Andrijana Buklijas

Medtronic Mio – novi infuzijski set na tržištu!

06/11/2022

Medtronic Mio kateter i kanila najnovije su igračke iz Medtronicova dućana. Za korisnike pumpe, to je nešto što se mora kontinuirano koristiti, pa svako poboljšanje veseli 😎.

Dakle, šta je drugačije od ovih katetera i kanila koje koristimo? Kanila i inserter postali su dva u jedan. Nije više potreban mali zeleno-sivi inserter. U Mio paketu dobiješ sve spojeno, kanilu i inserter, zapeto i spremno za upotrebu. Kateter iliti cjevčica i dalje je odvojena. Ne može se dogoditi da se u ključnom trenutku inserter negdje zagubi ili zaboravi.  Ne može se dogoditi da se flaster zalijepi za inserter ili da se slijepi. Ako insertiraš pod nekim čudnim kutom, kateter neće ispasti iz insertera što je zbilja sjajno!

Mali zaštitni sloj koji prekriva flaster, ima veće uho za primiti dok ga odljepljuješ. Nekome s debljim prstima praktičnije  je veće uho. Kad ga počneš odljepljivati, odlijepi se do kraja. Ide u krug, ne pruža otpor i elegantno se guli. Do kraja, bez da se podere. Znate ono kad skidate poklopac s jogurta pa pukne na pola, pa onda kidate komadiće aluminijske folije. Trebali bi prodati patent Dukatu, jer ovaj nema šanse da se podrapa na pola.

Flaster je umjetnost za sebe, i kod senzora i kod katetera. Mora biti dovoljno čvrst da drži nekoliko dana, a opet ne toliko kako se kod skidanja ne bi napravile rane na koži. Postoji nježnija koža i ona ko od bivola, a ti trebaš napraviti univerzalni flaster, što zaista nije lak zadatak. Iz osobnog iskustva mogu posvjedočiti da su flasteri Medtronicovih pumpi vrlo kvalitetni. Prije sam imala problema sa svrbežom nakon što bi se smočio. Iako je izgledalo kao da se kateteri u međuvremenu nisu mijenjali, svrbež je nestao, dakle već su nešto potiho popravljali u kvaliteti. A na ljepilo na Mio kateteru nemam baš nikakvih primjedbi.

Postoje ustvari dva modela MiniMed Mio Advance koji je zamjena za standardni MiniMed Quick set infuzijske setove i  MiniMed Mio 30 kao zamjena Silhouette infuzijske setove

Dio dijabetičara zabrinjava plastični otpad koji mi svojim postojanjem generiramo. Ja s druge strane mislim da dijabetičari imaju sasvim dovoljno briga. Ako ne lijepiš kanile po plišanom medi iz zezancije i ne vješaš veš na katetere, ne činiš ništa loše. Ako Medtronicovci izume katetere koji se nakon upotrebe pretvore u  kompost, tražit ćemo HZZO da ih stavi na listu. Do tada, glavna briga je naše zdravlje.

Ali, mudro jest od proizvođača da osluškuju bilo potrošača. Zato moram napomenuti da je inserter vjerojatno optimalno malen, da je manji bio bi zaista nespretan, samo kažem, za slučaj da nas prati ekopolicija. Jer, ako niste do sada shvatili, baca se nakon insertiranja.

Osigurač koji sprečava da inserter opali slučajno, istovremeno je čep za tuširanje. Malo ali ingeniozno, ekopoliciju sigurno veseli. Plusić i od mene. Plastika mi se inače ovako kao nestručnjaku čini dosta kvalitetna, tvrda i robusna.

Što se tiče dizajna, tu imam puno oponenata, koji smatraju da dizajn kod medicinskih proizvoda nije bitan, da je važna samo funkcionalnost i kvaliteta. Tako i moj tata misli da su svake hlače koje imaju dvije rupe dovoljno dobre, jer su funkcionalne. Nitko u modnoj industriji više ne misli tako. Čini se da u Medtronicu ne radi ničiji tata i da se dosta razmišljalo o dizajnu.

Vanjski dio katetera nije više eliptičan nego u obliku štita i izgleda simpatično. Mrvicu je manji, malo je ugraviran pa podsjeća na lice s očima i ustima, što je po meni malo friki. Vjerojatno nisu pitali korisnike - kad gledate u svoj kateter, želite li da i on gleda u vas? No većina korisnika neće ni primijetiti takav detalj, a nekome će biti i simpatičan.

Dio koji izgleda kao usta zapravo je otvor koji pokazuje jeste li pogodili žilu. To bi bila korisna funkcija kad bi korisnici znali čemu služi. Većina ljudi ako i primijeti krv na mjestu ulaska katetera, to zanemari. Što se može dogoditi ako inzulin ide direktno u krv umjesto u potkožno tkivo, možete pročitati ovdje. Nije nužno opasno, ali ako se ima dovoljno katetera, pametnije je ipak zamijeniti ga novim. Kad stavim kanilu u ulaz katetera, sad izgleda kao čovječuljak s kapicom koji je strašno iznenađen što me vidi.

Sve u svemu, zadovoljna sam novitetom koji je uz sve prednosti i bez doplate za pacijente. Da ne bi bilo zabune, pacijenti mogu i dalje dizati s doznakom Quick setove ako to žele, i birati između njih i Mio Advance i Mio 30 setova. Dakle, prema željama. Dižem svoju ruku za nove katetere i apeliram da iduća serija ima čovječuljka koji se smiješi i prestane biti toliko iznenađen novitetima na dijabetičkom tržištu!

Andrijana Buklijas
Zadržava pravo na vlastito mišljenje. Vjeruje da se autoritet zaslužuje, znanje gradi. Da je ultimativna odgovornost uvijek na osobi. Da nada umire zadnja. https://youtu.be/R5DwGkqNGCU

Još iz kategorije Inzulinske pumpe: