Davor Skeledžija

HZZO – predani papiri za inzulin FIASP u višekratnim penovima

26/11/2019

Na HZZO-ovoj poveznici Pozivi s dnevnim redom - 2019. godina piše da je Novo Nordisk predao zahtjev za stavljanje „novog oblika lijeka“ na osnovnu listu (bez doplate) i to po nižoj cijeni od postojećeg. O tome će se odlučivati na idućoj sjednici Povjerenstva za lijekove HZZO-a zakazanoj za 3. 12. 2019.

Riječ je o staklenom ulošku, tzv. penfillu, koji je namijenjen korištenju u višekratnim penovima NovoPen Echo i starijim verzijama NovoPen penkala za injekcije. Kada/ako HZZO to odobri, onda će i ovaj inzulin biti moguće injicirati na pola jedinice, ali i koristiti memoriju NovoPen Echo uređaja (nedavno smo pisali da je FIASP odobren i za djecu). S obzirom na to da je ponuđena cijena penfilla niža od cijene jednokratnih penova, HZZO-u će se ovaj prijedlog, ako su imalo mudri, svidjeti. Jer, čak i kad se u kalkulaciju uključi cijena višekratnog pena (170 kn), nakon potrošene samo tri i pol kutije inzulina HZZO štedi lijep novac.

FIASP penfill i prateći pen

FIASP penfill (221 kn) i prateći pen (170 kn)

Sljedeće godine na hrvatskom tržištu očekujemo i dolazak najnovije generacije NovoPen Echo+ uređaja koji će imati puno veću memoriju i mogućnost prebacivanja doza i vremena injekcija na računalo ili mobitel. O spomenutim penovima već je bilo nešto riječi u izvještaju s EASD konferencije, a bit će još.

Novo Pen Echo plus

Ima li konkurencije u areni superbrzih inzulina?
„Utvrđivanje FIASP-a“ u Hrvatskoj mudar je potez tvrtke Novo Nordisk s obzirom na to da se uskoro očekuje i dolazak prvog konkurenta. Tvrtka Lilly završava svoj Ultra Rapid Lispro (Humalog), a nedavno je pokazala rezultate studije kojom su pokazali sličan HbA1c njihovom starijem Humalogu, ali značajno smanjenje „post-prandijalnih“ šećera u krvi. Studija je predstavljena na ovogodišnjoj ADA konferenciji u San Franciscu na kojoj smo i mi sudjelovali. „Post-prandijalni“ šećeri označavaju razine šećera nakon obroka, a o kojima prije dolaska senzora za kontinuirano mjerenje nismo puno ni znali, jer nismo imali dovoljno trakica za krv da ih izmjerimo.

Svi koji razviju rezistenciju ili im iz bilo kojeg razloga ne odgovara Novo Nordisk FIASP, a žele veliku brzinu (need for speed), uskoro će imati alternativu u Lillyjevom novom i bržem Humalogu. I obratno.

Sretno nam bilo. 🙂

p.s. Na ovom portalu već je bilo riječi o FIASP-u, tekstovi su dostupni pod tagom FIASP.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: