Što se događa s vozačkom dozvolom i ukidanjem diskriminacije?

Podsjetimo, osobe ovisne o inzulinu u Republici Hrvatskoj diskriminirane su u ostvarivanju prava na profesionalnu vozačku dozvolu. Profesionalnom vozaču koji oboli od dijabetesa i završi na inzulinu automatski se, bezobzirno i bez ikakvih kriterija, otima kruh iz ruku. Ukida mu se pravo na pošten rad u struci neovisno o kvaliteti regulacije dijabetesa i mišljenju stručnjaka. Sve to usprkos ogromnom manjku radnika u toj branši.

Za nas „obične vozače“ trenutno važi period od maksimalnih 5 godina nakon čega moramo na liječnički pregled kako bismo dozvolu produžili.

EU je uskočila u pomoć

Apsolutnu diskriminaciju svojih profesionalnih vozača ne provodi većina zemalja EU, pa je Europska komisija donijela preporuke da se ona u potpunosti ukine. Preporučili su i da se pregled za osobnu vozačku produlji s maksimalnih 5 na 10 godina.

Ministarstvo zdravstva pokrenulo izmjenu Pravilnika!

Nekako se EU priča poklopila s izmjenom Pravilnika za osposobljavanje vozača pri Ministarstvu zdravstva i imamo razloga za optimizam. Naime, svojedobni „poziv na akciju“ rezultirao je velikim brojem komentara i traženjem putem eSavjetovanja da se „naš dio“ Pravilnika popravi. Promjene su tražile ne samo udruge dijabetičara i pojedinci, već i stručna dijabetološka društva!

Pokrenuto eSavjetovanje za vozačke dozvole – poziv za akciju!

Gdje je zapelo? Što je problem?

Savjetovanje je odavno gotovo. Čak je i „očekivani“ rok za objavu novog Pravilnika, 13. rujna, mjesecima iza nas! Na brojne upite poslane u Ministarstvo zdravstva u stilu „Što čekate?“ odgovorili su da je u pitanju složen proces koji uključuje konzultacije i s drugim ministarstvima i da čine sve da što prije završi.

Čekalo se i Ministarstvo unutarnjih poslova?!

U međuvremenu smo neslužbeno doznali i da se čeka Ministarstvo unutarnjih poslova RH kojem je također upućen pristojan upit portala naInzulinu. Ustvari, poslana je zamolba da što prije obave svoj dio posla jer mnogi čekaju ukidanje diskriminacije i poboljšanje.

Iz MUP-a je još 31. listopada stigao vrlo ljubazan odgovor kojim nas informiraju da su svoje primjedbe dostavili Ministarstvu zdravstva. Hvala MUP-u.

Opet čekamo Ministarstvo zdravstva

S vremena na vrijeme u MIZ odapnemo upit o eventualnom napretku i terminu kada možemo očekivati objavu novog Pravilnika. Odgovor ne stigne, ali podsjetnik šaljemo i ključnim osobama kako ne bi zaboravile na posao koji debelo kasni.

Nadamo se da će nakon Coca-Cola afere MIZ uspjeti osloboditi dovoljno ljudskih resursa kako bi završili posao za koji su plaćeni i čije rezultate očekuje ogroman broj osoba s dijabetesom u Republici Hrvatskoj.

Lions International pridružio se podršci

Odlična vijest je da je na tematskoj sjednici za dijabetes Lions kluba Opatija usvojen zaključak da će se i oni obratiti Ministarstvu zdravstva u želji da se što prije objavi novi Pravilnik za vozače i da se diskriminacija ukine. O tome u drugom tekstu.

Znate li tko su Lionsi i kako nam pomažu?

Zaključak

S obzirom na činjenicu da je došlo do promjene spomenutog Pravilnika i svega navedenog u ovom tekstu, imamo razloga za zadovoljstvo. Iako cijela ova priča traje puno duže nego što bi smjela, teško je povjerovati da će upasti u „crnu rupu“ i da novi bolji Pravilnik neće ugledati svjetlo dana.

Sretno nam bilo 😊

Update:
Saboski zastupnik Domagoj Hajduković je upozorio Saborske zastupnike i javnost da je u Hrvatskoj na snazi DISKRIMINATORNI pravilnik koji ukida pravo na profesionalnu vozačku dozvolu osobama koje dobiju inzulin ovisni dijabetes! Objava novog pravilnika pri Ministarstvu zdravstva OZBILJNO kasni!


Još iz kategorije Advocacy:

Newsletter Powered By : XYZScripts.com