Davor Skeledžija

Pokrenuto eSavjetovanje za vozačke dozvole – poziv za akciju!

04/07/2023

Svatko tko želi dati svoje prijedloge za izmjene vezano za poboljšanja prijedloga Pravilnika za vozačke dozvole može se prijaviti na digitalnu platformu eSavjetovanje. Zakonodavac će ih sve pročitati i odlučiti prihvaćaju li se ili ne.

Prijedlog novog Pravilnika o vozačkoj dozvoli koji je tamo objavljen ne donosi napretke za nosioce osobne vozačke dozvole s dijabetesom sukladno prijedlozima iz EU, a mogao bi uvesti i ogromnu zbrku kod profesionalnih vozačkih dozvola. No, to je samo prijedlog i potrebno je tražiti njegova poboljšanja; što nas više traži napredak, to su veće šanse da se napredak uistinu i dogodi!

Da bi pravilnik dobio smisao i napredak za osobe s dijabetesom, potrebno se prijaviti putem spomenutog linka i tražiti samo dvije izmjene u prilogu 5. "Šećerna bolest":

  1. profesionalna vozačka dozvola i problem inzulina (grupa 2)
  2. osobna vozačka dozvola i njeno maksimalno trajanje (grupa 1)

Dakle nije toliko komplicirano i postoje brojni dijelovi Pravilnika koji su odlično sastavljeni. Ako niste nikad bili na eSavjetovanju, registracija je vrlo jednostavna i brza, a možete koristiti i svoje tokene za mobilno bankarstvo.

1) Profesionalna vozačka dozvola (grupa 2)

Kopirajte cijeli ovaj dio do točke 2) u komentar na eSavjetovanje - "Prijedlog novog teksta":

Sadašnji prijedlog Pravilnika kaže da osobe koje koriste inzulinsku pumpu mogu imati profesionalnu vozačku dozvolu (grupa 2). No, u dijelu kontraindikacije predlaže da osobe koje su na inzulinskoj terapiji NE mogu imati profesionalnu vozačku dozvolu?! Problem je u tome što se u inzulinsku pumpu unosi inzulin, stoga je ovaj prijedlog novog Pravilnika u suprotnosti sa samim sobom i sa prijedlozima iz EU.

Osim toga, inzulinska pumpa sama po sebi ne doprinosi toliko značajno izbjegavanju opasnih hipoglikemija kao što doprinose senzori za kontinuirano mjerenje glukoze s alarmima.

Ako se ta nespretnost ne ispravi, nastat će kaos i pogrešna tumačenja Pravilnika.

Stoga predlažemo da se postojeći dio prijedloga Pravilnika koji trenutno glasi ovako:

Vozač druge skupine sposoban je upravljati motornim vozilom:
- kada se liječi oralnim antidijabeticima (osim lijekovima iz skupine derivati sulfonilureje i glinidi) i/ili je u liječenju inzulinskom pumpom,

Vozač druge skupine nesposoban je ili privremeno nesposoban upravljati vozilom:
-kada se liječi inzulinskom terapijom  i/ili oralnim  antidijabeticima koji povećavaju rizik od razvoja hipoglikemije (lijekovi iz skupine derivati sulfonilureje i glinidi)

Promijeni, te da glasi:

Vozač druge skupine sposoban je upravljati motornim vozilom:
- kada se liječi oralnim antidijabeticima (osim lijekovima iz skupine derivati sulfonilureje i glinidi) i/ili u liječenju koristi senzore za kontinuirano mjerenje glukoze s integriranim alarmima

Vozač druge skupine nesposoban je ili privremeno nesposoban upravljati vozilom:
- kada se liječi inzulinskom terapijom (ukoliko u terapiji ne koristi senzore za kontinuirano mjerenje glukoze) i/ili oralnim  antidijabeticima koji povećavaju rizik od razvoja hipoglikemije (lijekovi iz skupine derivati sulfonilureje i glinidi) ukoliko u terapiji ne koristi senzore za kontinuirano mjerenje glukoze

2) Osobna vozačka dozvola (grupa 1)

Kopirajte cijeli ovaj dio u komentar na eSavjetovanje - "Prijedlog novog teksta":

Prijedlog DIREKTIVE EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA o vozačkim dozvolama (EU) 2022/2561 i 2018/1724 glasi: maksimalni period za izdavanje vozačke dozvole vozače grupe 1 za osobe s dijabetesom iznosi 10 godina.

Stoga predlažemo da se postojeći dio prijedloga Pravilnika koji trenutno glasi ovako:

Za vozača prve skupine koji boluju i liječi se od šećerne bolesti najdulje vrijeme za koje se izdaje Uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilom je 5 godina.

Promijeni te da sukladno preporukama EU glasi:

Za vozača prve skupine koji boluje i liječi se od šećerne bolesti najdulje vrijeme za koje se izdaje Uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilom je 10 godina.

Dodatne upute:

  • Ovo gore je prijedlog izmjena koji možete kopirati u eSavjetovanje pod Prilog 5. Šećerna bolest s lijeve strane. Možete napisati i nešto svoje
  • Brži ćete biti na desktop računalu, na mobitelu nije baš lako
  • Kao i na Facebooku, možete lajkati i tuđe komentare što je također poželjno
  • Savjetovanje je otvoreno do četvrtka 13.7., što prije popunimo, to bolje!

Zaključak

Ako se sami ne uključimo u kreiranje boljeg života za osobe s dijabetesom i ne pokažemo empatiju za druge – bolji život nismo ni zaslužili. Stručno dijabetološko društvo također će dati svoj doprinos našem boljem životu. Stoga, prijavite se na eSavjetovanje i dajte svoj doprinos da se životi osoba na inzulinu pojednostave i olakšaju.

Sretno nam bilo 😊

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: