Davor Skeledžija

Što se događa s vozačkom dozvolom i ukidanjem diskriminacije?

22/11/2023

Podsjetimo, osobe ovisne o inzulinu u Republici Hrvatskoj diskriminirane su u ostvarivanju prava na profesionalnu vozačku dozvolu. Profesionalnom vozaču koji oboli od dijabetesa i završi na inzulinu automatski se, bezobzirno i bez ikakvih kriterija, otima kruh iz ruku. Ukida mu se pravo na pošten rad u struci neovisno o kvaliteti regulacije dijabetesa i mišljenju stručnjaka. Sve to usprkos ogromnom manjku radnika u toj branši.

Za nas „obične vozače“ trenutno važi period od maksimalnih 5 godina nakon čega moramo na liječnički pregled kako bismo dozvolu produžili.

EU je uskočila u pomoć

Apsolutnu diskriminaciju svojih profesionalnih vozača ne provodi većina zemalja EU, pa je Europska komisija donijela preporuke da se ona u potpunosti ukine. Preporučili su i da se pregled za osobnu vozačku produlji s maksimalnih 5 na 10 godina.

Ministarstvo zdravstva pokrenulo izmjenu Pravilnika!

Nekako se EU priča poklopila s izmjenom Pravilnika za osposobljavanje vozača pri Ministarstvu zdravstva i imamo razloga za optimizam. Naime, svojedobni „poziv na akciju“ rezultirao je velikim brojem komentara i traženjem putem eSavjetovanja da se „naš dio“ Pravilnika popravi. Promjene su tražile ne samo udruge dijabetičara i pojedinci, već i stručna dijabetološka društva!

Pokrenuto eSavjetovanje za vozačke dozvole – poziv za akciju!

Gdje je zapelo? Što je problem?

Savjetovanje je odavno gotovo. Čak je i „očekivani“ rok za objavu novog Pravilnika, 13. rujna, mjesecima iza nas! Na brojne upite poslane u Ministarstvo zdravstva u stilu „Što čekate?“ odgovorili su da je u pitanju složen proces koji uključuje konzultacije i s drugim ministarstvima i da čine sve da što prije završi.

Čekalo se i Ministarstvo unutarnjih poslova?!

U međuvremenu smo neslužbeno doznali i da se čeka Ministarstvo unutarnjih poslova RH kojem je također upućen pristojan upit portala naInzulinu. Ustvari, poslana je zamolba da što prije obave svoj dio posla jer mnogi čekaju ukidanje diskriminacije i poboljšanje.

Iz MUP-a je još 31. listopada stigao vrlo ljubazan odgovor kojim nas informiraju da su svoje primjedbe dostavili Ministarstvu zdravstva. Hvala MUP-u.

Opet čekamo Ministarstvo zdravstva

S vremena na vrijeme u MIZ odapnemo upit o eventualnom napretku i terminu kada možemo očekivati objavu novog Pravilnika. Odgovor ne stigne, ali podsjetnik šaljemo i ključnim osobama kako ne bi zaboravile na posao koji debelo kasni.

Nadamo se da će nakon Coca-Cola afere MIZ uspjeti osloboditi dovoljno ljudskih resursa kako bi završili posao za koji su plaćeni i čije rezultate očekuje ogroman broj osoba s dijabetesom u Republici Hrvatskoj.

Lions International pridružio se podršci

Odlična vijest je da je na tematskoj sjednici za dijabetes Lions kluba Opatija usvojen zaključak da će se i oni obratiti Ministarstvu zdravstva u želji da se što prije objavi novi Pravilnik za vozače i da se diskriminacija ukine. O tome u drugom tekstu.

Znate li tko su Lionsi i kako nam pomažu?

Zaključak

S obzirom na činjenicu da je došlo do promjene spomenutog Pravilnika i svega navedenog u ovom tekstu, imamo razloga za zadovoljstvo. Iako cijela ova priča traje puno duže nego što bi smjela, teško je povjerovati da će upasti u „crnu rupu“ i da novi bolji Pravilnik neće ugledati svjetlo dana.

Sretno nam bilo 😊

Update:
Saboski zastupnik Domagoj Hajduković upozorio je saborske zastupnike i javnost da je u Hrvatskoj na snazi DISKRIMINATORNI Pravilnik koji ukida pravo na profesionalnu vozačku dozvolu osobama koje dobiju dijabetes koji moraju liječiti inulinom! Objava novog Pravilnika pri Ministarstvu zdravstva OZBILJNO kasni!

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: