Davor Skeledžija

Rat za inzulin u Hrvatskoj – imenovano Povjerenstvo HZZO-a − Sila se budi

02/05/2019

Nakon nelegalnog referenciranja inzulina koje je poništeno, o čemu su izvijestili NovaTV i Poslovni.HR („HZZO svjesno prekršio novi zakon o lijekovima“), dogodilo se sljedeće: u Narodnim novinama je objavljen novi Pravilnik o lijekovima. Iako inzulin nije lijek, jer nas nikada neće izliječiti, to se odnosi i na nas ovisne o inzulinu. Prijedlozi udruga i zainteresiranih strana očekivano nisu uvaženi i uvriježeno je mišljenje da će zahvaljujući novom Pravilniku HZZO moći još više faraonski vladati, nego do sada. Negdje u izradi izgubila se mogućnost da se definiraju grupe lijekova za koje „nikako ne može postojati doplata“, npr. antipsihotici, inzulini, citostatici... 🙁 Da, postojao je netko dovoljno human i etičan tko je smatrao da nas treba zaštititi, ali ovi drugi su pobijedili i ostavili nas na vjetrometini.

Najmanje jedan pomak s Pravilnikom ipak je napravljen − „pridruženi članovi Povjerenstva“
Članak 24. stavak 2. novog „Pravilnika o mjerilima za stavljanje lijekova na listu lijekova HZZO-a… bla bla“, kaže ovako:

Ovo je naizgled nebitna stvar, ali ako tome dodamo izjavu dr. Romane Katalinić iz Ministarstva zdravstva sa sastanka s udrugama, stvari postaju jasnije. Na sastanku je dr. Katalinić izjavila da se odluke o dijabetesu više neće donositi bez struke! Je li to moguće? Odluke o inzulinima u Hrvatskoj će se od sada donositi u koordinaciji s dijabetolozima! Šampanjac na stol jer ste svojim građanskim neposluhom i borbom protiv nepravde svi tome doprinijeli!

Ako je iz onog kaosa koji su/smo napravili s inzulinima izašlo išta dobro – izašlo je to što Povjerenstvo za lijekove više neće donositi nestručne odluke. Točnije, sada postoji manje mogućnosti za to. Svaki put kada na HZZO-ovom Povjerenstvu za lijekove bude tema dijabetes – pridruženi član dijabetolog će uskočiti (ako je vjerovati dr. Katalinić iz Ministarstva zdravstva).

Nakon što je 3. travnja 2019. objavljen novi pravilnik o lijekovima, došao je red na HZZO i njihovo Upravno vijeće. Njihov zadatak je bio da u roku od 30 dana imenuju Povjerenstvo za lijekove te pridružene članove od kojih je jednog spomenula dr. Katalinić. UV je zasjedalo 17. travnja 2019., dakle u zadanom roku od 30 dana, ali...

Što se na sjednici Upravnog vijeća HZZO-a dogodilo?
Upravno vijeće HZZO-a imenovalo je prikladne ljude koji će sjediti u Povjerenstvu za lijekove, istom onom Povjerenstvu koje nam se prije nekoliko mjeseci umalo krvi napilo, a moglo bi opet. Kada bolje pogledate popis, vidjeti ćete da su zapravo samo smanjili broj članova:

Gornji službeni popis je dostupan na HZZO web stranicama - ovdje.

Ono što je oduševilo brojne Zadrane, jest činjenica da se u novo Povjerenstvo nije provukao njihov sugrađanin dr. Aleksandar Knežević koji je prema mnogima bio „zaslužnik“ za kaos s inzulinima. Zadarski Cukrići su svojeg sugrađanina još onomad adresirali u Zadarskom listu. No, nemojmo se zvaravati, sigurno nije bio sam u donošenju tako nestručne odluke koju je prim. dr. Manja Prašek fantastično rastavila u svom stručnom članku ovdje, a doc. dr. sc. Dario Rahelić u medijima osudio (i mnogi drugi). Tko zna tko je doktora iz Zadra bodrio i tapšao po ramenu, pa APP („Ako Prođe, Prođe“). Dobronamjerni krugovi su nam još poručili da možemo biti sretni i zbog činjenice da doktorica Viktorija Erdeljić također nije prošla u novi sastav Povjerenstva za lijekove. Tko zna, možda ipak dolazi neko novo, ljepše vrijeme po osiguranike HZZO-a. 🙂

dr. Aleksandar Knežević - izvor SlobodnaDalmacija.hr, dr. Viktorija Erdeljić - izvor GlasSlavonije.hr

Dobronamjerni savjet za nove/stare članove novog Povjerenstva HZZO-a:
Dragi i uvaženi liječnici, ako ćete biti skloni izazivanju novog kaosa vezanog za (ne)dostupnost inzulina u Hrvatskoj – tražite od HZZO-a barem tri puta veću naknadu, nego do sada.

Neka ironija bude maksimalna – neka našim novcem budu što bolje plaćeni da nas upropaštavaju.

Što se na sjednici UV-a nije dogodilo?
U novom pravilniku o lijekovima i člancima 24. i 45. naizgled je jasno da u roku od 30 dana osim Povjerenstva za lijekove treba imenovati i njima „pridružene članove“:

No, iz nekog razloga pridruženi članovi ipak nisu imenovani na spomenutoj sjednici UV-a, a u kuloarima se priča da je bio pravi rat. Šteta, nama je to posebno važno jer je dr. Romana Katalinić iz MIZ-a najavila da će tu biti i dijabetolog, vjerojatno kako bi se smanjile šanse za ponavljanjem prošlog kaosa i opetovanim nestručnim referenciranjem inzulina. Kao što znamo, većina dijabetologa u RH dobro zna da su individualizirani pristup i dostupnost pravog inzulina ključni za dobru regulaciju dijabetesa i sprečavanje skupih komplikacija. To znaju i sve naše susjedne zemlje, kojima također takve stvari ne padaju na pamet.

Zaključak
Naslov ovog članka u originalu glasi: „Star Wars: The Force Awakens“ („Ratovi zvijezda: Sila se budi“) , sljedeći bi mogao biti: „The Empire Strikes Back“ („Imperija uzvraća udarac“). Onaj iza toga bi se mogao zvati: „The Last Jedi“. Nemojmo dozvoliti da „Posljednji Jedi“ budemo mi, ovisni o inzulinu.

Ograda: Pacijenti nisu i ne mogu biti protiv sniženja otkupnih cijena inzulina prema farmaceutima, jer inzulin nije jeftin, a broj dijabetičara raste. Ali, to mora biti odrađeno na medicinski, moralan i ekonomski prihvatljiv način. U suprotnom će HZZO, kao i do sada, svoje neuspjehe u pregovorima prebaciti na leđa bolesnika.

Mala škola spinova: Problem je i u spinovima koji nam se stalno serviraju, pa tako npr. sustav tvrdi da se referenciranje radi kako bi se osigurala sredstva i za nove lijekove. To se kod inzulina pokazalo potpuno neistinitim. Imamo samo jedan potpuno novi inzulin − Tresibu. No, ne samo da nisu osigurana dodatna sredstva za Tresibu, već se u poništenom prijedlogu doplata za taj inzulin mogla još i povećati. (Da, FIASP je također novi, ali kao i kod Toujeoa, nije riječ o novoj molekuli). Zaključak je da im se i dalje ne smije vjerovati − svaku tvrdnju treba tri puta analizirati i provjeriti njezinu istinitost.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: