Razvoj umjetne gušterače (iLet – Beta Bionics)

IMG_3444

Ovaj je tjedan tvrtka zaslužna za umjetnu gušteraču za dijabetičare postala prva novoosnovana razvojna tvrtka koja je skupila milijun dolara koristeći novi način on-line prodaje dionica, otvoren za širu javnost.

U srijedu navečer je Beta Bionics, nova razvojna tvrtka koju je osnovao Ed Damiano, biomedicinski inženjer s bostonskog sveučilišta, povisila ljestvicu nakon što je svaki od 775 pripadnika javnosti uložio u prosjeku 1300 dolara kako bi potpomogao ideju nove tehnologije za dijabetičare.

Tvrtka je prodala dionice na Wefunder – internet portalu za grupno financiranje odnosno sakupljanje sredstava, omogućuje jednostavnu prodaju dionica izravno javnosti, a ne samo profesionalnim investitorima.

Tvrtka Beta Bionics bi mogla zauzeti položaj u tehnološkoj industriji kao firma usmjerena na grupno skupljanje sredstava u široj javnosti za investiranje u rizične novoosnovane tvrtke.

Novi Propis o grupnom sakupljanju financijskih sredstava, predstavlja najnovije ublažavanje propisa za regulaciju tržišta vrijednosnih papira, koji je stupio na snagu 2012. godine, a namijenjen je modernizaciji investicijskog poslovanja.

Ed Damiano, čiji sin tinejdžer ima šećernu bolest tipa 1 i mora uzimati injekcije inzulina je razvio tehnologiju rada umjetne gušterače. Neki dijabetičari već koriste ugrađene senzore za kontinuirano očitavanje razine glukoze u krvi. Međutim, uređaj iLet, tvrtke Beta Bionics, bi osim čitanja razine glukoze u krvi, automatski ubrizgavao i tijelu potreban inzulin, bez ikakvog ručnog podešavanja.

4DualHormonPancreas3

Tvrtka Beta Bionics se odlučila za ovaj način prikupljanja sredstava za rad djelujući u cilju javnog interesa, što znači da tvrtka radi u najboljem interesu dijabetičara tipa 1, zanemarujući čak i kratkoročni profit. U potrazi je za investitorima koji imaju doticaj sa šećernom bolesti tipa 1. Ispostavilo se da su mnogi investitori znanstvenici ili osobe uključene u istraživanja dijabetesa, kao što je Gabriel Smolarz, asistent profesora kliničke medicine s Medicinskog fakulteta. Smolarz ima dva nećaka i šogoricu s dijabetesom tipa 1. „U mojoj glavi to je slično automobilu koji vozi bez vozača“, kaže on. „Zvuči sjajno i puno potencijala, ali uklanjajući ljudsku grešku istovremeno uklanjate i ljudsku kontrolu“.

Michelle Faulkner, zaposlenica tvrtke za odnose s javnošću u Bostonu koja predstavlja Wefunder, je isto uložila u dionice u protuvrijednosti 1000 dolara. Kaže da je prije dvije godine njen zaručnik, kao posljedicu šećerne bolesti, pretrpio zatajenje bubrega, a nakon toga i srčani udar, a sve u dobi od 46 godina. „Radio je terenski posao kao električar“, kaže Faulkner. „Nije htio sa sobom nositi glukometar, mislio je da nije praktično. Pokušavao je održavati razinu glukoze na temelju osjećaja, a to jednostavno tako ne ide. Dijabetes nije bolest kojom možeš dobro upravljati na temelju vlastitih osjećaja.“

i-let3

Nicholas Tommarello, suosnivač i izvršni direktor Wefundera, je procijenio da su, od svibnja ove godine, privatne tvrtke djelujući prema novim propisima o financiranju sakupile više od 5 milijuna dolara. To je poprilično slab početak, iako Tommarello navodi kako je oko 29% investitora uložilo samo minimalnih 100 dolara.

„Zamisao je ovakva: mnogo običnih ljudi s malim ulozima, za razliku od tradicionalnih financijskih infrastruktura i njihovih velikih investicija“, kaže Marc A. Leaf, iz Agencije za nadzor i regulaciju tržišta kapitala. Kaže da će se tek pokazati je li kod biranja pobjednika, kolektivna svijest javnosti bolja od stručnih tehnoloških investitora.

„U stvari možemo ispitati mudrost javnog mijenja“, kaže Leaf. Kad je tvrtka Beta Bionics sakupila milijun dolara, sukladno propisima, dosegli su maksimalan iznos za jednu godinu. Leaf, analizirajući 50 tvrtki koje posluju na isti način, vjeruje da je Beta Bionics prva kojoj je to uspjelo. Imali su poticaj jer je Eli Lilly, farmaceutska tvrtka koja prodaje inzulin, ranije kupila 5% dionica za 5 milijuna dolara i njihovo ulaganje je značilo početni kapital od 100 milijuna dolara, što je znatno više nego kod ostalih novoosnovanih razvojnih tvrtki koje se financiraju na isti način.

Beta Bionics su već testirali prototip na dobrovoljcima, a u ožujku 2017. godine planiraju testirati iLet na većem broju ljudi. U početku će uređaj otpuštati samo inzulin koji je potreban za snižavanje šećera u krvi dok će napredni model tijelo opskrbljivati inzulinom i glukagonom. Glukagon bi bio sekundarni hormon koje tijelo treba kad je razina glukoze preniska, na primjer između obroka. Tvrtka će se natjecati s ostalima koje razvijaju procese rada umjetne gušterače, uključujući i Medtronic, čija bi umjetna gušterača mogla biti komercijalizirana iduće godine.

I to nije jedini rizik s kojim se investitori Beta Bionics susreću. Kako bi mogli platiti svoja istraživanja, računaju na 15 milijuna dolara potpore Nacionalnog instituta za zdravstvo. Ali nema jamstva da će biti tako. „Mi sad utiremo novi put, a kao i bilo koji takav pokušaj, postoje mogućnosti da razvoj pođe po zlu“, obavijestila je tvrtka moguće investitore.

Andrew Rosenblum,  29. srpnja 2016.

Preuzeto sa: https://www.technologyreview.com/s/601999/artificial-pancreas-is-first-to-raise-1-million-under-new-crowdfunding-rules/


Još iz kategorije Inzulinske pumpe: