O strahu od igle

Za većinu osoba s dijabetesom injekcije su način života, ali to ne znači da im je njihovo korištenje uvijek jednostavno. Bez obzira jeste li dijagnozu dobili nedavno ili dijabetes imate godinama, injiciranje može biti vrlo uznemiravajuće. Potražili smo načine koji vam mogu pomoći.

Sve osobe s dijabetesom tip 1, njih oko 35 tisuća te najmanje 50 tisuća osoba s dijabetesom tip 2 injekcije primjenjuju svakodnevno. To je značajan broj uboda, naročito ako si inzulin dajete četiri do sedam puta dnevno (jedna ili dvije osnovne injekcije i jedna uz svaki obrok).

Pokušajte utišati iracionalne strahove

“Ubadanje i izvlačenje” tih igala osobi s dijabetesom može predstavljati problem, a može i s vremenom postati emotivan problem. Ne zaboravimo i da su to sitne i oštre iglice pa postoji stvarna mogućnost malih nezgoda s ubadanjem. Isto tako, što s doziranjem? Upiknete li se tada ponekad slučajno tamo gdje niste namjeravali? A koliko je samo teško osobama koje imaju ozbiljan strah od igle, a prisiljeni su na samostalno bockanje?

Postoje dokazi da mali postotak ljudi, osobito djece, ima ozbiljan strah od igle. Oko 8 % djece ima naglašen strah od igle (Hanas i  Ludviggson, 2005), a procjenjuje se da ga ima i oko 3 % odraslih, (Bienvenu i Eaton, 1998). To je prilično logičan strah – na kraju, tko želi biti uboden bilo čime i zatim si unijeti strani materijal u tijelo? Ali, naravno, kad imate dijabetes, imate vrlo malo izbora. Prosječna starost djece koja imaju strah od igle je 5,5 godina (Bienvenu i Eaton, 1998), a prilično je čest i u odrasloj dobi (Nir et al., 2003).

U starijem istraživanju otkriveno je da je strah od krvi i ozljede koju može uzrokovati igla prisutan kod otprilike trećine djece stare od 6 do 12 godina (Lapo use & Monk, 1959) i muči oko 3 % odrasle populacije (Bienvenu i Eaton, 1998). Za one koji imaju dijabetes tip 1, kao i za brojne osobe s dijabetesom tip 2 nema druge mogućnosti, osim unošenja inzulina u tijelo.

Postoje tri osnovne mogućnosti za unos inzulina – jednokratne štrcaljke, inzulinski penovi ili inzulinske pumpe. Sva ova sredstava će inzulin u nas unijeti supkutano (odnosno u sloj odmah ispod kože). Da, postoje proizvodi koji mogu pomoći da injiciranje bude ugodnije i uz manje boli, ali hrabrost u prevladavanju nelagode i straha i dalje je važna za bolji život sa šećernom bolešću.

Kampanja mijenjamiglu.com


Još iz kategorije Inzulini: