Rat za inzulin u Hrvatskoj – imenovano Povjerenstvo HZZO-a − Sila se budi

Nakon nelegalnog referenciranja inzulina koje je poništeno, o čemu su izvijestili NovaTV i Poslovni.HR („HZZO svjesno prekršio novi zakon o lijekovima“), dogodilo se sljedeće: u Narodnim novinama je objavljen novi Pravilnik o lijekovima. Iako inzulin nije lijek, jer nas nikada neće izliječiti, to se odnosi i na nas ovisne o inzulinu. Prijedlozi udruga i zainteresiranih strana očekivano nisu uvaženi i uvriježeno je mišljenje da će zahvaljujući novom Pravilniku HZZO moći još više faraonski vladati, nego do sada. Negdje u izradi izgubila se mogućnost da se definiraju grupe lijekova za koje „nikako ne može postojati doplata“, npr. antipsihotici, inzulini, citostatici… 🙁 Da, postojao je netko dovoljno human i etičan tko je smatrao da nas treba zaštititi, ali ovi drugi su pobijedili i ostavili nas na vjetrometini.

Najmanje jedan pomak s Pravilnikom ipak je napravljen − „pridruženi članovi Povjerenstva“
Članak 24. stavak 2. novog „Pravilnika o mjerilima za stavljanje lijekova na listu lijekova HZZO-a… bla bla“, kaže ovako:

Ovo je naizgled nebitna stvar, ali ako tome dodamo izjavu dr. Romane Katalinić iz Ministarstva zdravstva sa sastanka s udrugama, stvari postaju jasnije. Na sastanku je dr. Katalinić izjavila da se odluke o dijabetesu više neće donositi bez struke! Je li to moguće? Odluke o inzulinima u Hrvatskoj će se od sada donositi u koordinaciji s dijabetolozima! Šampanjac na stol jer ste svojim građanskim neposluhom i borbom protiv nepravde svi tome doprinijeli!

Ako je iz onog kaosa koji su/smo napravili s inzulinima izašlo išta dobro – izašlo je to što Povjerenstvo za lijekove više neće donositi nestručne odluke. Točnije, sada postoji manje mogućnosti za to. Svaki put kada na HZZO-ovom Povjerenstvu za lijekove bude tema dijabetes – pridruženi član dijabetolog će uskočiti (ako je vjerovati dr. Katalinić iz Ministarstva zdravstva).

Nakon što je 3. travnja 2019. objavljen novi pravilnik o lijekovima, došao je red na HZZO i njihovo Upravno vijeće. Njihov zadatak je bio da u roku od 30 dana imenuju Povjerenstvo za lijekove te pridružene članove od kojih je jednog spomenula dr. Katalinić. UV je zasjedalo 17. travnja 2019., dakle u zadanom roku od 30 dana, ali…

Što se na sjednici Upravnog vijeća HZZO-a dogodilo?
Upravno vijeće HZZO-a imenovalo je prikladne ljude koji će sjediti u Povjerenstvu za lijekove, istom onom Povjerenstvu koje nam se prije nekoliko mjeseci umalo krvi napilo, a moglo bi opet. Kada bolje pogledate popis, vidjeti ćete da su zapravo samo smanjili broj članova:

Gornji službeni popis je dostupan na HZZO web stranicama – ovdje.

Ono što je oduševilo brojne Zadrane, jest činjenica da se u novo Povjerenstvo nije provukao njihov sugrađanin dr. Aleksandar Knežević koji je prema mnogima bio „zaslužnik“ za kaos s inzulinima. Zadarski Cukrići su svojeg sugrađanina još onomad adresirali u Zadarskom listu. No, nemojmo se zvaravati, sigurno nije bio sam u donošenju tako nestručne odluke koju je prim. dr. Manja Prašek fantastično rastavila u svom stručnom članku ovdje, a doc. dr. sc. Dario Rahelić u medijima osudio (i mnogi drugi). Tko zna tko je doktora iz Zadra bodrio i tapšao po ramenu, pa APP („Ako Prođe, Prođe“). Dobronamjerni krugovi su nam još poručili da možemo biti sretni i zbog činjenice da doktorica Viktorija Erdeljić također nije prošla u novi sastav Povjerenstva za lijekove. Tko zna, možda ipak dolazi neko novo, ljepše vrijeme po osiguranike HZZO-a. 🙂

dr. Aleksandar Knežević – izvor SlobodnaDalmacija.hr, dr. Viktorija Erdeljić – izvor GlasSlavonije.hr

Dobronamjerni savjet za nove/stare članove novog Povjerenstva HZZO-a:
Dragi i uvaženi liječnici, ako ćete biti skloni izazivanju novog kaosa vezanog za (ne)dostupnost inzulina u Hrvatskoj – tražite od HZZO-a barem tri puta veću naknadu, nego do sada.

Neka ironija bude maksimalna – neka našim novcem budu što bolje plaćeni da nas upropaštavaju.

Što se na sjednici UV-a nije dogodilo?
U novom pravilniku o lijekovima i člancima 24. i 45. naizgled je jasno da u roku od 30 dana osim Povjerenstva za lijekove treba imenovati i njima „pridružene članove“:

No, iz nekog razloga pridruženi članovi ipak nisu imenovani na spomenutoj sjednici UV-a, a u kuloarima se priča da je bio pravi rat. Šteta, nama je to posebno važno jer je dr. Romana Katalinić iz MIZ-a najavila da će tu biti i dijabetolog, vjerojatno kako bi se smanjile šanse za ponavljanjem prošlog kaosa i opetovanim nestručnim referenciranjem inzulina. Kao što znamo, većina dijabetologa u RH dobro zna da su individualizirani pristup i dostupnost pravog inzulina ključni za dobru regulaciju dijabetesa i sprečavanje skupih komplikacija. To znaju i sve naše susjedne zemlje, kojima također takve stvari ne padaju na pamet.

Zaključak
Naslov ovog članka u originalu glasi: „Star Wars: The Force Awakens“ („Ratovi zvijezda: Sila se budi“) , sljedeći bi mogao biti: „The Empire Strikes Back“ („Imperija uzvraća udarac“). Onaj iza toga bi se mogao zvati: „The Last Jedi“. Nemojmo dozvoliti da „Posljednji Jedi“ budemo mi, ovisni o inzulinu.

Ograda: Pacijenti nisu i ne mogu biti protiv sniženja otkupnih cijena inzulina prema farmaceutima, jer inzulin nije jeftin, a broj dijabetičara raste. Ali, to mora biti odrađeno na medicinski, moralan i ekonomski prihvatljiv način. U suprotnom će HZZO, kao i do sada, svoje neuspjehe u pregovorima prebaciti na leđa bolesnika.

Mala škola spinova: Problem je i u spinovima koji nam se stalno serviraju, pa tako npr. sustav tvrdi da se referenciranje radi kako bi se osigurala sredstva i za nove lijekove. To se kod inzulina pokazalo potpuno neistinitim. Imamo samo jedan potpuno novi inzulin − Tresibu. No, ne samo da nisu osigurana dodatna sredstva za Tresibu, već se u poništenom prijedlogu doplata za taj inzulin mogla još i povećati. (Da, FIASP je također novi, ali kao i kod Toujeoa, nije riječ o novoj molekuli). Zaključak je da im se i dalje ne smije vjerovati − svaku tvrdnju treba tri puta analizirati i provjeriti njezinu istinitost.


Još iz kategorije Advocacy: