Davor Skeledžija

Dexcom G7 je u Europi, što je G7 i kad stiže u HR?

06/10/2022

Digitalni svijet ovih je dana bombardiran informacijama o početku prodaje Dexcom G7 senzora u zemljama kao što su Njemačka, Austrija, Velika Britanija, itd. U Sloveniji Dexcom G7 očekujemo u prvoj polovici iduće godine.

U najkraćim crtama rečeno, Dexcom G7 najsličniji je FreeStyle Libre 3, samo je mrvicu veći i zericu neprecizniji. Ali ništa strašno, u što ćete se uskoro i sami uvjeriti.

Veličina Dexcom G7 senzora

Na veličinu nećemo previše gubiti vrijeme, ova je fotografija nastala na EASD2022 konferenciji u Stochkholmu gdje je dijabetologinja Kristina Blaslov držala sve senzore, a ja sam pokušao naći najbolji kut i imati što mirniju ruku:

Uzmite u obzir da Libre 3 na ovoj fotki nema flaster dok Dexcom G7 ima - što ga vizualno čini još većim.

Preciznost Dexcom G7 senzora

Kao što znamo, preciznost senzora za kontinuirano mjerenje glukoze označava se MARD-om u postotcima, a što je MARD manji, to je senzor precizniji.

Prema tvrdnjama proizvođača, Dexcom G7 ima MARD 8.7%, dok FreeStyle Libre 3 ima MARD 7.9%. Dakle razlika iznosi 0.8% u korist Libre 3 senzora. Navedimo još da je MARD  Libre 1 senzora dostupnih u Hrvatskoj 9.2%.

Ovo su trenutne vrijednosti i oba proizvođača marljivo rade na unaprjeđenju svojih algoritama kako bi se softverskim nadogradnjama povećala preciznost senzora.

Koliko je razlika od 0.8% između G7 i L3 važna, prepuštam svakom ponaosob da odluči, no čini mi se da je  za hrvatske čitatelje puno važnija informacija kada bi se koji mogao pojaviti u Hrvatskoj, po kojoj cijeni i slično.

Kada Libre 3 dolazi u Hrvatsku?

U kuloarima se proširila vijest da Abbott Hrvatska ozbiljno radi na tome da Libre 2 dovede u Hrvatsku do kraja ove godine. O Libre 3 nema nikakvih naznaka ni informacija. Što je točno Libre 2 i kakve alarme nam on donosi, potražite u ovom članku:

Libre 2 – osvrt i usporedba

Koliko košta Dexcom G7?

U Njemačkoj tradicionalno Dexcom krije cijene, za sada još nisu dostupni na njihovom webshopu iako dio pacijenata može ostvariti pravo na njih. No, zato imamo uvijek transparentnu, ali i povoljnu Veliku Britaniju. Naime, iz nekog nepoznatog razloga, Dexcom je uvijek najpovoljniji u Velikoj Britaniji:

Cijene Dexcom G7 senzora pojedinačno i mjesečno u UK

Cijene Dexcom G7 senzora pojedinačno i mjesečno u UK

Prema srednjem tečaju funte Zagrebačke banke na današnji dan (1 britanska funta = 8.6 kn) jedan G7 senzor koji traje 10 dana koštat će vas 440 kn. Za mjesec vam dana dakle trebaju 3 senzora i pretplata koju možete otkazati kad god poželite. Ovaj izdatak mjesečno iznosi 1.204 kn. Transmiter više nije potreban.

Libre 1 senzor traje 14 dana i HZZO ga u ovom trenutku financira sa 420 kn. To znači da mjesečni trošak za Libre 1 senzore iznosi 840 kn, dok bi Dexcom G7 bio za 364 kn skuplji.

Dobra je vijest da HZZO senzore s alarmima kao što je Dexcom G7 financira s nešto većim iznosom, ali ti su izračuni nešto kompliciraniji i ostavit ćemo ih za neki drugi put.

Kada Dexcom G7 dolazi u Hrvatsku?

Kao što znate u Hrvatsku do kraja ove godine tvrtka Medilab ONE dovodi Dexcom ONE senzor. Riječ je o senzoru gotovo identičnom Dexcom G6, ali bez prediktivnih alarma i bez mogućnosti praćenja djece. Spomenute funkcije neće biti moguće sa službenom aplikacijom, ali će prediktivni alarmi i praćenje djece biti mogući s neslužbenim xDripom.

U Velikoj Britaniji trenutno su dostupna sva tri senzora: Dexcom ONE, Dexcom G6 i Dexcom G7, što je indirektno dobra vijest i za Hrvatsku o čemu smo pisali ovdje. Direktor Dexcoma za ovu regiju izjavio je da će u trenutku kada se pojavi ozbiljna potreba za senzorima G6/G7, podržati njihov dolazak u Hrvatsku. Pod „ozbiljnom potrebom“ podrazumijevamo dolazak inzulinskih pumpi koje komuniciraju s Dexcom G6/G7 i dostupne su u Hrvatskoj. Konkretno, riječ je o novoj generaciji Ypsomed pumpi (tvrtka Salvus) s kateterima i novoj generaciji OmniPod 5 inzulinskih pumpi bez katetera (Tvrtka Medilab ONE).

Nove Ypsomed i OmniPod 5 pumpe očekujemo u Hrvatskoj krajem ove i početkom iduće godine. Stoga nikoga neće iznenaditi ako se i Dexcom G7 pojavi u Ljepoj Našoj nedugo nakon slovenskog predstavljanja.

Prelijepa Maruška iz Dexcom Slovenija na EASD2022 konferenciji

Prelijepa Maruša iz Dexcom Slovenija na EASD2022 konferenciji

Koje su ključne osobine Dexcom G7 senzora?

Dexcom G7 posjeduje brojne seksi karakteristike zbog kojih će biti predmet želje mnogih osoba s dijabetesom.

Dexcom G7 je:

  1. 60% manji od Dexcom G6 te su sada senzor i transmiter integrirani u jedno.
  2. Zagrijavanje senzora traje samo 30 minuta! To je najbrže na tržištu. Senzor traje 10 dana.
  3. Nakon što senzor istekne, moguće ga je koristiti još 12 sati kako bi imali dovoljno vremena da ga zamijenite. Zamjena će sada biti brža i lakša jer, među ostalim, nema više čupanja transmitera.
  4. Kao i Libre, Dexcom G6 će uz mobitel aplikaciju, imati mogućnost korištenja zasebnog fizičkog čitača.
  5. Službeno će ga moći koristiti djeca od 2 godine starosti!
  6. Zahvaljujući Bluetooth tehnologiji svi se podaci u realnom vremenu prebacuju na mobitel, što znači da na raspolaganju imamo najsofisticiranije alarme, uključujući i one koji se oglašavaju prije hipoglikemije!
  7. Najavljena je službena direktna podrška za Apple pametne satove zahvaljujući kojoj ćete razinu glukoze moći očitavati direktno na satu, bez potrebe za mobitelom.
  8. Deset će osoba moći pratiti vaše rezultate na svojim mobitelima ako im to dopustite.

Zaključak

Od „samostalnih senzora“ u Hrvatskoj su trenutno preko HZZO-a dostupni Libre 1 (bez kalibracije krvlju), Medtrum TouchCare Slim (bez kalibracije krvlju) i Guardian 3 (sa 2-3 kalibracije krvlju).

Uskoro će osvanuti Medtronic Guardian 4 i spomenuti Dexcom ONE, oba bez obvezne kalibracije krvlju, a smiješe nam se Libre 2, Dexcom G6/G7 pa čak i Medtrum NANO (bezobrazno mali senzor).

Mislim da ćete se složiti da osobe s tip 1 dijabetesom u Republici Hrvatskoj imaju bezbroj razloga za zadovoljstvo. Nadajmo se da će nešto od ovih blagodati ugledati i dio osoba sa tip 2 dijabetesom.

Sretno nam bilo.

p.s. na Facebooku postoji zatvorena grupa "Dexcom Hrvatska", ako vas zanima ova tematika, učlanite se.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Izdvojeno: