Davor Skeledžija

HZZO – smanjene šanse za nestručnost i doplate inzulina!

09/10/2019

Svaki ovisnik o inzulinu još će dugo pamtiti kraj 2018. godine kada je umalo došlo do masovnih doplata na inzuline u Republici Hrvatskoj. Pojednostavljeno, Povjerenstvo za lijekove HZZO-a odradilo je grupiranje inzulina koje je osudila gotovo cijela dijabetološka struka. To je trebalo HZZO-u poslužiti kao alibi za masovno spuštanje otkupnih cijena inzulina i prebacivanje troškova direktno na oboljele.

I onda preokret:

Emisija Provjereno, NovaTV, 18.1.2019.

Emisija Provjereno, NovaTV, 18.1.2019.

Prošlo „terapijsko referenciranje“ je poništeno, a spasile su nas najvjerojatnije ove dvije stvari:
1) Netko u HZZO-u bio je toliko nestručan i bahat da je forsirao ondašnji kaos usprkos tome što je donesen novi Zakon o lijekovima, koji su ignorirali. O tome je iscrpno pisao i Poslovni dnevnik u članku „HZZO svjesno prekršio novi zakon o lijekovima“. Jest da živimo na „brdovitom Balkanu“, ali očigledno se našao i netko treći dovoljno pametan da povuče ručnu kočnicu.

2) Gotovo cijela dijabetološka struka ustala je u obranu oboljelih i raspalila po nestručnom radu HZZO-ova Povjerenstva za lijekove (više u nastavku). Krenula je „medijska tarapana“ s ciljem zaštite osoba s dijabetesom, aktivirale su se dijabetičke udruge, pojedinci i obitelji. Afera je došla i do Hrvatskog sabora u obliku hitne tematske sjednice, a i za samom saborskom govornicom o tome su govorili Davor Vlaović i Branimir Bunjac. Božo Petrov se na svom Facebook profilu također izjasnio protiv doplate inzulina.

U međuvremenu su se dogodile najmanje tri pozitivne stvari. 🙂

1) Donesen je Pravilnik o lijekovima u sklopu kojega je odlučeno da je potrebno imenovati „pridružene članove“ Povjerenstva za lijekove iz redova struke. Vjerojatno kako bi se smanjile šanse za ponavljanje prošlogodišnjeg kaosa.

2) Upravno vijeće je imenovalo čak dva pridružena člana za dijabetes!
Povjerenje UV-a dobio je dr. sc. Srećko Marušić, dr. med., specijalist kliničke farmakologije i interne medicine, ali i dijabetesa. Dolazi iz KB Dubrava čiji je predstojnik i mnogi ga smatraju jednim od najboljih predavača i prenositelja znanja u Hrvatskoj. Vrlo poželjna vještina za edukaciju stalnih članova HZZO-ova Povjerenstva za lijekove o dijabetesu.

Srećko Marušić, Milan Vrkljan

Srećko Marušić, Milan Vrkljan

Drugi pridruženi član Povjerenstva za lijekove je naš stari znanac, prof. dr. sc. Milan Vrkljan. Kada su izbacili našeg predstavnika, Davora Bučevića, iz HZZO-ova Povjerenstva za pomagala, Vrkljan je došao nakon njega. Zanimljivo je da s web stranica HZZO-a još nije maknuta lažna tvrdnja da žele uključiti naše predstavnike u odlučivanje:

HZZO "fake news"

HZZO "fake news"

Vrkljan je još postao predsjednik Nacionalnog povjerenstva za dijabetes pri Ministarstvu zdravstva (gdje je također odbijen pristup osobama s dijabetesom), a sada je i pridruženi član HZZO-ova Povjerenstva za lijekove. Osim što je dijabetolog, još je i nadređeni brojnim dijabetolozima u KBC Sestre milosrdnice  (Vinogradska).

3) HZZO se nekim prijašnjim stalnim članovima svog Povjerenstva za lijekove zahvalio na suradnji!
O tome je bilo riječi u tekstu Rat za inzulin u Hrvatskoj – imenovano Povjerenstvo HZZO-a − Sila se budi. Ukratko, u kuloarima se govorilo o tome da su među „otpuštenima“ ključni krivci za našu ugrozu. Da smo sami mogli birati kome dati otkaz – vjerojatno ne bismo bolje odabrali.

Vratimo se još malo u prošlost:

Ono najvažnije i što će dirnuti svaku osobu s dijabetesom i njegovu obitelj je nezapamćen ustanak dijabetološke struke u zaštitu svojih pacijenata!

Prilikom prošlog pokušaja „terapijskog referenciranja“ (ne ponovilo se na taj način), svi su ovi liječnici ustali u obranu struke i pacijenata:

Doc. dr. sc. Dario Rahelić je na upit brojnih medija odmah stao na stranu oboljelih od dijabetesa. Najoštriji je bio u Novom listu (5.12.2018. str. 8, stupac desno) gdje dr. Rahelić odlučno tvrdi „da su u istim referentnim skupinama lijekovi značajno različiti“ i da se „inzulin tako neće moći referencirati“!

Dobra vijest je da ga takvo izlaganje u korist pacijenata, a protiv sustava, nije koštalo napretka u karijeri. Trenutno je ne samo predsjednik najjačeg stručnog dijabetološkog društva u Hrvatskoj, već i predstojnik referentnog centra za dijabetes Vuk Vrhovac.

Prof. dr. sc. Lea Smirčić Duvnjak je u vrijeme krize bila ravnateljica Vuka Vrhovca i dopredsjednica drugog bitnog stručnog društva. Za portal index.hr je potvrdila da je prijedlog uistinu donesen bez konzultiranja dijabetološke struke te da se nada da predstoji dijalog relevantnih subjekata.

Prof. dr. sc. Darko Kaštelan nije dijabetolog, ali je predsjednik još jednog stručnog društva koje uključuje dijabetes i nadređena je osoba mnogim dijabetolozima na Rebru. Za njega su kružile glasine da bi nas radije tretirao svetom vodicom, nego modernim inzulinima. Čuo sam da je vrlo skeptičan prema cost/benefit omjeru modernih inzulina i savjet je bio da ga se klonimo. Ipak, nisam izdržao i nedavno sam ga pitao hoće li on možda biti alibi HZZO-u za novi eventualni pogrom osoba s dijabetesom? Vrlo je rezolutno izjavio da postoji konsenzus kompletne struke o tome da je dijabetes tip 1 specifična bolest i da je apsolutno protiv doplate inzulina za osobe koje boluju od te bolesti.

Prof. dr. sc. Marina Ivanišević je najveći hrvatski i, vrlo značajan, svjetski autoritet za dijabetes u trudnoći iz Petrove bolnice. Napisala je kompletno stručno mišljenje u kojem je rastavila cijelu nestručnu spačku. Možete ga pročitati ovdje

Dr. med. Partha Car iz Velike Britanije – internacionalizacija afere
U pomoć je onomad priskočio i Dr. Partha Car, službeni savjetnik u Britanskom nacionalnom osiguranju (NHS)! Njegov dopis hrvatskom nacionalnom osiguravatelju možete pročitati ovdje.

Dario Rahelić, Lea Duvnjak, Marina Ivanišević, Partha Car

Dario Rahelić,  Lea Smirčić Duvnjak,  Marina Ivanišević,  Partha Car

U jeku afere angažirale su se i mnoge dijabetičke udruge pa je tako Zagrebačko dijabetičko društvo poslalo upit i zamolbu za podršku brojnim dijabetolozima, a predsjednica, dijabetologinja s Vuka Vrhovca, prim. dr. Manja Prašek, sastavila svoje stručno mišljenje.

Gotovo svi kontaktirani dijabetolozi odgovorili su i bez imalo dvojbi izrazili svoju podršku osobama s dijabetesom, među njima:

  1. dr. Nevena Krnić, KBC Rebro
  2. dr. Ivana Pavlić Renar, KBC Rebro
  3. dr. Kristina Blaslov, KBC Sestre milosrdnice
  4. dr. Ana Marija Liberati, KB Sveti Duh
  5. dr. Igor Bjelinski, Vuk Vrhovac
  6. dr. Srećko Severinski, KBC Rijeka
  7. dr. Gordana Stipančić je izjavila i za Provjereno: „…krajnji rezultat, ishod dogovora ne smije ići na teret samih bolesnika. Pogotovo ne kod dijabetičara jer ostati duže vremena bez inzulina kod njih može završiti kobno“.

Zaključak
Ana Soldo, predsjednica ljekarničke komore, svojedobno je za Nova TV izjavila: „Legitimni je interes HZZO-a i cijeloga našeg zdravstvenog sustava da se radi ušteda na lijekovima.“

Potpuno je u pravu, štoviše neki farmaceuti su nakupili nešto „masti“ zahvaljujući poništenom HZZO referenciranju.  Ipak, uštede se moraju činiti etički i stručno, u protivnom će biti riječ o jalovoj uštedi. Troškovi loše reguliranog dijabetesa dodatno će eksplodirati, a odgovornost će biti svaljena na sljedeću „garnituru“ dužnosnika u HZZO-u te Ministarstava zdravstva i financija. O šteti po nas oboljele – više nije neophodno ni pisati.

Ako netko nije shvatio – sve ovo su dobre vijesti i daju nadu za veću stručnost i bolje sutra, a dobrih vijesti iz HZZO-a ima još – uskoro. 😉

Ograda: Informacije iznesene u ovom tekstu još nisu službeno potvrđene od HZZO-a. Još prije 8 dana su odgovorili da će spisak pridruženih članova objaviti na svojim web stranicama "čim bude potpisan". Pretpostavljam da se čeka potpis od strane Predsjednika Upravnog Vijeća i Predsjednika zagrebačke Gradske skupštine, dr. sc. Drage Prgometa, ali kada će on to potpisati - za sada se ne zna..

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: