Europska konferencija o dijabetesu samo što nije počela!

„European Association for the Study of Diabetes“ (EASD) znanstveno je udruženje osnovano prije 54 godine u Italiji. Cilj im je poticanje i financiranje istraživanja dijabetesa i brzo širenje novih znanja. Svake godine održavaju konferenciju u drugom gradu Europe te privlače više od 17 000 sudionika iz cijelog svijeta. Ove godine među njima će biti Doris Kezić, aktivna volonterka Zagrebačkog dijabetičkog društva, i ja. 🙂 Mogli ste ju upoznati u članku „Od dijagnoze do volim sebe ovakvu kakva jesam“ na portalu naInzulinu.com, a i od nje nešto naučiti u tekstu „Predmenstrualni sindrom i dijabetes“ na mrežnim stranicama Zagrebačkog dijabetičkog društva.

Doris Kezić
Doris Kezić

Za razliku od američke ADA-e, europska EASD konferencija je manja, ali ima ogromnu vrijednost, posebno za Hrvatsku. Naime, veliki broj naših dijabetologa posjetit će Barcelonu i imati izvrsnu priliku naučiti nešto novo o našoj bolesti.

Zašto idemo i mi?
Puno je razloga, a evo samo nekoliko stvari koje zaokupljaju pažnju i o kojima će biti riječi na ovom portalu:

Roche
Riječ je o uglednoj i velikoj tvrtki, vrlo prisutnoj u Hrvatskoj. U nekim zemljama „šuruju“ s čuvenim Dexcomom, negdje sa Senseonicsom, čiji su i djelomični vlasnici, a upravo su napravili odličnu pumpu bez katetera – Roche Solo. Njihove dvije postojeće pumpe potpuno su Bluetooth enabled – dakle, savršene za closed loop kućne izrade i ima ih puno u Sloveniji. Spomenuti Senseonics, implatabilni rtCGMS, velikim koracima grabi prema jednoj kalibraciji tjedno, MARD-u ispod 9 i jednogodišnjem trajanju implantata! Nešto od te tehnologije mora i hoće doći u Lijepu Našu.

Senseonics Eversense XL rtCGMS, Roche Solo patch pumpa (bez katetera)
Lijevo – Senseonics Eversense XL rtCGMS; desno – Roche Solo patch pumpa (bez katetera)

Medtronic
Očekujte malo detaljniji izvještaj o cijelom njihovom portfelju, a posebno usporedbu 670G pumpe s još novijom 780G pumpom te nekim vrlo zanimljivim i korisnim konceptima spajanja rtCGM senzora i katetera. Medtronic ima i odličnu 640G inzulinsku pumpu koja se polako širi Hrvatskom, a posjeduje vrlo napredni i precizni integrirani rtCGMS (osvrt je ovdje). Na zadnjem nacionalnom tenderu u organizaciji KBC-a Rebro, kupljeno ih je najviše do sada (iako nedovoljno) – 50 komada. Priča o nacionalnom tenderu je ovdje.

@InesNerina
@InesNerina

Medtrum
Kao što znate, Bauerfeind vrlo ozbiljno radi na dovođenju njihovog Medtrum S7 rtCGMS-a u Hrvatsku i BiH, a i na liste zdravstvenih osiguranja. Neslužbeno doznajem da su hrvatska skladišta puna i da uskoro kreće show. Generalni direktor kineskog Medtruma osobno nam je poslao pozivnicu i informacije čime će zasjati u Barceloni. Riječ je o Medtrum S8 rtCGMS-u i Medtrum A7+ umjetnoj gušterači 🙂 🙂 . Budući da sada imaju Bauerfeind kao partnera u Hrvatskoj – vjerujem da nećemo dugo čekati.  Ako želite biti što više u toku s Medtrumom, učlanite se u novu Facebook grupu Medtrum Hrvatska i BiH.

@tattoostravelstypeone, @diyabetimben, @diyabetimben
@tattoostravelstypeone, @diyabetimben, @diyabetimben

Novo Nordisk
Sljedeća fantastična pozivnica iz Barcelone stigla je od strane poznatog proizvođača inzulina. Na posebno, odvojeno događanje u Barceloni dovest će testne korisnike najnovijih NFC digitalnih penova za inzulin i dozvoliti nam da ih „razvalimo“. 🙂 Nadam se da će biti nekih novosti i o budućem pametnom inzulinu te inzulinima u tabletama. U Hrvatskoj uskoro očekujemo FIASP u ampulama pa će novi NFC penovi biti posebno zanimljivi.

Novo Pen Echo plus – NFC

Sooil DANA inzulinske pumpe, ali i rtCGMS
Riječ je o proizvođaču Bluetooth inzulinskih pumpi iz Južne Koreje koji su nekoliko puta bezuspješno pokušali doći na hrvatsko tržište. Očekujemo da će to ponovno pokušati, ali uz novog partnera, tvrtku Karl Dietz. U Barceloni će predstaviti svoj najnoviji rtCGMS te najnoviju inzulinsku Bluetooth pumpu. Justin, generalni direktor DANA-e i naš stari partijaner iz Berlina, javio se portalu naInzulinu.com i pozvao nas na svečanu večeru gdje bismo trebali doznati više detalja:

Naravno, neće nedostajati klasičnih predavanja i Industry symposiuma, a ono što nam je privuklo pažnju je:

  • Reducing hypoglycameia in patients treated with insulin – Smanjenje hipoglikemija u pacijenata na inzulinu,
  • Digital apps for diabetes treatment – Digitalne aplikacije za terapiju dijabetesa,
  • Exploring myths in diabetes – Mitovi o dijabetesu,
  • Motivation to Behavioural change: Brain, gut and enviroment – Motivacija za promjenu ponašanja: mozak, crijeva i okoliš,
  • Dexcom symposium – dokle su došli i kamo idu,
  • Itd, itd…

Važno, važno, važno
Osim svega navedenog, u Barceloni se okuplja i „sedma sila“ europskih dijabetes blogera pa ćete tako imati priliku doznati nešto od mladih, ali poznatih: Nerdabetica – YouTube zvijezde, Ines Nerine – Instagram majstorice, Adrianne – poljske blogerice s pariškom adresom, itd.

@Nerdabetic, @inesnerina, @idiabetic_cukrzyk
@Nerdabetic, @inesnerina, @idiabetic_cukrzyk (Adrianna)

Što ćemo od ovih velikih planova realizirati, a što ne – samo Bog zna. Nadam se da ćemo uspjeti odoljeti noćnim izlascima i plažama Barcelone te se posvetiti dijabetesu. 😉

Barcelona
Barcelona


Još iz kategorije CGMS/FGMS: