Najbrži inzulin FIASP preko HZZO-a za djecu bez doplate!

Dragi roditelji, od 1. 11. 2019. moći ćete od obiteljskih liječnika za svoju djecu dobiti recept za novi superbrzi inzulin FIASP! O njemu je već bilo tekstova na ovom portalu, potražite ih ovdje.

Pročitajte kako su se stvari brzo odvijale!
22. 8. 2019. – Europska regulatorna agencija EMA odobrila je korištenje FIASP-a za djecu iznad 1 g.
26. 8. 2019. – Novo Nordisk Hrvatska podnosi zahtjev za proširenje indikacija i našem HZZO-u
17. 9. 2019. – Povjerenstvo za lijekove šalje preporuku Upravnom vijeću HZZO-a
1. 10. 2019. – Upravno vijeće HZZO-a potvrđuje cijelu priču!
11. 10. 2019. – potvrda nove indikacije s uključenom djecom objavljena je u Narodnim novinama
1. 11. 2019. – proširenje indikacije za FIASP stupa na snagu!

Kada/ako negdje napišem da je HZZO bezdušan i trom, slobodno ovim tekstom argumentirajte da nije uvijek tako. Ova je procedura odrađena rekordno brzo i u interesu najosjetljivijeg dijela naše populacije – djece. 🙂

Upozorenje 1
Jeste li ikada čuli za Thora? Riječ je o Marvelovom strip junaku poznatom po nadimku „Bog Gromova“, a i po svome moćnom i brzom čekiću. Zamislite da je taj čekić FIASP.

Želite li imati takvo moćno „oružje“ u svom arsenalu za borbu protiv ugljikohidrata i visokih šećera? – Vjerojatno.
A je li vam palo na pamet da vaše dijete može stradati od takvog „oružja“? – Nadam se da jest.

Savjetujte se s pedijatrom-dijabetologom!
U indikaciji, u zadnjoj koloni objavljenoj u Narodnim novinama stoji slovo „R“,

a to pak znači da je moguće izdavanje na recept bez preporuke specijalista. IPAK, nemojte biti neozbiljni, posjetite svoje pedijatre-dijabetologe i konzultirajte se.

Evo još jedna pametna iz europske indikacije za FIASP:

Upozorenje 2
Ako još jednom pažljivo pogledate gornju tablicu, primijetit ćete da je u Hrvatskoj za sada dostupna samo jednokratna brizgalica FlexTouch za FIASP. Ona je iznimno praktična za nositi uokolo, putovanja i slično, no nije toliko precizna kao višekratni pen. To nije toliko veliki problem koliko činjenica da s FlexTouch-om FIASP vašem djetetu ne možete fino dozirati, već samo u cijelim jedinicama. Ako je dijete maleno, razlika između 2 i 3 jedinice može značiti razliku između dobrog šećera nakon obroka i ozbiljne hipoglikemije.

Za očekivati je da će Novo Nordisk sada hitno predati novi zahtjev HZZO-u da se na listu stave i stakleni ulošci FIASP-a kako bi ga djeca mogla koristiti u odličnim višekratnim NovoPen Echo injektorima. Oni, osim što imaju inkremente za pola jedinice, imaju i funkciju pamćenja posljednje doze inzulina i vremena uzimanja. Vrlo brzo očekujemo i novu generaciju NovoPen Echo plus injektora koji imaju još više zanimljivih funkcija, a o tome uskoro.

Lijevo: NovoPen Echo, Desno: NovoPen Echo Plus
Lijevo: NovoPen Echo, Desno: NovoPen Echo Plus

Nestrpljivi ste?
Evo još jednog, istina, neobičnog rješenja. 🙂 David Klapan složio je detaljne videoupute kako iščupati stakleni uložak iz jednokratnog pena i prebaciti ga u višekratni NovoPen Echo dostupan preko HZZO-a:

Takvu „zamjenu“ uložaka naravno nitko normalan službeno neće podržati pa tako ni mi. 🙂 No, bolje i to, nego da malom djetetu date previše FIASP-a – sjetite se priče o Thorovu čekiću.

Zaključak
Ako zanemarimo doplatu na Tresibu, osobe s dijabetesom tipa 1 trenutno imaju pristup širokoj paleti inzulina bez doplate. HZZO će uskoro ići u novo „terapijsko referenciranje lijekova“, nakon kojega postoji opasnost da dio troška lijeka pokušaju prebaciti direktno na pacijente. Neka referenciraju, no hoće li se ponovno onako krvnički okomiti na nas ovisne o inzulinu – samo dragi Bog zna. Nedavno „pridruživanje“ čak dvaju dijabetologa u Povjerenstvo za lijekove govori u prilog tezi da su sada odlučili stručnije pristupiti ovom problemu. Tko su ti „novi dijabetolozi“ i ostale detalje pročitajte u članku: HZZO – smanjene šanse za nestručnost i doplate inzulina!

Sretno nam bilo.

P. S. I konkurentski Lilly sprema svog konja za utrku „Najbrži inzulin“. Uskoro više.


Još iz kategorije Djeca: