Davor Skeledžija

Preslagivanje u svijetu CGM-a: Roche – Senseonics – POCTech – Ascensia

12/09/2020

Pisali smo o Senseonics implantabilnom senzoru, koji je po svijetu distribuirao Roche i za kojeg je bilo najava da će doći u Hrvatsku. Pisali smo i o POCTech CGM-u koji se udružio s Ascensiom i koji je također trebao doći u Hrvatsku zahvaljujući tvrtki Medilab ONE.

E pa neće, barem ne u ovim „konstelacijama“

Razlog zašto o ovome ima smisla pisati na hrvatskom portalu leži u činjenici da u Hrvatskoj imamo vrlo snažna predstavništva i Ascensie (Medilab ONE) i Rochea (Roche Hrvatska). Štoviše, oni su glavni u biznisu s trakicama za krv i realno je očekivati da bi se mogli izboriti za nešto više.

Ugovor između Ascensie i POCTecha je stvar prošlosti, dakle taj real-time CGM nećemo vidjeti u Hrvatskoj, barem ne u režiji Medilaba. Raspao se i ugovor između Rochea i Senseonicsa.

Ono što je utješno je činjenica da je Ascensia potrošila 80 milijuna dolara na financijsku injekciju u Senseonics kako bi im se osigurala likvidnost i dogovorili su stratešku alijansu. Ascensia će sada pokušati skoro po cijelom svijetu, a možda i u Hrvatskoj (s Medilabom) - distribuirati Senseonics implantabilni CGM.

Kratko o oba CGM-a:

Senseonics smo kratko predstavili i na tehnološkoj večeri ovog portala i ZADI-ja. Riječ je o malenom CGM senzoru koji se kirurški ugrađuje pod kožu i tamo ostaje 6 mjeseci, a uskoro bi trebala izaći inačica koja u tijelu stoji godinu dana. S vanjske strane se na to mjesto lijepi poseban punjivi transmiter koji bežično prima informacije o razini glukoze sa senzora i prosljeđuje ih u mobitel. Isti taj transmiter još bežično energijom napaja spomenuti senzor pod kožom.

POCTech senzor nam je malo bliži po konceptu, riječ je o senzoru sličnom Dexcomu, koji ima tanku nit pod kožom spojenu s transmiterom, koji podatke o glukozi šalje na uređaj sličan mobitelu. POCTech je predstavio zanimljiv koncept transmitera sa široko dostupnom dugmastom baterijom koju ste za malen novac jednostavno mogli zamijeniti.

Zaključak
Osim što je teško napraviti dobar CGM senzor, očigledno je teško osigurati i distribuciju po cijelom svijetu kroz različite alijanse. Stoga možemo biti stvarno sretni što imamo Abbott Libre, Medtrum S7, a uskoro i Medtronic Guardian Connect - samostalne CGM-ove. Prva dva su pokrivena preko HZZO-a, a i za treći se rade planovi. Držimo palčeve i svima ostalima da nađu svoje mjesto pod suncem.

 

p.s. ne zaboravite:

Pozvani ste na Data4Diabetes MeetUp!

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Tehnologija: