Davor Skeledžija

Dexcom G7 kreće u distribuciju u Europi – Slovenija iduće godine!

16/03/2022

Nedavno smo pisali da je tvrtka Medilab ONE potpisala ugovor s Dexcomom za zastupstvo Dexcom ONE senzora s mogućnošću proširenja i na druge modele. Dexcom ONE očekujemo u drugoj polovini ove godine u Hrvatskoj.

Za to je vrijeme Dexcom G7 real time CGMS dobio CE certifikat što je ustvari dozvola za marketing i prodaju u Europskoj uniji! Koncept Dexcom G7 senzora najsličniji je Medtrum i Medtronic senzorima dostupnim u Hrvatskoj. Ključna je razlika integrirani senzor i transmiter te veličina; vrlo maleni, super-moderni G7 senzor podatke o razini glukoze šalje svakih 5 minuta u mobitel. Naravno postoji cijela sila klasičnih i prediktivnih alarma.

Pozitivno je što Dexcom G7 i dalje zadržava mogućnost korištenja zasebnog fizičkog čitača za npr. one koji svojoj djeci ne žele dati mobitel ili one koji imaju problema s kompatibilnošću različitih modela mobitela. G7 senzor i integrirani transmiter sigurno će najstabilnije raditi baš s originalnim Dexcom G7 čitačem.

Zanimljivo je da su koncept dediciranog fizičkog čitača napustili Medtrum i Medtronic u svojim novim verzijama, ali Abbott ga najavljuje za svoj Libre 3.

Novosti koje nam donosi Dexcom G7:

  1. 60% je manji od Dexcoma G6, senzor i transmiter su sada integrirani (kao Libre)
  2. Inicijalizacija senzora sada traje samo 30 minuta – što je najkraće na tržištu!
  3. Prema nekim dostupnim studijama, preciznost, tj. MARD iznosi samo 8.7% na ruci! (manje je bolje)
  4. 12-satni „grace period“ omogućuje da se bez ikakve pauze u mjerenjima prebacite na novi senzor!
  5. Opcionalni fizički čitač manji je i s boljim ekranom
  6. I dalje G7 nije moguće spojiti direktno s pametnim satom, ali uskoro će biti

Ostale karakteristike:

  1. Senzor traje do 10.5 dana
  2. Nema kalibracije krvlju (tvornička kalibracija)
  3. Mjesta aplikacije su ruka, trbuh i gornji dio stražnjice
  4. Razinu glukoze možete podijeliti s najviše 10 pratitelja preko interneta

Zaključak

Mislim da je svakome jasno kako je u tijeku vrlo ozbiljna borba za premoć na svjetskom tržištu, i to ne samo na tržištu. Nedavno smo doznali da se dva diva (Abbott i Dexcom) uzajamno tuže i vode ozbiljne bitke na njemačkim sudovima zbog različitih povreda patenata.

Iako Hrvatska nije u planu za Dexcom G7 još dogledno vrijeme, mislim da imamo puno razloga za zadovoljstvo zbog neslužbeno najavljenog Dexcom ONE. Ne zaboravimo i na najavljeni novi Medtronic Guardian 4 i Medtrum CGM, oba bez kalibracije krvlju.

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: