Davor Skeledžija

HZZO dijabetičarima na tabletama prepolovio prava na trakice za krv

24/05/2021

Medicina je kao politika, uvijek možete naći ljude koji različito misle. HZZO to vrlo dobro zna i pronašli su medicinske stručnjake koji smatraju da je 100 trakica za mjerenje glukoze u krvi godišnje – previše. Konkretno to je previše trakica za „osigurane osobe koje šećernu bolest liječe tabletama ili su na drugoj ne-inzulinskoj supkutanoj terapiji za šećernu bolest“.

Ja nisam medicinski stručnjak, već osoba koja se protivi bilo kakvom uskraćivanju prava bolesnim ljudima, posebno kada se jasno i transparentno ne vidi medicinsko obrazloženje i što se planira s ušteđenim novcem. HZZO je izračunao da će s ovim najnovijim rezanjem prava osobama s tip 2 dijabetesom uštedjeti oko 9 milijuna kuna, a argumentima i strategiji kamo s tim novcem nema ni traga ni glasa.

A što se liječnika tiče, većina će se složiti sa tvrdnjom da bez kontrole šećera (bilo trakicama za krv ili HbA1c u laboratoriju) nema dobre regulacije tipa 2 šećerne bolesti. S obzirom na to da su rezultati ankete1 pokazali da 68% oboljelih ima jedan ili niti jedan kontrolni nalaz HbA1c u zadnjih godinu dana, veliko je pitanje hoće li se stanje ovim potezom popraviti ili pogoršati.

Ne zaboravimo iznimno pozitivnu psihološku stranu mjerenja šećera u krvi. Moja mama ima tip 2 dijabetes i kad izmjeri šećer 11 mmol/L prije ručka, dobro promisli jel' joj ona krafna ujutro trebala. Osim toga, puno su veće šanse da će se idući puta suzdržati od takvih „izleta“ i odmah nazvati prijateljicu Zdenku kako bi zajedno otišle u Maksimir u šetnju.

Nedavno je odrađeno i referenciranje lijekova gdje su brojni lijekovi za tip 2 dijabetes završili na B listi - uz doplatu. Da, svaki od tih lijekova ima svoj pandan na A listi bez doplate, ali ako uz „besplatne“ lijekove dobijete i nuspojave (npr. mučnina ili problemi s probavom) – možete sjest i plakat' ili doplatiti za one s kojima nemate nuspojava.

S pozitivne strane treba biti fer i spomenuti da je od nedavno olakšan pristup skupim i modernim lijekovima za tip 2 dijabetes. Riječ je o GLP-1 lijekovima koji olakšavaju regulaciju šećera i mršavljenje (zbog toga su čak vrlo popularni i među dijabetolozima koji žele poraditi na svojoj težini prije ljetovanja). Pročitajte vrlo kvalitetan, ali jednostavan tekst na ovu temu:

Što su GLP lijekovi za dijabetes i kako mogu pomoći vašem srcu?

Još loših stvari na obzoru
Osobe na tabletama još imaju pravo i na aparatić za mjerenje glukoze u krvi svakih 5 godina. Ono što možda ne znate je da HZZO te aparatiće financira u iznosu od 70 lipa; da dobro ste pročitali, onaj komplet koji dobijete, a u kojem se nalazi aparatić, lancetar, lancete i nešto trakica - HZZO financira sa 70 lipa.

Koliko god aparatići za krv bili jeftini, sigurno ne koštaju 70 lipa. Drugim riječima, vrlo brzo bi i farmaceuti mogli shvatiti da im se ne isplati imati posla sa dijabetičarima na tabletama, tj. da tu generiraju gubitke. Dakle, uskoro će i HZZO-u i farmaceutima biti u interesu da osobe na tabletama ostave i bez te jedne bijedne kutije od 50 trakica godišnje.

Tko je najveći promotor ilegalne prodaje trakica u Hrvatskoj?
Po mojem skromnom mišljenju HZZO je najveći pokretać crnog tržišta trakica u Hrvatskoj. Osiguravajući premalo trakica svojim osiguranicima, one s malim primanjima umjesto u sigurne ljekarne, tjeraju na ulicu u ilegalnu kupnju. Ne postoji bolje gorivo za rast ilegalnog tržišta od ovog kada se smanjuju prava osiguranicima i generira neprirodan rast potražnje.

Ako mi ne vjerujete, probajte prodati inzulin. Nećete uspjeti jer su prava na inzulin (za sada) riješena neusporedivo bolje nego na trakice. Upravo zbog toga je crno tržište inzulina mrtvo, a trakica divlja i divljat' će još više.

Zaključak
Kutija trakica koju ste izgubili, na crnom tržištu košta između 50 i 60kn, a u apotekama oko 130 kuna. Dakle, riječ je o malenom godišnjem gubitku po osobi zbog kojeg nitko neće prosvjedovati na Cvjetnom trgu.

Stoga čestitke HZZO-u i svim uključenim na „dobro obavljenom poslu“. Uskoro na ovom portalu očekujte tekst o tome kada i kako što bolje iskoristiti ovih preostalih 50 trakica za krv u godini dana.

Izvod iz službenih HZZO materijala:

  • Izmjena i dopuna indikacije broj 174 (dijagnostičke trakice za mjerenje glukoze u krvi uređajem i lancete za vađenje krvi iz prsta za kontrolu glukoze u krvi), prijedlog izmjene upućen je od strane struke te dovodi do projekcije racionalizacije potrošnje za oko 9 mil. kn;
  • U indikacijama za primjenu, tekst pod rednim brojem 174 mijenja se i glasi: "Osigurane osobe koje šećernu bolest liječe tabletama ili su na drugoj ne-inzulinskoj supkutanoj terapiji za šećernu bolest ostvaruju pravo na 50 komada za 12 mjeseci
  • Link na objavu u Narodnim Novinama je ovdje.
¹ Šarić T. Diabetes care in Croatia – clinical and economic consequences. Diabetes survey 2018. 9th Adriatic and 6th Croatian Congress of Pharmacoeconomics and Outcome research, 11.-14.-04.2019, Opatija .
Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: