Davor Skeledžija

Počela prodaja Dexcom ONE senzora u Engleskoj i zašto je to važno za nas!

05/07/2022

Ponovimo gradivo: Dexcom G6 u ovom je trenutku vrh ponude Dexcoma. Riječ je o najskupljem senzoru s najviše mogućnosti: alarmi, prediktivni alarmi, praćenje djece, sofisticirane analize, mogućnost očitavanja rezultata na mobitelu ili zasebnom uređaju.

Dexcom G6 dostupan je već neko vrijeme u nizu zemalja, navedimo samo Sloveniju, Njemačku, Veliku Britaniju, itd.

Dexcom ONE novi je, cjenovno puno pristupačniji senzor koji je što se tehnologije, izgleda i preciznosti¹ - vrlo sličan Dexcomu G6, ali mu je cijena puno niža. Kako bi ONE opravdao nižu cijenu, maknuli su mu aplikaciju za roditelje i prediktivne alarme. Riječ je o funkcijama koje je moguće imati putem neovisne xDrip aplikacije, ali Dexcom ih službeno ne podržava.

Kada sve pomnožite i podijelite doći ćete do toga da Libre i Dexcom ONE koštaju isto :)

Kada sve pomnožite i podijelite, doći ćete do toga da Libre i Dexcom ONE koštaju isto 🙂

Hrvatska

U Hrvatskoj očekujemo u drugoj polovici godine dolazak Dexcom ONE senzora. Kao što je vidljivo iz gornje slike, njegova je cijena takva da ne bi trebalo biti problema s uvrštenjem na HZZO-ovu osnovnu listu pomagala (bez doplate).

Detalje o Dexcom ONE senzoru potražite u prošlom tekstu:

Dexcom ONE – najnoviji senzor – prvo iskustvo!

Što se događa u Velikoj Britaniji i zašto je to važno?

Ono što bi svaka osoba dobre volje željela jest što veći izbor senzora za pacijente. No, u kuloarima se moglo doznati da je Dexcomova namjera bila na bogatim tržištima biti prisutan s Dexcom G6 senzorima, a na siromašnijim s Dexcom ONE.

Velika Britanija je, složit ćemo se, vrlo bogata zemlja. Činjenica da su sada tamo u isto vrijeme prisutni skuplji i jeftiniji Dexcom senzori olakšat će argumentiranje Dexcomovu distributeru, tvrtki Medilab ONE, da i Hrvatska zaslužuje isto. Čak i ako bi Dexcom G6 bio preskup za dolazak na HZZO-ovu osnovnu listu pomagala (bez doplate), za njega bi se sigurno našlo mjesto na dopunskoj listi. Pa tko voli – nek' izvoli.

Slon u staklani – najnoviji Dexcom G7!

Jednako kao što Abbott ima novu sofisticiranu zvijer za nesmiljenu borbu na tržištu senzora – Libre 3, ima ju i Dexcom. Zove se Dexcom G7! Osim što ima sve poznate funkcije, nevjerojatno je malen, vrijeme zagrijavanja mu je samo 30 minuta, a ima i neke trikove kako i tih zanemarivih 30 minuta zaobići.

Dexcom G7 kreće u distribuciju u Europi – Slovenija iduće godine!

Zaključak

Kada Dexcom ONE ugleda svjetlo dana u Hrvatskoj, mislim da je pitanje trenutka kada će se Medilab ONE izboriti još i za Dexcom G6 ili čak G7. Uostalom, G serija im je jako potrebna kako bi ju povezali sa svojom sljedećom pumpom OmniPod 5.

Abbott će sve to pažljivo promatrati i u jednom trenutku svoj već pomalo stari Libre 1 zamijeniti dvojkom. Hoće li to biti dovoljno da Libre zadrži ovako veliki dio tržišta ili će se ipak morati isprsiti za svoj top model Libre 3, ostaje za vidjeti.

Posjetite novi portal

Posjetite novi portal!

Ne zaboravimo još i nove Medtrum i Medtronic senzore bez obavezne kalibracije krvlju! Nova Medtrum oprema je na skladištu u Hrvatskoj i na HZZO-ovoj listi, a i Medtronic bi u nekom trenutku konačno trebao krenuti.

Pratite portal naInzulinu.

Test novih Medtrum senzora bez kalibracije krvlju!

¹ prema službenim Dexcom izvorima MARD za Dexcom ONE za djecu iznosi 7,7%, a za odrasle 9,8%. U službenim izvorima za Dexcom G6 stoji samo jedna MARD vrijednost 9.0% za odrasle i djecu

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: