Davor Skeledžija

Priča o srpskom ministru koji ilegalno kupuje senzore za sina

12/11/2023

Nikada neću zaboraviti trenutak kada sam pročitao da je ministar turizma Srbije izjavio medijima da svojem djetetu kupuje ilegalno Libre senzore i da je to sramota.

Više mi ništa nije trebalo, odmah sam bio siguran da sam dobro pročitao tog čovjeka i nisam se prevario.

Što to radite, ministre Huseine Memiću?

Kada nekome u vrlo visokim krugovima dijete oboli od dijabetesa (i drugih bolesti), s time najčešće ne izlazi u javnost. Svome se djetetu osigura apsolutno sve što mu ikada može zatrebati za dijabetes. I nikome više. Druga djeca s istom ili sličnom bolesti najčešće nisu važna, bitno je vlastitom djetetu pomoći i diskretno nastaviti sa životom.

Očigledno se tako ne radi u obitelji ministra Huseina, brinu dakako o vlastitu djetetu, ali i o svoj drugoj oboljeloj djeci.

Da budemo precizni, ponuda za ministarsko mjesto ovoj obitelji iz Novog Pazara došla je nakon što je sin obolio i trebala je biti odbijena. Presudnu ulogu odigrala je majka ustvrdivši da u Novom Pazaru nemaju ni dijabetologa pedijatra a kamoli štogod više za djecu, te upitala supruga – kako ćeš ti to riješiti?

Rezultat je poznat: Srbija je dobila novog ministra turizma, a bolnica u Novom Pazaru dobit će pedijatricu koja odrađuje specijalizaciju u Beogradu. I još puno toga

I nije sve teklo glatko

Nakon što je u javnost izašla informacija da ministar ilegalno kupuje senzore uslijedio je pokušaj odmazde, reagirao je Republički fond zdravstvenog osiguranja (RFZO). Između redaka su poručili da je ministar običan profesor fizičke kulture, stručnjak za hotelijerstvo i turizam te da nipošto ne može znati što je najbolje za njegovo dijete, kao što to znaju endokrinolozi.

Kao da to nije dovoljno, optužili su ga da korištenjem najpopularnijih senzora na svijetu ugrožava zdravlje svojeg djeteta i time daje loš primjer građanima Srbije.

Mi, Hrvati, jako volimo jednu srpsku poslovicu: „Fulali su ceo fudbal! 😊

Ministar kao i drugi roditelji brine za šećere svog djeteta

Ministar kao i drugi roditelji brine za šećere svog djeteta

Dogodilo se neizbježno, roditelji djece s dijabetesom su poludjeli. Nadmoćno su stali u obranu svog ministra, već ionako ljuti što u Srbiji nisu registrirani najpopularniji senzori. Situacija je izglađena, danas su odnosi Ministarstva zdravstva, RFZO-a i ministra turizma – kvalitetni i puni uvažavanja.

Tribina udruge Alarm

Tribina udruge Alarm

Treba biti pošten i reći da je više neovisnih izvora, uključujući i one iz Abbotta, neslužbeno potvrdilo da je Republika Srbija učinila sve što smije i ne smije kako bi svojim građanima osigurala Libre! Ali megakorporacija Abbott jača je od mnogih država i izrazito nepopustljiva u stavu da za sada ne pripusti Libre u Srbiju. Srećom, nije Libre jedini senzor.

Upoznali smo se na tribini udruge Alarm u Beogradu

Moje oduševljenje srpskim ministrom počelo je onoga dana kada sam pročitao da je pokazao ozbiljnu hrabrost izjavivši da ilegalno kupuje senzore. Većina bi to prešutjela zbog čega je ovaj čin odvažnosti podigao ozbiljnu buru u Srbiji i pritom dodatno senzibilizirao javnost za dijabetes, a posebno djecu s dijabetesom.

Čitatelj portala naInzulinu.com i ponosni urednik :)

Čitatelj portala naInzulinu.com i ponosni urednik 🙂

Na tribini je udruga Alarm predstavila brojne napretke u Republici Srbiji:

  1. Više senzora na listi osiguranja
  2. Više pumpi na listi osiguranja i ukidanje „monopola“
  3. Skupa Medtrum nano pumpa bez katetera i doplate dolazi na listu, a vjerojatno dolazi i Medtronic 780G! To će biti bolje nego u Hrvatskoj gdje plaćamo ogromne doplate za ove pumpe.
  4. Izrađen službeni protokol o postupanju u školi s učenicima oboljelim od dijabetesa! Uz protokol kakav ima i Hrvatska, puno je teže diskriminirati bolesnu djecu.
  5. Uskoro bi trebalo doći 7 milijuna eura za gradnju nove zgrade za edukaciju gdje će sa svojom djecom dijabetičarima moći biti smještena i oba roditelja!

Naravno, sve ovo nije „riješila“ isključivo udruga Alarm i ministar turizma, no dali su značajan doprinos. Detaljan izvještaj s tribine u članku kurir.rs

Srbija i diskriminacija odraslih u ostvarivanju prava na senzore!

Iskoristio sam „svojih 5 minuta slave“ i podsjetio prisutne na tribini da dijabetes ne prestaje s 18 godina. I mi odrasli moramo imati pravo na senzore za mjerenje glukoze! U Srbiji još uvijek vlada diskriminacija bazirana na dobi, kad navršite 18 godina (ako niste na inzulinskoj pumpi) – gubite pravo na senzore. Katastrofa.

Budući da sam vani puno hrabriji nego doma, ulovio sam nasamo ministricu zdravstva Republike Srbije te se polomio da joj objasnim koliko je sve to važno. Dala mi je dopuštenje za ovu objavu koja je eksplodirala na Facebooku:

Vratimo se na ministra i dijete s dijabetesom

Riječ je o osobi koja je kao i svi ostali roditelji doživjela tešku traumu kada mu je dijete oboljelo od dijabetesa... Ne postoje riječi koje mogu opisati užas i tugu prvih trenutaka suočavanja s tom dijagnozom.

Koliko god zvučalo neprimjereno - iskoristite ga! Dijabetes je nepozvan ušao u njegovu prekrasnu obitelj i tamo će ostati. Memić nije običan političar, on će još dugi niz godina moći činiti dobro za svoje dijete i druge osobe s dijabetesom u Srbiji. Iskoristite ga, danas dok je ministar, a i sutra kada to možda neće biti.

Znanje, veze i iskustvo stečeni na tako važnoj poziciji ostaju cijeli život.

Sretno vam bilo.

P.S. A što se senzora tiče: Libre u ovom trenutku ne želi u Srbiju iako Srbija želi Libre. Ali nemojte očajavati, dajte priliku Medtronicu, Medtrumu, Aidexu, PocTechu, Sibionicsu, a možda i Dexcomu. Priča sa senzorima ozbiljno je krenula i nitko ju ne može zaustaviti!

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: