!

U Hrvatskoj trenutno traje stručna, društvena i medijska inicijativa kako bi HZZO i osobama s tip 2 dijabetesom na 4 i više doza inzulina također osigurao pravo na senzore.

Informirani smo da o postupcima koji su u tijeku, sukladno pravilniku, ne može biti rasprave. No, između redaka smo mogli zaključiti da se intenzivno pregovara.

HZZO je institucija koja je odgovorna za dobrobit svih svojih osiguranika, ali i održivost financija zdravstvenog sustava. Stoga pokušavaju na što više načina osigurati da troškovi ovog eventualnog proširenja budu dobro isplanirani i da ne ugroze održivost cjelokupnog zdravstvenog sustava.

Istovremeno, Abbott koji je u ovom trenutku najviše „zagrizao“ da dio tip 2 ostvari pravo baš na njihove senzore, također želi da im novi deal bude što bolji.

Za svaku je pohvalu to što je Abbott ponudio značajno sniženje cijena svojih senzora usprkos inflaciji, a istovremeno su osigurali podršku ne samo udruga, već i kompletne dijabetološke struke. Naravno, kada/ako neki drugi proizvođač krene u tom smjeru, također ćemo ga podržati.

Uvjereni smo da će HZZO i Abbott uskoro završiti mukotrpne pregovore u korist svih, te da je Zagrebačko dijabetičko društvo iznijelo snažnu poruku i argumente u prilog uspjehu ove inicijative.

3) Dodatne trakice za tip 2 dijabetičare!

Svojedobno smo na ovom portalu pisali o tome da je dijelu osoba s dijabetesom tip 2 (koje nisu na inzulinu) prepolovljena količina trakica na koje imaju pravo:

HZZO dijabetičarima na tabletama prepolovio prava na trakice za krv

Osim što je problematiziran taj potez HZZO-a, za zakinute osobe smo objavili upute što i kako dalje:

Tip 2 i prepolovljena prava na trakice – što sad??

Pomoćnica HZZO-ova ravnatelja na to je odgovorila na isti način kao onomad u Saboru Republike Hrvatske: Dijabetološka struka, tj. njihova stručna društva su ti koji sukladno važećim Pravilnicima moraju predati pismeni prijedlog HZZO-u. Neko od stručnih dijabetoloških društava mora HZZO-u predložiti kojim kategorijama bi bilo dobro vratiti prava na trakice za krv i to argumentirati. Budući da se to još uvijek nije dogodilo, HZZO nema pravne osnove za pokretanje izmjena.

Moj je osobni dojam identičan onome nakon događanja u Saboru Republike Hrvatske: postoje realne šanse da dio osoba s tip 2 dijabetesom nanovo ostvari svoja stara prava na trakice, ali za to je potrebno poštivati službenu proceduru.

Svemu ovome treba dodati da dijabetološka struka potencijalno kalkulira na način: ajmo prvo riješiti senzore za tip 2 koji su “nešto skuplji i ozbiljniji zalogaj za HZZO”, a onda tražimo trakice.

Zaključak

Ako ste pažljivo čitali ovaj kratki sažetak, mislim da ćete se složiti kako imamo razloga za optimizam.

U točki 2) HZZO je dobio neophodno pozitivno mišljenje struke za senzore, a sada je potrebno još malo iscijediti proizvođača kako bi konačna cijena i ostali uvjeti bili što povoljniji po osiguravatelja. Što se pak trakica za krv tiče, potrebno je još ispuniti formalne preduvjete kako bi se o tome moglo pregovarati unutar HZZO-a i, nadajmo se, odlučiti u korist osoba s tip 2 dijabetesom.

Sretno nam bilo!

p.s. Vjerujem da je jasno da se informacije iznesene u ovom tekstu dijelom zasnivaju na osobnim, dakle subjektivnim dojmovima pripovjedača, a dijelom na objektivnim događajima.


Još iz kategorije Advocacy: