Dexcom G7 kreće u distribuciju u Europi – Slovenija iduće godine!

Nedavno smo pisali da je tvrtka Medilab ONE potpisala ugovor s Dexcomom za zastupstvo Dexcom ONE senzora s mogućnošću proširenja i na druge modele. Dexcom ONE očekujemo u drugoj polovini ove godine u Hrvatskoj.

Za to je vrijeme Dexcom G7 real time CGMS dobio CE certifikat što je ustvari dozvola za marketing i prodaju u Europskoj uniji! Koncept Dexcom G7 senzora najsličniji je Medtrum i Medtronic senzorima dostupnim u Hrvatskoj. Ključna je razlika integrirani senzor i transmiter te veličina; vrlo maleni, super-moderni G7 senzor podatke o razini glukoze šalje svakih 5 minuta u mobitel. Naravno postoji cijela sila klasičnih i prediktivnih alarma.

Pozitivno je što Dexcom G7 i dalje zadržava mogućnost korištenja zasebnog fizičkog čitača za npr. one koji svojoj djeci ne žele dati mobitel ili one koji imaju problema s kompatibilnošću različitih modela mobitela. G7 senzor i integrirani transmiter sigurno će najstabilnije raditi baš s originalnim Dexcom G7 čitačem.

Zanimljivo je da su koncept dediciranog fizičkog čitača napustili Medtrum i Medtronic u svojim novim verzijama, ali Abbott ga najavljuje za svoj Libre 3.

Novosti koje nam donosi Dexcom G7:

  1. 60% je manji od Dexcoma G6, senzor i transmiter su sada integrirani (kao Libre)
  2. Inicijalizacija senzora sada traje samo 30 minuta – što je najkraće na tržištu!
  3. Prema nekim dostupnim studijama, preciznost, tj. MARD iznosi samo 8.7% na ruci! (manje je bolje)
  4. 12-satni „grace period“ omogućuje da se bez ikakve pauze u mjerenjima prebacite na novi senzor!
  5. Opcionalni fizički čitač manji je i s boljim ekranom
  6. I dalje G7 nije moguće spojiti direktno s pametnim satom, ali uskoro će biti

Ostale karakteristike:

  1. Senzor traje do 10.5 dana
  2. Nema kalibracije krvlju (tvornička kalibracija)
  3. Mjesta aplikacije su ruka, trbuh i gornji dio stražnjice
  4. Razinu glukoze možete podijeliti s najviše 10 pratitelja preko interneta

Zaključak

Mislim da je svakome jasno kako je u tijeku vrlo ozbiljna borba za premoć na svjetskom tržištu, i to ne samo na tržištu. Nedavno smo doznali da se dva diva (Abbott i Dexcom) uzajamno tuže i vode ozbiljne bitke na njemačkim sudovima zbog različitih povreda patenata.

Iako Hrvatska nije u planu za Dexcom G7 još dogledno vrijeme, mislim da imamo puno razloga za zadovoljstvo zbog neslužbeno najavljenog Dexcom ONE. Ne zaboravimo i na najavljeni novi Medtronic Guardian 4 i Medtrum CGM, oba bez kalibracije krvlju.

Sretno nam bilo.


Još iz kategorije CGMS/FGMS: