Davor Skeledžija

Europska konferencija o dijabetesu samo što nije počela!

14/09/2019

„European Association for the Study of Diabetes“ (EASD) znanstveno je udruženje osnovano prije 54 godine u Italiji. Cilj im je poticanje i financiranje istraživanja dijabetesa i brzo širenje novih znanja. Svake godine održavaju konferenciju u drugom gradu Europe te privlače više od 17 000 sudionika iz cijelog svijeta. Ove godine među njima će biti Doris Kezić, aktivna volonterka Zagrebačkog dijabetičkog društva, i ja. 🙂 Mogli ste ju upoznati u članku „Od dijagnoze do volim sebe ovakvu kakva jesam“ na portalu naInzulinu.com, a i od nje nešto naučiti u tekstu „Predmenstrualni sindrom i dijabetes“ na mrežnim stranicama Zagrebačkog dijabetičkog društva.

Doris Kezić

Doris Kezić

Za razliku od američke ADA-e, europska EASD konferencija je manja, ali ima ogromnu vrijednost, posebno za Hrvatsku. Naime, veliki broj naših dijabetologa posjetit će Barcelonu i imati izvrsnu priliku naučiti nešto novo o našoj bolesti.

Zašto idemo i mi?
Puno je razloga, a evo samo nekoliko stvari koje zaokupljaju pažnju i o kojima će biti riječi na ovom portalu:

Roche
Riječ je o uglednoj i velikoj tvrtki, vrlo prisutnoj u Hrvatskoj. U nekim zemljama „šuruju“ s čuvenim Dexcomom, negdje sa Senseonicsom, čiji su i djelomični vlasnici, a upravo su napravili odličnu pumpu bez katetera – Roche Solo. Njihove dvije postojeće pumpe potpuno su Bluetooth enabled – dakle, savršene za closed loop kućne izrade i ima ih puno u Sloveniji. Spomenuti Senseonics, implatabilni rtCGMS, velikim koracima grabi prema jednoj kalibraciji tjedno, MARD-u ispod 9 i jednogodišnjem trajanju implantata! Nešto od te tehnologije mora i hoće doći u Lijepu Našu.

Senseonics Eversense XL rtCGMS, Roche Solo patch pumpa (bez katetera)

Lijevo - Senseonics Eversense XL rtCGMS; desno - Roche Solo patch pumpa (bez katetera)

Medtronic
Očekujte malo detaljniji izvještaj o cijelom njihovom portfelju, a posebno usporedbu 670G pumpe s još novijom 780G pumpom te nekim vrlo zanimljivim i korisnim konceptima spajanja rtCGM senzora i katetera. Medtronic ima i odličnu 640G inzulinsku pumpu koja se polako širi Hrvatskom, a posjeduje vrlo napredni i precizni integrirani rtCGMS (osvrt je ovdje). Na zadnjem nacionalnom tenderu u organizaciji KBC-a Rebro, kupljeno ih je najviše do sada (iako nedovoljno) – 50 komada. Priča o nacionalnom tenderu je ovdje.

@InesNerina

@InesNerina

Medtrum
Kao što znate, Bauerfeind vrlo ozbiljno radi na dovođenju njihovog Medtrum S7 rtCGMS-a u Hrvatsku i BiH, a i na liste zdravstvenih osiguranja. Neslužbeno doznajem da su hrvatska skladišta puna i da uskoro kreće show. Generalni direktor kineskog Medtruma osobno nam je poslao pozivnicu i informacije čime će zasjati u Barceloni. Riječ je o Medtrum S8 rtCGMS-u i Medtrum A7+ umjetnoj gušterači 🙂 🙂 . Budući da sada imaju Bauerfeind kao partnera u Hrvatskoj – vjerujem da nećemo dugo čekati.  Ako želite biti što više u toku s Medtrumom, učlanite se u novu Facebook grupu Medtrum Hrvatska i BiH.

@tattoostravelstypeone, @diyabetimben, @diyabetimben

@tattoostravelstypeone, @diyabetimben, @diyabetimben

Novo Nordisk
Sljedeća fantastična pozivnica iz Barcelone stigla je od strane poznatog proizvođača inzulina. Na posebno, odvojeno događanje u Barceloni dovest će testne korisnike najnovijih NFC digitalnih penova za inzulin i dozvoliti nam da ih „razvalimo“. 🙂 Nadam se da će biti nekih novosti i o budućem pametnom inzulinu te inzulinima u tabletama. U Hrvatskoj uskoro očekujemo FIASP u ampulama pa će novi NFC penovi biti posebno zanimljivi.

Novo Pen Echo plus - NFC

Sooil DANA inzulinske pumpe, ali i rtCGMS
Riječ je o proizvođaču Bluetooth inzulinskih pumpi iz Južne Koreje koji su nekoliko puta bezuspješno pokušali doći na hrvatsko tržište. Očekujemo da će to ponovno pokušati, ali uz novog partnera, tvrtku Karl Dietz. U Barceloni će predstaviti svoj najnoviji rtCGMS te najnoviju inzulinsku Bluetooth pumpu. Justin, generalni direktor DANA-e i naš stari partijaner iz Berlina, javio se portalu naInzulinu.com i pozvao nas na svečanu večeru gdje bismo trebali doznati više detalja:

Naravno, neće nedostajati klasičnih predavanja i Industry symposiuma, a ono što nam je privuklo pažnju je:

  • Reducing hypoglycameia in patients treated with insulin – Smanjenje hipoglikemija u pacijenata na inzulinu,
  • Digital apps for diabetes treatment – Digitalne aplikacije za terapiju dijabetesa,
  • Exploring myths in diabetes – Mitovi o dijabetesu,
  • Motivation to Behavioural change: Brain, gut and enviroment – Motivacija za promjenu ponašanja: mozak, crijeva i okoliš,
  • Dexcom symposium – dokle su došli i kamo idu,
  • Itd, itd…

Važno, važno, važno
Osim svega navedenog, u Barceloni se okuplja i „sedma sila“ europskih dijabetes blogera pa ćete tako imati priliku doznati nešto od mladih, ali poznatih: Nerdabetica – YouTube zvijezde, Ines Nerine – Instagram majstorice, Adrianne – poljske blogerice s pariškom adresom, itd.

@Nerdabetic, @inesnerina, @idiabetic_cukrzyk

@Nerdabetic, @inesnerina, @idiabetic_cukrzyk (Adrianna)

Što ćemo od ovih velikih planova realizirati, a što ne – samo Bog zna. Nadam se da ćemo uspjeti odoljeti noćnim izlascima i plažama Barcelone te se posvetiti dijabetesu. 😉

Barcelona

Barcelona

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: