HZZO odobrio FIASP u pakiranju prikladnijem za djecu!

Vjerojatno ste čitali na ovom portalu da je Europska agencija za lijekove odobrila proširenje indikacija za najbrži inzulin na svijetu kako bi ga mogla koristiti i djeca. HZZO je ovo proširenje potvrdio brzo i s voljom te omogućio i našoj djeci pristup FIASP-u. Još je bilo neophodno da Novo Nordisk zatraži, a HZZO odobri i pakiranje FIASP-a prikladnije za djecu i neke odrasle – ono u staklenim ulošcima za preciznije višekratne penkale (NovoPen).

Iz nekog razloga tu HZZO više nije bio toliko brz iako su ulošci jeftiniji po zdravstveni proračun od višekratnih Pen-ova. No, nećemo razvijati teorije zavjere, uspjeh je naposlijetku ostvaren 🙂

Ukratko: neslužbena informacija glasi da je Povjerenstvo za lijekove HZZO-a ovih dana prihvatilo prijedlog za uvrštenje FIASP-a u pakiranju prikladnom za djecu, ekipu na low-carbu, one koji imaju malu rezistenciju na inzulin i mnoge druge! Stručnim jezikom, „A lista“ lijekova HZZO-a (bez doplate) je postala bogatija za: „otop. za inj., uložak stakl. Penfil 5×3 ml (100 i.j./ml)“.

Tu je još i trošak penkale, ali nju HZZO plaća samo 179kn i traje najmanje 3 godine
Tu je još i trošak penkale, ali nju HZZO plaća samo 179kn i traje najmanje 3 godine

Ako imalo pratite ovaj portal, onda ste već navikli na neslužbene vijesti koje se poslije i službeno potvrde 🙂 . Osim toga, naučili ste da sada ovu odluku HZZO Povjerenstva za lijekove mora potvrditi Upravno Vijeće HZZO-a i onda je još potrebno proći nekoliko dana da odluka bude objavljena u Narodnim Novinama te postane važeća. Naravno da ćete o tome čitati na ovom portalu.

Ponovimo zašto je ovakvo pakiranje inzulina bolje za neke pacijente, ali i za HZZO:
  • Višekratni penovi uglavnom imaju opciju davanja pola jedinice inzulina, što može biti od presudne važnosti za djecu, ekipu koja konzumira smanjene količine ugljikohidrata pa finije reguliraju svoju terapiju, itd.
  • HZZO je uspio ispregovarati sa Novo Nordiskom da cijena modernijeg FIASP-a bude identična starom NovoRapid-u. Dakle, novog troška za HZZO nema, a mi dobivamo bržu opciju na stol tj. u frižider. Osim toga, FIASP penfil je za 48kn jeftiniji od FIASP-a u jednokratnom pen-u, dakle očigledno su moguće uštede i bez da pacijenti stradaju 😉
  • U današnje vrijeme ekološka komponenta je iznimno važna. Jednokratni penovi generiraju puno više plastičnog otpada, a svima je jasno da se već utapamo u plastici. Ne zaboravimo da su osobe s dijabetesom ionako generatori nevjerojatno velike količine otpada (igle, lancete, trakice, senzori, pakiranja inzulina, kateteri, rezervoari, baterije za pumpe, itd..)
  • Ovakvo pakiranje inzulina je kompatibilno za sjajni NovoPen Echo koji u sebi sadrži dvije vrlo korisne funkcije: pamti posljednju dozu inzulina i vrijeme kad ste ju uzeli. Echo se nalazi na HZZO listi pomagala, a svi s nestrpljenjem očekujemo njegovog nasljednika NovoPen Echo+. Nova generacija bi trebala isto koštati kao stara (tekst ovdje), a imati će puno veću memoriju i mogućnost prebacivanja podataka na računalo te uparivanje sa Libre i ostalim CGM-ovima!! 🙂 🙂
Lijevo: NovoPen Echo. Desno: moderni NovoPen Echo+
Lijevo: NovoPen Echo. Desno: NovoPen Echo+

Da ne bude samo o HZZO-u, Novo Nordisku i FIASP-u
Podsjećam na članak: „Lilly-jev novi superbrzi inzulin na korak do tržišta EU“. Riječ je o prvom FIASP-ovom konkurentu kojeg očekujemo u Hrvatskoj još ove godine. Inzulin naziva Liumjev koristi drugačiji mehanizam ubrzavanja djelovanja od FIASP-a, tako da će neki kojima FIASP ne odgovara u Liumjevu naći kvalitetnu i vjerodostojnu alternativu (i obratno). Uvjeren sam da će HZZO, Lilly kao i svi ostali uložiti sve što je u njihovoj moći kako bi i novi izazivač u što kraćem roku došao u Hrvatsku i meni na testiranje 🙂

Za napredne
Novo Nordisk se na svjetskom tržištu pojavio prvi sa super-brzim FIASP inzulinom stoga će Lilly-ju biti teže uhvatiti korak sa svojim novim Liumjev-om. No, ne zaboravimo da je baš Lilly prvi proizveo brzi Humalog prije dosta godina, pa je Novo Nordisk imao solidnih problema da „napravi posao“ sa danas sveprisutnim NovoRapid-om. Brzina izlaska na tržište još više dolazi do izražaja kada se gleda na rat Sanofi-jevog Lantusa i Novo Nordisk-ovog Levemira u areni dugodjelujućih inzulina. Sanofi je s Lantusom prvi izašao i doslovce potaracao tržišta. No, sreća za proizvođače inzulina je da smo svi mi različiti i da postoje osobe koje zadovoljavajuću terapiju šećerne bolesti postižu upravo zahvaljujući specifičnostima pojedinih inzulina.

Sretno nam bilo

p.s. mnogima iz dijabetičkog eko-sistema se dizala kosa na glavi od našeg video uratka – kako polomiti jednokratni Pen, iščupati ampulu inzulina i ubaciti ju u precizniji NovoPen Echo 🙂 . Video je i dalje dostupan ovdje, ali uskoro će srećom postati nepotreban.