Davor Skeledžija

Objavljujemo detaljnije informacije o Dexcom ONE senzorima!

22/10/2021

Nakon proučavanja različitih informacija dostupnih na internetu, ponajviše na jeziku koji se govori u Litvi i, naravno, uz pomoć Google translatora, konačno je moguće objaviti detaljniju specifikaciju Dexcom ONE senzora!

Do sada smo o njima pisali u dva navrata, pojasnili smo da je riječ o novim senzorima čiju će cijenu Dexcom prilagoditi (čitaj spustiti) cijeni Libre senzora kako bi proširio svoj utjecaj na zemlje slabije platežne moći. Zastupnik za Hrvatsku je tvrtka Medilab ONE.

Novosti: Dexcom napada Libre

U jako puno zemalja je Libre je napravio čudo, učinio bi i veće da krene, recimo, u Srbiju i BiH. Sada bi to čudo mogao napraviti Dexcom sa svojim novim djetetom pod nazivom Dexcom ONE. Od naše „bivše Jugoslavije“, Hrvatska će imati čast biti prva, a mogle bi uskoro uslijediti i ostale zemlje.

Što nam dobroga donosi Dexcom ONE?

 1. Vrhunsku preciznost kao njihov najbolji model Dexcom G6 (MARD 9.0)
 2. Izvana identičan „look and feel“ kao Dexcom G6 (isto će izgledati)
 3. Tvorničku kalibraciju (bez kalibracije krvlju)
 4. Klasične alarme u slučaju hiperglikemije i hipoglikemije!
  (Libre ih nema¹, ali ih imaju Medtrum, Medtronic i Dexcom G6)
 5. Moći će se koristiti za djecu od 2 godine starosti pa nadalje
  (Libre od 4 godine, Medtrum od 2 godine, a Medtronic od rođenja)

Što će nam nedostajati?

 1. Prediktivni alarmi. To je ono kada vas CGM unaprijed upozori da vam slijedi hipoglikemija. (Funkcija koju Libre nema, ali je prisutna kod Dexcom G6, Medtrum i Medtronic senzora)
 2. Aplikacija za roditelje. Dexcom ONE neće imati aplikaciju koju bi roditelji instalirali na svoj mobitel i pratili šećere svom djetetu
  (Dexcom G6 i Medtrum imaju, Medtronic nema², Libre nema u HR i SLO)

Što Dexcom ONE neće imati, ali većini neće faliti?

 1. S obzirom da ONE može imati samo jednu aktivnu bluetooth vezu, povezivanje s inzulinskim pumpama kao što su budući OmniPod 5 i YpsoPump neće biti moguće
 2. Službeno podržanu vezu s pametnim satovima

Fokus novog proizvoda

Svi znamo da je Libre iznimno jednostavan što je vjerojatno jedna od osobina zahvaljujući kojoj je toliko popularan. To je shvatio i Dexcom te se potrudio napraviti što jednostavniji proizvod prikladan za što širu populaciju.  Takav pristup najizraženiji je u potpuno jednostavnoj aplikaciji za mobitel „Dexcom ONE“.

Neslužbeno

Hakerska zajednica već se dala na posao i krenulo je probijanje i ovog senzora. Postoje informacije da su ga uspjeli spojiti na klasičnu Dexcom G6 aplikaciju, a i da neće biti velikih problema da ga se poveže s kraljem „ilegalnih“ aplikacija – xDripom. To znači da će roditelji ipak moći pratiti razinu glukoze svojoj djeci, a i da će ekipa s „ilegalnim“ umjetnim gušteračama (AndroidAPS) moći koristiti ovaj sustav.

Neslužbeno 2

Uvjeren sam da će MediLab ONE koji je službeni zastupnik Dexcoma, ali i OmniPod-a, uspjeti u Hrvatsku dovesti i top model - Dexcom G6. To bi se moglo dogoditi u trenutku kada ovdje postanu dostupne Ypsomed i OmniPod 5 pumpe koje će biti u stanju direktno komunicirati s Dexcom G6 senzorima. S obzirom na višu cijenu Dexcom G6, izgledno je očekivati da će G6 biti na dopunskoj HZZO-ovoj listi, dakle onoj uz doplatu. Pa tko voli, nek' izvoli.

Cijena Dexcom ONE senzora

U Litvi cijena jednog senzora koji traje 10 dana iznosi oko 300 kn, a transmiter koji traje tri mjeseca košta oko 265 kn.

„Start paket“ koji sadrži jedan senzor i jedan transmiter stoji oko 455 kn.

Okvirna usporedba Libre i Dexcom ONE senzora u razdoblju od 3 mjeseca (maloprodajne cijene):
2.855 kn - Dexcom ONE (300 kn x 8 senzora + 455 kn (Start paket))
2.754 kn - Libre 1 (459 kn x 6 senzora)

Godišnji trošak Dexcom ONE tako bi iznosio 11.420 kn, a Libre 11.016 kn³. Dakle, na godišnjoj bazi je Libre jeftiniji 404kn.

Složit ćete se da je riječ o prilično sličnim cijenama, zahvaljujući kojima HZZO ne bi trebao stvarati probleme pri ulasku na listu bez doplate; a koje bi bile ključne razlike?

Najveće razlike između Libre i Dexcom ONE su:
1) Libre je i dalje nešto jednostavniji za uporabu - što nije mala stvar za dio populacije s dijabetesom
2) Dexcom za gotovo istu cijenu nudi alarme – što također nije mala stvar

Za one koji žele znati više, preporučam odličan članak Tim Streeta na njegovom engleskom portalu DiabeTTech

Zaključak

I Abbott i Dexcom imaju iznimnu reputaciju i preciznost. Tu su još Medtrum i Medtronic koji oboje uskoro ukidaju kalibraciju krvlju, a već i sada imaju svoje adute (prediktivni alarmi, mobitel aplikacije i slično).

Svaka dobronamjerna osoba s tip 1 dijabetesom može biti presretna zbog činjenice da tehnologija bezbolnog mjerenja glukoze postaje cjenovno sve dostupnija i da je izbor sve veći ?

Sretno nam bilo.

¹ Libre ima alarme ako se koristi MiaoMiao adapter koji nije službeno podržan. Moguće ga je kupiti na miaomiao.eu

² Medtronic stand alone CGM nema aplikaciju za roditelje, ali je ipak moguće udaljeno praćenje djece preko internet preglednika (bez strelice trenda kretanja)

³ Trebalo bi u računicu uzeti i Libre čitač, ali njega Abbott ionako poklanja HZZO-u u onom „Start paketu“. No, možda će i Dexcom osiguravatelju poklanjati transmiter, pa će se i to odraziti na omjer cijena.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: