Davor Skeledžija

Što se opet događa s vozačkim dozvolama i dijabetesom?

30/06/2022

Ako ste ovih dana komunicirali s obiteljskim liječnicima na temu vozačkih dozvola, znate da su izbezumljeni.

Reakcije se kreću od onih koji misle da su dobronamjerni birokrati u Ministarstvu zdravstva "malo pogriješili" do onih koji tvrde da će nesposobni uhljebi spomenutog Ministarstva upropastiti ono malo zdravstva što još nisu uspjeli.

Već dugo obiteljski liječnici nisu bili toliko ludi na zakonodavca koji „ne zna što radi“.

Kakva su pravila danas?

Ako idete polagati vozački, potrebna vam je potvrda o zdravstvenom stanju vašeg obiteljskog liječnika. Ako imate dijabetes, to će pisati u spomenutoj potvrdi pa će vam liječnici iz Medicine rada – opaliti ograničenje u vozačku dozvolu na način da ćete minimalno svakih 5 godina morati financirati nove preglede.

Ukoliko imate vozačku dozvolu i dobili ste dijabetes, obiteljski liječnik mora prijaviti „promjenu zdravstvenog stanja“  MUP-u koji će vam poslati pozivnicu na liječnički pregled. I opet ćete dobiti ograničenje da najmanje svakih 5 godina morate produljivati vozačku dozvolu i to će vas koštati.

Taj maksimum od 5 godina nije izmislio zakonodavac već Europska unija čije institucije, konkretno Internacionalna dijabetička federacija, rade na tome da se taj rok produlji na 10 godina. Govorimo o tzv. ne-profesionalnim vozačkim dozvolama. (Stanje s profesionalnim dozvolama neusporedivo je gore, tu je prisutna apsolutna i potpuna diskriminacija osoba na inzulinu po čemu smo skoro jedinstveni u EU.)

Što su sada smislili?

U novom prijedlogu zakona uvodi se nova mogućnost „Privremenog oduzimanja vozačke dozvole“ koju ne bi provodili Policija i Medicina rada već obiteljski liječnici. Za što bi vam se konkretno sve privremeno mogla oduzeti dozvola i pod kojim uvjetima – još nisu smislili. Takvi „detalji“ bi trebali biti doneseni u zasebnom pravilniku koji (naravno) nije donesen.

Ono što znamo jest da bi po novom zakonu obiteljski liječnici trebali postati žandari kod kojih biste mogli doći s vozačkom dozvolom, a otići taksijem jer vam je vozačku liječnik "privremeno poništio" dok ste izlazili iz ordinacije.

Naravno, kako bi se eventualni „neposlušni“ liječnici prisilili na poslušnost, predviđene su im kazne između 5.000 i 15.000kn.

Suludi scenarij 1

Zamislite da želite ostvariti pravo na senzore za bezbolno mjerenje glukoze.

Dođete veselo svom obiteljskom liječniku s preporukom dijabetologa i ponosno mu kažete:

„Imam 3 hipoglikemije u mjesec dana, ispunjavam HZZO-ove preduvjete i hoću doznaku za senzore!“

A obiteljski liječnik odgovori:

„Evo vam doznaka za senzore, ali i privremena zabrana upravljanja motornim vozilom, doma odite taksijem! Ne želim kaznu od 15.000 kn jer ste imali tri hipoglikemije prošli mjesec, a ja vam nisam privremeno poništio vozačku dozvolu!“.

Dodajmo još i tumačenje liječničkih odvjetnika koji tvrde da u slučaju da takav pacijent skrivi prometnu nesreću, obiteljskom liječniku može na kičmu sjesti i osiguravajuća kuća sa zahtjevom za naknadu štete.

Suludi scenarij 2

Prolazite lošu fazu regulacije šećera i stvarno imate više hipoglikemija nego što biste željeli. Čovjek nije stroj i svako ima takve faze – to svi znamo. Naravno da ste zbog toga oprezniji i ne vozite, a ako već vozite – provjeravate razinu šećera puno češće, imate senzore s alarmima, držite šećere višim i slično.

Hoćete li se povjeriti svom dijabetologu i reći da imate problema sa hipoglikemijama i pokazati mu svoje grafove?

Ili ćete jednostavno preskočiti kontrolu kako on slučajno hipoglikemije ne bi naveo u nalazu, a obiteljski liječnik vam potom (u strahu od kazne) momentalno poništio vozačku dozvolu na neki period?

Zaključak

Tako veliki otpor i bijes obiteljskih liječnika već dugo nisam doživio. Njima za utjehu je izjava saborske zastupnice Marije Selak Raspudić koja je napisala da ne brinemo, da će im u Saboru prirediti snažan otpor te učiniti sve kako takav zakon ne bi ugledao svjetlo dana.

Dodajmo još frišku vijest da je određeni uspjeh ipak ostvaren, Ministar zdravstva odlučio je pozvati na razgovor predstavnike obiteljskih liječnika. Vjerujemo da će u Ministarstvu pokazati barem malo odgovornosti i uzeti u obzir argumente struke kako bi novi zakon uistinu donio napredak.

Obiteljski liječnici pozvani u Ministarstvo, odgađa se sutrašnje glasovanje?

Sretno nam bilo – i nama i njima.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Vijesti i Događanja: