Davor Skeledžija

Je li Hrvatska spremna za inovacije Abbotta i Novo Nordiska??

11/08/2022

Mi Hrvati za sebe volimo misliti kako smo pametni i napredni, posebno mi, dijabetičari.

No, kako je onda moguće da samo pola procijenjenog broja dijabetičara tip 1 u Hrvatskoj koristi senzore? Kako je moguće da je ogroman broj tip 2 dijabetičara potpuno neregulirano? Znate li da postoje ozbiljna svjedočanstva o katastrofalnoj edukaciji koju osobe s tip 2 dijabetesom dobivaju u hrvatskim bolnicama? Mnogi nisu previše zainteresirani za svoju „blagu“ bolest, a previše je i nezainteresiranih liječnika (ili nemaju vremena).

Podaci kojima raspolažemo govore da je samo trećina oboljelih dobila jasne informacije o mogućim komplikacijama šećerne bolesti i njihovom sprečavanju.

Rezultat takvog pristupa  je poražavajući. Diabetes mellitus treći je uzročnik smrti u Hrvatskoj:

HZJZ: Dijabetičari umiru JOŠ više!

Osobe na injekcijama inzulina

Radi jasnoće, koristit ću jednostavnu procjenu od oko 20.000 osoba na inzulinu (tip 1 i tip 2). Najviše je tip 1 dijabetičara na inzulinu, a samo oko 8.000 T1D populacije koristi senzore, najviše Libre.

NovoPen Echo+, Libre senzor i mobitel na konferenciji ATTD2022 Madrid

Komplet: NovoPen Echo+, Libre senzor i mobitel na konferenciji ATTD2022 Barcelona

Što nam Abbott sprema?

Dolazi li Libre mobilna aplikacija u Hrvatsku?!

Da, iako još nema službenih informacija, uvelike se priča o dolasku LibreLink mobitel aplikacije za očitavanje razine glukoze putem Libre senzora. Nadamo se i službenom datumu uskoro.

Osim što će korisnici s aplikacijom jednostavnije skenirati svoje senzore, svi će podaci automatski biti pohranjeni na internetu te dostupni liječnicima za inteligentne i brze analize regulacije dijabetesa.

Zahvaljujući LibreView internetskoj platformi, svaki imalo educirani i zainteresirani liječnik u sekundi može vidjeti kvalitetu regulacije vašeg dijabetesa i dati vrijedan savjet bez da ste prstom maknuli.

Ali to nije sve – LibreLink aplikacija koja dolazi u Hrvatsku bit će integrirana s „jeftinim“ pametnim penom Echo+ tvrtke Novo Nordisk! Dakle, na jednom ćete mjestu uskoro imati prekrasne grafove kretanja razine glukoze, ali i injekcije inzulina koje ste uzeli! Vrhunski vizualni prikaz injekcija i njihova djelovanja na razinu šećera, uz pomoć prekrasnih grafova bit će svima nadohvat ruke.

Što nam Novo Nordisk sprema?

Novo Nordisk je proizveo spomenuti „pametni pen“ Echo+ koji u sebi može pohraniti čak 800 injekcija inzulina i bez ikakvih problema ih prebaciti u kompatibilnu mobilnu aplikaciju kao što je LibreLink! Prebacivanje podataka vrši se na identičan način kao i skeniranje Libre senzora – prislanjanjem pena na mobitel.

Odmah nakon što se u Hrvatskoj pojavi kompatibilna aplikacija LibreLink, očekujemo dolazak Echo+ naprednog pena na HZZO-ovu listu pomagala.

S obzirom na to da stari Echo košta 179 kn te da je HZZO nesklon bolju i moderniju tehnologiju više plaćati, napredniji Echo+ vjerojatno će biti uz doplatu, ali sitnu.

Hoće li Hrvatska iskoristiti ovakvu naprednu integraciju senzora i injekcija za široke mase?

Ako ste redoviti posjetitelj ovog portala, vjerojatno ste tehnološki educiran dijabetičar ili zdravstveni djelatnik. Vi niste problem, problem su oni koji pojma nemaju o napredcima koji se događaju čak i u Hrvatskoj. Problem su dijabetičari nezainteresirani za svoju bolest, ali i prevelik broj medicinskih djelatnika koji misle da je novootkrivenim dijabetičarima dovoljno samo 10 minuta edukacije o njihovoj bolesti.

Zaključak

HZZO je, barem za tip 1 dijabetičare, odredio vrlo korektne preduvjete za ostvarivanje prava na senzore. Pored Abbotta u Hrvatskoj su još prisutna dva konkurenta (Medtrum i Medtronic), a samo nas je pola iskoristilo privilegiju života s manje boli.

Znate li kakvu regulaciju šećera ima ta "sretna polovica"?

Pogledajte kakve rezultate samokontrole dijabetesa ostvaruju osobe sa senzorima!

Anketa o kvaliteti regulacije šećera uz senzore

Anketa o kvaliteti regulacije šećera uz senzore

Rezultati gornje ankete u kojoj je do ovog trenutka sudjelovalo 414 osoba potvrđuju da je "dijabetička elita" na senzorima, a pod "elitom" smatram one s elitnom regulacijom šećera.

Dodajmo još da su ovo gore osobe s tip 1 dijabetesom dok prevelik broj dijabetičara tip 2 uvelike doprinosi crnim statistikama:

HZJZ: Dijabetičari umiru JOŠ više!

Ipak, pored gornje ankete postoje i ozbiljniji dokazi da veća dostupnost moderne i dokazane „dijabetičke tehnologije“ uz pametno korištenje podataka dovodi do boljih ishoda liječenja osoba s dijabetesom! Dajte ljudima tehnologiju i čuda se događaju.

Sretno nam bilo.

Ograda: ovaj tekst se odnosi na inzuline tvrtke Novo Nordisk. Stoga će ova priča biti servirana i drugim hrvatskim predstavništvima proizvođača inzulina (Lilly i Swixx (Sanofi)). Na posljednjoj tehnološkoj konferenciji u Barceolni, svi su pokazali da su svjesni važnosti ovakvih integracija i predstavili svoje vizije rješenja ovog izazova. Nisu ni približno daleko dogurali, ali se nadam da će nakon ovog teksta naša predstavništva barem kontaktirati svoje centrale i inzistirati da što prije naprave iskorak u svjetliju budućnost.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: