Davor Skeledžija

Najbrži inzulin FIASP preko HZZO-a za djecu bez doplate!

11/10/2019

Dragi roditelji, od 1. 11. 2019. moći ćete od obiteljskih liječnika za svoju djecu dobiti recept za novi superbrzi inzulin FIASP! O njemu je već bilo tekstova na ovom portalu, potražite ih ovdje.

Pročitajte kako su se stvari brzo odvijale!
22. 8. 2019. – Europska regulatorna agencija EMA odobrila je korištenje FIASP-a za djecu iznad 1 g.
26. 8. 2019. – Novo Nordisk Hrvatska podnosi zahtjev za proširenje indikacija i našem HZZO-u
17. 9. 2019. – Povjerenstvo za lijekove šalje preporuku Upravnom vijeću HZZO-a
1. 10. 2019. – Upravno vijeće HZZO-a potvrđuje cijelu priču!
11. 10. 2019. – potvrda nove indikacije s uključenom djecom objavljena je u Narodnim novinama
1. 11. 2019. – proširenje indikacije za FIASP stupa na snagu!

Kada/ako negdje napišem da je HZZO bezdušan i trom, slobodno ovim tekstom argumentirajte da nije uvijek tako. Ova je procedura odrađena rekordno brzo i u interesu najosjetljivijeg dijela naše populacije – djece. 🙂

Upozorenje 1
Jeste li ikada čuli za Thora? Riječ je o Marvelovom strip junaku poznatom po nadimku „Bog Gromova“, a i po svome moćnom i brzom čekiću. Zamislite da je taj čekić FIASP.

Želite li imati takvo moćno „oružje“ u svom arsenalu za borbu protiv ugljikohidrata i visokih šećera? – Vjerojatno.
A je li vam palo na pamet da vaše dijete može stradati od takvog „oružja“? – Nadam se da jest.

Savjetujte se s pedijatrom-dijabetologom!
U indikaciji, u zadnjoj koloni objavljenoj u Narodnim novinama stoji slovo „R“,

a to pak znači da je moguće izdavanje na recept bez preporuke specijalista. IPAK, nemojte biti neozbiljni, posjetite svoje pedijatre-dijabetologe i konzultirajte se.

Evo još jedna pametna iz europske indikacije za FIASP:

Upozorenje 2
Ako još jednom pažljivo pogledate gornju tablicu, primijetit ćete da je u Hrvatskoj za sada dostupna samo jednokratna brizgalica FlexTouch za FIASP. Ona je iznimno praktična za nositi uokolo, putovanja i slično, no nije toliko precizna kao višekratni pen. To nije toliko veliki problem koliko činjenica da s FlexTouch-om FIASP vašem djetetu ne možete fino dozirati, već samo u cijelim jedinicama. Ako je dijete maleno, razlika između 2 i 3 jedinice može značiti razliku između dobrog šećera nakon obroka i ozbiljne hipoglikemije.

Za očekivati je da će Novo Nordisk sada hitno predati novi zahtjev HZZO-u da se na listu stave i stakleni ulošci FIASP-a kako bi ga djeca mogla koristiti u odličnim višekratnim NovoPen Echo injektorima. Oni, osim što imaju inkremente za pola jedinice, imaju i funkciju pamćenja posljednje doze inzulina i vremena uzimanja. Vrlo brzo očekujemo i novu generaciju NovoPen Echo plus injektora koji imaju još više zanimljivih funkcija, a o tome uskoro.

Lijevo: NovoPen Echo, Desno: NovoPen Echo Plus

Lijevo: NovoPen Echo, Desno: NovoPen Echo Plus

Nestrpljivi ste?
Evo još jednog, istina, neobičnog rješenja. 🙂 David Klapan složio je detaljne videoupute kako iščupati stakleni uložak iz jednokratnog pena i prebaciti ga u višekratni NovoPen Echo dostupan preko HZZO-a:

Takvu „zamjenu“ uložaka naravno nitko normalan službeno neće podržati pa tako ni mi. 🙂 No, bolje i to, nego da malom djetetu date previše FIASP-a – sjetite se priče o Thorovu čekiću.

Zaključak
Ako zanemarimo doplatu na Tresibu, osobe s dijabetesom tipa 1 trenutno imaju pristup širokoj paleti inzulina bez doplate. HZZO će uskoro ići u novo „terapijsko referenciranje lijekova“, nakon kojega postoji opasnost da dio troška lijeka pokušaju prebaciti direktno na pacijente. Neka referenciraju, no hoće li se ponovno onako krvnički okomiti na nas ovisne o inzulinu – samo dragi Bog zna. Nedavno „pridruživanje“ čak dvaju dijabetologa u Povjerenstvo za lijekove govori u prilog tezi da su sada odlučili stručnije pristupiti ovom problemu. Tko su ti „novi dijabetolozi“ i ostale detalje pročitajte u članku: HZZO – smanjene šanse za nestručnost i doplate inzulina!

Sretno nam bilo.

P. S. I konkurentski Lilly sprema svog konja za utrku „Najbrži inzulin“. Uskoro više.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Djeca: