Davor Skeledžija

Pomoćnica ravnatelja HZZO-a u Saboru najavila moguće vraćanje trakica za tip 2?!

03/01/2023

U Saboru Republike Hrvatske održana je 81. tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku.

Cijelo zasjedanje je trajalosat i pol, među ostalim, distributeri pomagala za dijabetes i ostale boleštine slikovito su pokazali da bi opskrba pacijenata nekim pomagalima vrlo brzo mogla prestati zbog rasta ulaznih cijena pomagala dok HZZO svoje otkupne cijene drži istima.

Prosječnog dijabetičara HZZO cijene ne zanimaju dokle god su svi bitni proizvodi dostupni. Ali ono što bi svaku osobu s tip 2 dijabetesom na oralnoj terapiji moglo zanimati jest da bi neki od njih ponovno mogli imati pravo na 100 trakica godišnje! 🙂

Saborska zastupnica i dijabetologinja Andreja Marić napala je MIZ i HZZO zbog toga što su prava na trakice za tip 2 na tabletama prepolovljena sa 100 trakica godišnje na 50. Tražila je da se razmotri vraćanje ovog prava barem nekim kategorijama.

Pomoćnica ravnatelja HZZO-a dr. Tea Strbad odgovorila je da slovenski tip 2 dijabetičari na tabletama uopće nemaju pravo na trakice za krv, dakle u ovom konkretnom slučaju naši tip 2 imaju veća prava nego Slovenci. Ali i da je to smanjenje HR prava bilo u skladu s mišljenjem jednog stručnog dijabetološkog društva.

Povratak prava na 100 trakica godišnje za neke T2D osiguranike?!

U nastavku svojeg očitovanja, doktorica Strbad je izjavila kako se bio održao sastanak s predsjednikom jednog dijabetološkog društva koji je rekao da će dostaviti svoj prijedlog u kojem će ubaciti neke iznimke. No, prijedlog stručnog dijabetološkog društva HZZO nikada nije dobio.

Saborska zastupnica Marić je na to odgovorila da upravo ide na Plitvice na sastanak tog stručnog društva i da će učiniti sve da se prijedlog za poboljšanje prava osoba s tip 2 dijabetesom konačno i pošalje!

Ako pažljivo pogledate saborsku sjednicu, točno nakon jednog sata i 13 minuta od početka, siguran sam da ćete zaključiti isto što i ja:

Dakle, ukoliko predsjednik nekog dijabetološkog društva pošalje argumentirani zahtjev da se barem neke kategorije T2D na tabletama izuzmu od smanjenja prava na trakice – HZZO će to po vrlo jednostavnoj proceduri najvjerojatnije prihvatiti i vratiti im trakice!

Ako mi ne vjerujete, pogledajte spomenuti dio saborske sjednice nakon 1h i 13minuta u kojem je o tome bilo riječi i siguran sam da ćete se složiti 😊

"Sveprisutna" reforma zdravstva

Veći broj trakica se uklapa i u reformu zdravstva koju je najavio ministar Beroš. Ministar je poručio da želi da nasljeđe njegove administracije bude okrenuto prema preventivi kako se ne bi moralo liječiti posljedice bolesti što jako puno košta i opterećuje zdravstveni sustav. Evo prilike da to vidimo i na djelu.

Zaključak

Svi mi volimo kriviti HZZO za premala prava osoba s dijabetesom, ponekad jesu uzrok, ali ne uvijek. Stoga pozovimo svi zajedno struku da zatraži od HZZO-a da se barem nekim pacijentima s tip 2 dijabetesom vrati pravo na tu bijednu ekstra kutiju trakica u godini dana. HZZO otkupne cijene trakica su nedavno snižene, pa bi i proračun to lakše podnio.

Pozovimo ih i da budu što transparentniji i s javnosti češće dijele slične informacije zanimljive osobama s dijabetesom. Uostalom, svi mi zajedno financiramo taj isti zdravstveni sustav i sasvim je legitimna naša težnja da znamo tko što radi.

Do tada pročitajte prošli članak:

Tip 2 i prepolovljena prava na trakice - što sad??

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: