Sofija Turjak

Nove preporuke u praćenju razina glukoze unutar ciljnog raspona – TIR – engl. Time In Range putem senzora predstavljene na 79. znanstvenoj konferenciji ADA-e

20/06/2019

SAN FRANCISCO, 8. lipnja 2019. – 43 stručnjaka za dijabetes iz cijeloga svijeta kreira Međunarodni konsenzus o razini glukoze unutar ciljnog raspona (TIR) s kliničkim ciljevima. Oni teže konzistentnim parametrima za ciljeve u razini glukoze u istraživanjima i kliničkim uvjetima. Utvrdili su smjernice koje su utemeljene na dokazima za praćenje razine glukoze putem senzora. Predstavili su kliničko istraživanje pod naslovom „Klinički ciljevi na bazi mjerenja putem senzora: preporuke iz Međunarodnog konsenzusa o ciljnom rasponu”.

Cilj istraživača i stručnjaka bio je razviti kliničke ciljeve mjerenja putem senzora, utemeljene na dokazima, kako bi nadopunili trenutno dogovorene ciljane vrijednosti vremena u rasponima glukoze (unutar ciljanog raspona, ispod ciljanog raspona, iznad ciljanog raspona) te kako bi pružili smjernice za liječnike, istraživače i osobe s dijabetesom za korištenje i tumačenje podataka te izvještavanje o njima u rutinskoj kliničkoj skrbi i istraživanjima. Kako bi se osiguralo da preporuke budu sveobuhvatne, panel konsenzusa uključivao je i osobe koje žive s dijabetesom te su bile međunarodno zastupljene. Ovo međunarodno izvješće o konsenzusu potvrdili su Američka dijabetička asocijacija, Američka udruga kliničkih endokrinologa, Američka udruga edukatora za dijabetes, Europsko udruženje za proučavanje dijabetesa, Zaklada europskih medicinskih sestara za dijabetes, Međunarodno društvo za pedijatrijski i adolescentski dijabetes.

„Iako su uspostavljene jedinstvene preporuke za korištenje ključnih vrijednosti ciljnih raspona za mjerenje putem senzora, nedostaje formalno prihvaćanje od strane profesionalnih organizacija za dijabetes i smjernice za praktičnu primjenu tih ciljanih vrijednosti u rutinskoj kliničkoj praksi“, kazao je prof. Tadej Battelino, voditelj Odjela pedijatrijske i adolescentske endokrinologije u Medicinskom centru Sveučilišta u Ljubljani te profesor pedijatrije na istom sveučilištu. „Mjerenje putem senzora ima potencijal za transformaciju skrbi za dijabetes i naša stručna grupa vjeruje da će jasni, razumljivi i široko dogovoreni glikemijski ciljevi TIR-a pozitivno utjecati na kratkoročne i dugoročne rezultate dijabetesa, osobito ako je prihvaćen od osoba s dijabetesom i ako ih razumiju. Od ključne je važnosti za kliničku skrb, regulatorni nadzor i istraživačke napore vezane uz mjerenje putem senzora da se svi slažu oko standardnih osnovnih TIR smjernica.“

Međunarodni konsenzus o TIR ciljevima preporučuje ciljani raspon od 3,9 – 10,0 mmol/L za osobe s dijabetesom tipa 1 i dijabetesom tipa 2, i 3,5 – 7,8 mmol/L tijekom trudnoće, zajedno s nizom ciljeva za vrijeme na dan (+ koncentracije glukoze fiziološki su niže tijekom trudnoće). Preporuke također opisuju postavljanje konzervativnih ciljeva za osobe s dijabetesom koje su starije i/ili se smatraju visokorizičnima, s jakim fokusom na smanjenje postotka vremena provedenog < 3,9 mmol/L i na sprečavanje pretjerane hiperglikemije. Skupina za konsenzus također je naglasila da je jedan od važnih načina uvođenja ovih novih ciljeva u kliničku praksu provedba standardnog izvješća poput ambulantnog profila glukoze (AGP izvješće).

Sofija Turjak
Zaljubljenica u nove tehnologije i putovanja. S osmijehom na licu stoji na raspolaganju svima

Još iz kategorije Vijesti i Događanja: