Davor Skeledžija

Uvođenje doplate na inzuline (2. dio – stručna mišljenja)

06/12/2018

Svima koji su na doživotnoj terapiji inzulinom i onima koji samo mrvicu znaju od dijabetesu jasno je zašto je prošli članak „HZZO nam uvodi doplatu na skoro sve inzuline“ izazvao toliku pažnju javnosti. Dijabetolozi, svi mediji i brojni političari su na ovaj ili onaj način pisali i govorili o potencijalnom kaosu koji dijabetičarima sprema HZZO na čelu s Povjerenstvom koje nema nijednog dijabetologa. Došli smo i do Sabora RH, za sada „samo“ dva puta: prvi put i drugi put.

Za početak spomenimo najbolji spin kojeg su se u HZZO-u sjetili. U svim medijima možete pročitati odgovor kako je to „redovna procedura koju HZZO provodi s lijekovima“.  Taj spin ima čak dva elementa:

1) Insinuiraju da se referenciranje provodi redovno i na inzulinima jer su inzulini lijekovi, a zapravo nas svjesno navode na lažne zaključke. Da se takav horor uistinu redovno radi s inzulinima od kojih skoro nijedan nema isto djelovanje, ovaj napad svih živih na njihovu nestručnost i bezobrazluk bi se već davno dogodio. Drugim riječima, ispada da je točna teza portala index.hr – da birokrati najmanje štete rade kada ništa ne rade.

2) Insinuiraju da netko stvarno ima nešto protiv „referenciranja“. Nemamo, imamo protiv referenciranja „ognjem i mačem“ u kojem se kombiniraju kruške i jabuke, u kojem se zahvaljujući takvim rezovima rezultati znaju puno prije završetka procesa – doplata!

Je li točno da birokrati najmanje štete rade kada ništa ne rade?
Nije. Ovo referenciranje je prijeko potreban proces koji ima i svojih dobrih strana. Naime, javna je tajna da na HZZO listi postoje lijekovi koji su skupi i što je još gore – ne daju rezultate. Problem je u tome što se to gotovo uopće ne odnosi na ono bez čega mi ne možemo živjeti – inzuline, jer oni ipak imaju bitne razlike. Stoga bismo baš mi, „ovisnici o igli“, mogli na kraju ispasti kolateralne žrtve! Zbog nečije nestručnosti i nezainteresiranosti mogli bismo početi doplaćivati nešto što stvarno djeluje, predvidljivo ruši šećere i omogućuje nam bolju samokontrolu, a posljedično HZZO-u niže troškove skupih komplikacija. Umjesto da nam inzuline koje nam preporuči stručnjak, radi budućih ušteda, doma šalju zapakirane u celofanu s crvenom mašnom, oni nam žele uvesti doplate na njih..

Je li baš sve spin što HZZO servira medijima?
Naravno da nije, istina je da smo ovo kukavičje jaje iskopali na samom početku i da ništa još nije gotovo. Nešto slično su i oni izjavili, dakle nije kasno da se nepravda ispravi! Ali kad proces jednom završi, bit će puno teže. Želite li tada izlaziti na ulicu?

Dobra vijest – struka je na našoj strani!
Predsjednica Zagrebačkog dijabetičkog društva, dijabetologinja prim. dr. Manja Prašek jedna je od malobrojnih stručnjakinja u Republici Hrvatskoj koja se može pohvaliti da je provela svoj cijeli radni vijek u Referentnom centru za šećernu bolest Vuk Vrhovec! Baš je ona iznimno kompetentna detaljno i stručno obrazložiti greške koje HZZO radi, a koje će dovesti do toga da skoro svi inzulini dođu na B-listu lijekova, dakle uz doplatu. Stručan i detaljan raspis HZZO-ovih nebuloza obavezno potražite na službenoj stranici Zagrebačkog dijabetičkog društva:
http://zadi.hr/clanci/dijabetes/lijekovi-za-lijecenje-secerne-bolesti-hzzo-problemi/

Možete li i vi nešto učiniti?
Naravno, kao i uvijek do sada. Pošaljite gornje stručno mišljenje svojim dijabetolozima i pitajte ih slažu li se? Ako da, tu informaciju i stručno obrazloženje pošaljite na [email protected] i na [email protected] . Naravno, mogu i dijabetolozi napisati svoje.

Još jedno stručno mišljenje najavila je dr. Ivana Pavlić Renar, dijabetologinja koja je svoj radni vijek provela u Vuku Vrhovcu, ali i u Kliničkom bolničkom centru Rebro. Neće biti zadnja.

Ustaju li protiv ovog ludila samo iskusni dijabetolozi u mirovini?
Naravno da ne, štoviše! Prof. dr. sc. Lea Smirčić–Duvnjak, prim. dr. med., predstojnica Referentnog centra Ministarstva zdravstva za dijabetes, Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac, KB-a Merkur je za portal index.hr izjavila da je prijedlog uistinu donesen bez konzultiranja dijabetološke struke te da se nada da predstoji dijalog relevantnih subjekata.

Stručno je mišljenje napisala i prof. Marina Ivanišević u ime Referentnog centra za dijabetes u trudnoći u Petrovoj. Ona će svoje trudnice s dijabetesom sačuvati od ovog zla. Pedijatrijsko stručno društvo još kalkulira, ali ako ih imalo poznajem – bit će efikasni i oštri. Oni će zajedno s prof. Ivanišević prvi slomiti HZZO, jer je javnost najosjetljivija na djecu i trudnice. A gdje smo mi iznad 18 godina?

Što radi stručno dijabetološko društvo za odrasle?
doc. dr. sc. Dario Rahelić, dr. med., predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma vrlo je odlučan! Na Dnevniku  Nove TV  on tvrdi da postoje dobri lijekovi za dijabetes koji još imaju i kardiovaskularne prednosti, a neki od njih se nalaze na dopunskoj listi uz doplatu – „što je veliki problem!“. Slične stavove je ponovio i za središnji Dnevnik HRT-a!


Nadalje, dr. Rahelić u tiskanim medijima još eksplicitnije pojašnjava koliki je to problem. Pa tako za Novi list (5.12.2018. str. 8, stupac desno) dr. Rahelić vrlo jasno tvrdi: „da su u istim referentnim skupinama lijekovi značajno različiti“ i da se „inzulin tako neće moći referencirati“!

Dragi HZZO – ima li koga doma?
Je li stvarno moralo doći to ovakve dijabetičke, medijske i političke histerije? Ili ste ju možda ipak mogli spriječiti jednostavnom konzultacijom dijabetološke struke prije ovakvog prijedloga? Barem kada je riječ o tako osjetljivim stvarima kao što su životno važni lijekovi.

Jeste li možda na taj način mogli izbjeći i nacionalnu blamažu (ne)stručnog povjerenstva za lijekove? Ja sam bio predmet sličnih manipulacija dok sam bio član drugog HZZO-ovog povjerenstva za pomagala pa ih mogu razumjeti, ali teško opravdati. A o blamaži Upravnog vijeća HZZO-a koje je dopustilo ovaj katastrofalan prijedlog, da i ne govorimo.

Ili ćemo za sve okriviti portal naInzulinu.com?
Može! Portal je za sve kriv i sve smo „pogrešno shvatili“. Vi samo nađite način da počistite ovaj nered, ali bez da u 2019. krenu masovne i visoke doplate ljudima kojima dostupnost pravog inzulina život znači. Da, legitimno je otići u pregovore s proizvođačima inzulina s tendencijom spuštanja otkupne cijene inzulina, ali bez uništavanja jedne od rijetkih dobrih stvari u HRVATSKOM ZDRAVSTVU. I nemojte moguće neuspjehe prevaliti na svoje osiguranike kojima život ovisi o tome. Već sada tip 1 dijabetičari plaćaju jedan vrlo dobar inzulin, to je i više nego dovoljno! Tip 2 plaća sve i svašta. Nedavno sam bio u dijabetičkom kampu u Crnoj Gori i saznao da crnogorski tip 2 dijabetičari imaju prava koja Hrvati mogu samo sanjati… A našima će bit' još gore…

Zaključak
Mi tip 1 definitivno nismo krivi za svoju bolest, jako ju teško kontroliramo jer nam šećeri moraju biti unutar vrlo uskih granica, između 4.0 i 7.5 mmol/l. Ako je šećer ispod toga, padamo u hipoglikemiju ili komu, a ako je puno iznad toga u tešku hiperglikemiju ili ketoacidozu. Nama je svaki dan izazov.

Oba ta akutna stanja (hipo i ketoacidoza) po život su opasna! Ako vam to ništa ne znači, dragi HZZO, možda će vam nešto značiti da su i financijski skupa! Intervencije hitne pomoći nisu nimalo jeftine, kao i naše bolničko zbrinjavanje te nesposobnost za rad. Za dobru samokontrolu dijabetesa trebamo kvalitetne alate tj. različite inzuline, i jeftine i skuplje. S njima dugoročno štedimo HZZO-u na puno skupljim komplikacijama (sljepoća, amputacije, dijalize…). Nemojte zbog kratkoročnih nestručnih ušteda uzrokovati dugoročnu financijsku katastrofu. Sjednite za stol s dijabetološkom strukom i dogovorite se što je važno, a što nije.

Zahvala
Hvala HRT-u, Novoj TV i regionalnoj televiziji Al Jazeera što su ovaj potencijalno ogroman problem stavili u svoje središnje informativne emisije i prate situaciju. Hvala RTL-u i Zoranu Šprajcu što su osluhnuli bilo Hrvatske i upozorili javnost na potencijalno katastrofalan ishod ove priče.

HINA, Jutarnji list, Večernji, 24 Sata, Novi list, Zadarski list, Dubrovački list, Slobodna Dalmacija, Glas Slavonije, T-Portal.hr, Telegram.hr, Index.hr, Radio Zadar, Rijeka, Istra i mnogi, mnogi drugi. Cijela Hrvatska!

Gdje su političari sad kad ih trebamo?  Božo Petrov, moj imenjak Davor Vlaović, Branimir Bunjac, Ines Strenja Linić i mnogi drugi problematizirali su i problematizirat će naš opstanak. Posebno dok je HZZO u plusu 668 milijuna kuna, jer želimo da tako i ostane. Hvala!

A gdje su dijabetičari? Da nije bilo osoba s dijabetesom i njihovih obitelji, ova priča bi vjerojatno počela i završila na portalu naInzulinu.com. Osobe s dijabetesom su ti koji su ušli u sve sfere javnog života kako bi napravili nešto pozitivno dok ne bude kasno. Vidite da možete? Na žalost, još nije gotovo, #nemaNazad !

https://net.hr/danas/hrvatska/tko-nema-za-doplatu-moze-umrijeti-ova-drzava-nema-milosti-hzzo-uvodi-doplatu-na-gotovo-sve-inzuline/
https://www.index.hr/vijesti/clanak/doplatite-ili-umrite-hzzo-uvodi-doplatu-na-skoro-sve-inzuline/2046916.aspx
https://vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/3298043/mnogi-dijabeticari-nece-imati-novca-za-doplatu-na-inzuline-koji-im-zivot-znace/
https://vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/3297989/udar-na-dijabeticare-iz-hzzo-a-uvode-nam-doplatu-na-ono-bez-cega-ne-mozemo-zivjeti/
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/hzzo-u-tijeku-utvrdivanje-cijena-za-sve-skupine-lijekova-a-ne-samo-inzulin/8131376/
https://dubrovackidnevnik.rtl.hr/vijesti/hrvatska/borba-za-zivot-hzzo-pokusao-provuc-ispod-radara-da-ce-uvesti-doplatu-na-sve-inzuline
http://www.znet.hr/2018/12/doplatite-ili-umrite-hzzo-uvodi-doplatu-na-skoro-sve-inzuline/
https://dalmacijaplus.hr/gadljiv-potez-vladajucih-uvedena-je-doplata-na-skoro-sve-inzuline-placat-ce-se-i-do-428-kuna/
http://www.dalmacijanews.hr/clanak/sf5b-doplatite-ili-umrite-hzzo-uvodi-doplatu-na-skoro-sve-inzuline
http://sibenskiportal.rtl.hr/2018/12/01/udar-iz-hzzo-a-na-dijabeticare-uvode-nam-doplatu-na-ono-bez-cega-ne-mozemo-zivjeti/
https://www.24sata.hr/news/porez-na-dijabetes-ovo-sto-hzzo-planira-je-nedopustivo-602780
https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/hzzo-objavio-odluku-koja-je-uzbunila-dijabeticare---540651.html
https://ezadar.rtl.hr/dogadaji/3298659/cukrici-inzulin-nije-luksuz/
https://www.antenazadar.hr/clanak/2018/12/udruga-cukrici-zadar-zar-su-osobe-s-dijabetesom-postale-luksuz-u-hrvatskoj/
https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/tribina/clanak/id/577970/zar-su-osobe-s-dijabetesom-postale-luksuz-u-republici-hrvatskoj
https://www.vecernji.hr/showbiz/potresan-vapaj-jelene-iz-supertalenta-bez-lijeka-ne-mozemo-prezivjeti-uvode-nam-naplatu-za-zivot-1286409
https://www.index.hr/vijesti/clanak/istrazili-smo-sto-se-zaista-dogadja-s-lijekovima-za-dijabeticare/2047451.aspx
http://www.glas-slavonije.hr/383848/3/Keglevic-Sto-ce-oni-koji-ne-mogu-platiti-bolji-lijek
https://100posto.hr/zivot/svaki-dan-si-dajem-pet-injekcija-inzulina-i-pijem-dvije-tablete-mi-dijabeticari-moramo-biti-carobnjaci-i-vrsni-matematicari-da-bi-prezivjeli

Nova TV Dnevnik - Prvi put
Nova TV Dnevnik - Drugi put
HRT  središnji  - Dnevnik
Sabor RH - Davor Vlaović HSS - https://youtu.be/30gOsU3vg-U
Sabor RH - Branimir Bunjac ŽZ - https://youtu.be/AZxTwv_ivJU

https://www.telegram.hr/politika-kriminal/sto-se-dogada-s-cijenom-inzulina-prica-se-zakomplicirala-pa-smo-pokusali-pojednostavniti/
https://100posto.hr/zivot/svaki-dan-si-dajem-pet-injekcija-inzulina-i-pijem-dvije-tablete-mi-dijabeticari-moramo-biti-carobnjaci-i-vrsni-matematicari-da-bi-prezivjeli
https://direktno.hr/zivot/zdravlje/bunjac-nerazumna-odluka-o-poskupljenju-inzulina-oboljeli-bez-njega-ne-mogu-prezivjeti-141148/
https://radio.hrt.hr/radio-zadar/clanak/zar-su-osobe-s-dijabetesom-postale-luksuz-u-hrvatskoj/184983/

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: