Davor Skeledžija

Osnovano je nacionalno povjerenstvo za dijabetes!

04/10/2018

Neke će oduševiti, a neke ostaviti ravnodušnima informacija da je pri Ministarstvu zdravstva osnovano tijelo pod punim nazivom: „Povjerenstvo za strategiju i liječenje bolesnika sa šećernom bolesti“. U daljnjem tekstu: „Nacionalno povjerenstvo za dijabetes“.

Možda je nekom pala na pamet stara narodna poslovica: „Ako ne želiš riješiti problem – osnuj povjerenstvo“, ali nakon što pročitate ostatak teksta, vjerujem da se ovaj puta nećete složiti sa starom narodnom 🙂

Članovi novog Povjerenstva
Ministarstvo Zdravstva je na jedno od tri jednostavna pitanja: „tko su članovi nacionalnog povjerenstva?“ - odbilo odgovoriti. No, Hrvatska je selo, pa je članove nečeg ovako velikog i važnog teško sakriti. Vjerujem da će u budućnosti komunikacija biti transparentnija jer je ovdje riječ o državnom tijelu koje svi mi financiramo.

Tko su ustvari članovi?

Ako ne živite ispod kamena i ako pogledate sastav ovog Povjerenstva, vjerujem da ćete nekog i prepoznati:
1) prof. dr. sc. Milan Vrkljan, Klinički bolnički centar „Sestre milorsdnice“, predsjednik
2) dr. sc. Kristina Blaslov, Klinički bolnički centar „Sestre milorsdnice“ (Vinogradska)
3) mr. sc. Nenad Bičanić, Klinički bolnički centar Rijeka
4) prof. dr. sc. Ivana Pavlić Renar, Klinički bolnički centar Zagreb (Rebro)
5) prof. dr. sc. Marica Jandrić Balen, Opća bolnica Slavonski Brod
6) doc. Dr. sc. Dario Rahelić, Klinička bolnica Dubrava
7) prof. dr. sc. Lea Smirčić Duvnjak, Klinička bolnica Merkur (Vuk Vrhovec)
8) prof. dr. sc. Silvija Canecki Vražić, Klinički bolnički centar Osijek
9) prof. dr. sc. Maja Radman, Klinički bolnički centar Split
10) doc. Dr. sc. Miro Bakula, Klinička bolnica „Sveti Duh“
11) Tanja Bekić, dr. med., Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje
12) dr. sc. Ivan Pristaš, dr. med., Hrvatski zavod za javno zdravstvo
13) Dunja Skoko-Poljak, dr. med., Ministarstvo zdravstva
14) Sanjica Kiš, bacc. admin. publ., Ministarstvo zdravstva, administrativna tajnica

Važno je napomenuti da je ovo neslužbena informacija jer Ministarstvo zdravstva usprkos brojnim službenim upitima i prijavama povjerenicima za informiranje - nije htjelo obznaniti sastav ovog državnog Povjerenstva.

Tko NISU članovi?
Kako stvari trenutno stoje, izostavili su naše pedijatre dijabetologe, ali to nije nešto što je teško ispraviti. Mnogi pedijatri u Hrvatskoj su veliki borci za prava svojih malih pacijenata, dok su „odrasli dijabetolozi“ malo „sramežljiviji“. Ili samo svjesniji da ih plaća zdravstveni sustav, te da mu se stoga nije dobro pretjerano zamjerati.

Drugi problem je u tome što je povjerenstvo vezano za dijabetes, a predstavnika osoba s dijabetesom – nema. Da, riječ je o stručnom povjerenstvu, ali povjerenstvu koje je barem formalno tu zbog osoba s dijabetesom, prema tome uska suradnja i kvalitetna komunikacija s predstavnicima tih osoba bi morala postojati.

Koalicija udruga u zdravstvu je momentalno reagirala te su sa Zagrebačkim dijabetičkim društvom poslali odlično argumentirani prijedlog da se to ispravi. Prijedlog je – odbijen. Drugim riječima, u povjerenstvu koje je osnovano zbog „bolesnika sa šećernom bolešću“ za sada nema predstavnika tih istih „bolesnika sa šećernom bolešću“  🙂

Djelomičnu utjehu možemo potražiti u činjenici da nam je Ministar zdravstva pismeno poručio da će Povjerenstvo razmotriti svaki naš argumentirani prijedlog, te da se ovaj prijedlog o našem predstavniku može ponovno razmatrati. Također smo obaviješteni da nema bojazni da će to povjerenstvo raditi na štetu pacijenata. Ok, držimo ga za riječ.

Ništa o nama bez nas
Ali da ne bude sve samo na riječima, vjerujem  da će uskoro svjetlo dana ugledati posebna inicijativa, te da ćete ju podržati vi, vaše dijabetičke udruge i mnogi drugi. Naime, osim što nemamo predstavnika gore, vjerojatno se sjećate da je predstavnik pacijenata naglo i bez ikakvog obrazloženja izbačen iz HZZO povjerenstva za pomagala. Potencijalno je riječ o novom trendu u HR zdravstvu gdje se nepotrebno dižu barijere između pacijenata i struke. Zanimljivo je da na web stranicama HZZO-a i dalje stoji da im je jedan od ciljeva uključivanje pacijenata u sustav donošenja odluka, a ne njihovo isključivanje.

Čemu to guranje među medicinare?
Prije svega ne zaboravimo da su medicinari uvijek dobro došli članovi pa i predsjednici naših udruga i Saveza. Nadalje, pogledajmo gdje i kada je došlo do značajnijih napretka u pravima osoba s dijabetesom, jer ako se malo prisjetimo recentne povijesti, zaključiti ćemo da su poboljšanja u pravima osoba sa šećernom bolešću napravljena uvelike zahvaljujući osobama sa šećernom bolešću. Sjećate li se inicijative „Kap za slatke“ u kojoj je nabavljeno nekoliko inzulinskih pumpi, a potom se i HZZO ozbiljnije pozabavio tim problemom?

 

Nakon toga smo se borili da djeca dobiju više trakica za krv, točnije 2.500 godišnje i uspjeli smo. Za kraj tu je i inicijativa „Za život s manje boli“ čije ciljeve je i HZZO prepoznao, te je sada kontinuirana tehnologija za bezbolno mjerenje glukoze postala dostupna određenim kategorijama HZZO osiguranika. Dobar početak.

U svim ovim inicijativama ključnu ulogu su odradili pojedinci i udruge osoba s dijabetesom, a struka je pomogla svojim pozitivnim stavovima. Od srca hvala na tome svakom liječniku koji je nešto učinio.

Netko će reći da je struka ta koja treba biti inicijator i voditelj napretka u našim pravima, a ne mi sami. Jeli uistinu tako? Sigurno bi nama bilo lakše i mogli bi se više posvetiti svojoj bolesti i obitelji, umjesto maltretiranju institucija, političara i medija. Tko zna, možda je s osnivanjem novog Nacionalnog povjerenstva došlo neko novo vrijeme, ali sigurno je da će im trebati naša pomoć.

Stanje u Hrvatskoj dijabetologiji
Kad smo već kod Hrvatske dijabetologije općenito, nije teško zaključiti da je ona u prilično teškom stanju, te da će novo Povjerenstvo imati puno posla. Nacionalni registar osoba s dijabetesom se raspao, nacionalne smjernice za dijabetes su pod debelim slojem prašine, jedinstveni standardi liječenja također nisu ugledali svjetlo dana. Postoje lijekovi (tip 2) koji se još uvijek masovno koriste, a ishodi liječenja su jadni, a postoje i oni bolji do kojih je pak teško doći.

To se sve događa iako u Hrvatskoj imamo preko nekoliko stručnih društava za dijabetes. Doduše, možda su baš brojna stručna društva uzrok ovakvom stanju, pa je osnivanje Nacionalnog povjerenstva ujedno dokaz da je netko gore svjestan problema i barem nešto pokušava napraviti da ga riješi.

Stoga za početak, ako poznajete nekog s gornjeg spiska, čestitajte mu na izboru i izrazite podršku u nastojanjima da napravi nešto novo i bolje za nas. Recite mu da smo tu, da nas zanima sve što se događa i da želimo sudjelovati u svemu što ima veze s nama!

Sretno im bilo

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: