Davor Skeledžija

Dexcom ONE – najnoviji senzor – prvo iskustvo!

27/04/2022

Ovaj je senzor trenutno dostupan najmanje u Bugarskoj i Litvi, očekujemo dolazak i u Hrvatsku preko tvrtke Medilab ONE. Dexcom ONE ima jako dobrih osobina, zbilja dobrih, ali i onih zbog kojih će ga dio čitatelja prekrižiti. Moje je osobno mišljenje da je riječ o ogromnom doprinosu dijabetičkom ekosistemu, posebno zemljama kao što je Hrvatska.

Iako je svako iskustvo drugačije, mnogi smatraju da je upravo Dexcom kralj senzora zbog odličnih funkcija. Ako pogledamo godišnji prihod ove kompanije u iznosu od skoro 2 milijarde dolara i znamo da se bave samo senzorima – mora nam zastati dah.

Dexcom G6 i Dexcom ONE – što je slično?

Dexcom ONE je mlađi brat poznatog Dexcom G6 senzora, oba posjeduju identične vrhunske algoritme za preciznost mjerenja glukoze, potpuno isto izgledaju, povezuju se na mobitel i oba imaju klasične alarme za hiper i hipoglikemiju. Oba su senzora tvornički kalibrirana što znači da ne morate raditi kalibraciju krvlju iz prsta (G6 se po želji može kalibrirati i krvlju).

Dexcom ONE Aplikator i senzor nakon odvajanja

Dexcom ONE Aplikator i senzor nakon odvajanja

U čemu je razlika između Dexcom G6 i Dexcom ONE?

Postoje sveukupno tri značajne razlike, jedna će vam se jako svidjeti, a druge dvije malo manje ?

Dexcom ONE ima značajno nižu cijenu od Dexcom G6. S cijenom je puno bliži Libre senzorima, a to znači da neće biti problema s dolaskom na osnovnu HZZO-ovu listu pomagala (bez doplate).

Roditeljima male djece neće se svidjeti informacija da službeno podržana aplikacija "Dexcom ONE" ne podržava udaljeno praćenje djece, a ne postoje ni tzv. „prediktivni alarmi“ koji mogu upozoriti korisnika na nadolazeću hipoglikemiju.

Netko s tim neće imati problema jer je oba ova nedostatka moguće zaobići korištenjem neslužbene aplikacije xDRIP.

Veličina Dexcom ONE senzora i postavljanje

Senzor je malo deblji od Libre 1 senzora, a postavljanje je iznimno jednostavno. Uz svaki senzor dobijete aplikator, prislonite ga na ruku i pritisnete narančasti gumb koji putem opruge automatski umetne senzor pod kožu. Potom uklonite aplikator i na senzor zakvačite transmiter/bateriju.

Nakon toga potrebno je nekoliko vrlo jednostavnih koraka odraditi na mobitelskoj službenoj aplikaciji Dexcom ONE.

Kako radi Dexcom ONE?

Na mobitel putem bluetooth tehnologije sa senzora automatski dolaze očitanja glukoze svakih 5 minuta. Ako vam se isprazni baterija na mobitelu ili je izvan dometa, transmiter pohranjuje podatke u trajanju od 3 sata. Čim upalite mobitel ili ga približite na udaljenost manju od 6 metara – nedostajuće razine glukoze automatski će se ažurirati. Zahvaljujući konstantnom prijenosu putem bluetootha sa senzora na mobitel – klasični alarmi za hiper i hipoglikemiju odlično funkcioniraju i lako su podesivi.

Koliko je precizan Dexcom ONE?

Isprobao sam sve dostupne i nedostupne senzore za mjerenje glukoze i najvažnija poruka je da nikom ne vjerujete kada vam kaže je li neki senzor precizan ili nije (uključujući i meni). Hoće li netko biti zadovoljan preciznošću nekog senzora ovisi o jako puno faktora (npr. građa tijela, zakiseljenost organizma, oscilacije šećera, prilagođenost algoritma pojedincu i još puno toga). Ne zaboravimo da senzori ne mjere razinu glukoze u krvi, već u međustaničnoj tekućini, a to nije isto.

Rekavši sve to mogu legitimno iznijeti vlastito iskustvo – koje je fantastično!

Iz gornjih se fotki vidi da mi je senzor prilikom visokih i niskih vrijednosti demonstrirao iznimnu preciznost. Nemojte obraćati pažnju na vrijeme jer ga na aparatiću nisam podesio, oba „mjerenja“ su odrađena u istom trenutku. Napredniji će na gornjim fotkama primijetiti da su mi u obje situacije šećeri bili relativno stabilni što je malo olakšalo posao Dexcom ONE sustavu.

Stoga evo jedne situacije gdje mi je šećer puno više oscilirao, pa je i razlika u mjerenjima bila nešto veća 0,6 mmol/l. No, prema mojim osobnim kriterijima, ovo je i dalje iznimna preciznost. Isprika što se i divljački graf ne vidi, prekasno sam shvatio da je iscurio iz fotke:

Ponavljam, ovo ne znači da ćete i vi imati ovakvu iznimnu preciznost. Sve je moguće.

Još jedna dobra vijest – trajanje transmitera/baterije

Senzor taje 10 dana, a transmiter koji odašilje podatke sa senzora na mobitel traje 3 mjeseca. Zašto je takav transmiter dobar? Kada jednom Dexcom ONE dođe u HZZO, ako odlučite testirati ovaj proizvod – uzet ćete doznaku na tri mjeseca u sklopu koje ćete dobiti jedan transmiter i 9 senzora. Ako vam se sustav svidi, nitko sretniji od vas i distributera, Tvrtke Medilab ONE. Ukoliko ne budete zadovoljni – „zdravo i doviđenja“; bez imalo razmišljanja, predbacivanja i repova prelazite na konkurenciju koja vam više odgovara.

Zaključak

Nekoliko roditelja manje djece s kojima sam razgovarao izrazilo je nezadovoljstvo što neće moći pratiti svoju djecu. No, činjenica je da su skoro sva djeca na Libre senzoru za koji nam Abbott također nije odobrio donekle sličnu funkcionalnost.

Nadalje, to što bi u Hrvatsku tijekom 2022. godine trebao doći Dexcom ONE, ne znači da Medilab ONE neće u nekom trenutku izboriti i Dexcom G6 ili nadolazeći G7. Možda će G6 ili G7 biti na HZZO-ovoj listi pomagala uz doplatu, a ONE bez doplate.

Kako bilo, moramo biti svjesni da je ONE ogroman napredak za Hrvatsku i osobe s dijabetesom. Konkurencija, vrhunska kvaliteta i svjetski renomirani brend uz povoljnu cijenu, morali bi biti razlog za veliko zadovoljstvo svakoj osobi s dijabetesom.

p.s. Za napredne: Ivica Šuran je Dexcom ONE ovdje u Hrvatskoj uspješno povezao sa xDRIP aplikacijom! Uskoro osvrt.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: