Davor Skeledžija

Što se događa s Tresibom u Hrvatskoj?

17/09/2023

Povremeno se na socijalnim mrežama pojavljuju zabrinuti upiti o dostupnosti inzulina Tresiba.

Kap koja je prelila čašu je jedna liječnica obiteljske medicine koja je počela nazivati svoje pacijente i tvrditi da se Tresiba više ne proizvodi.

Na žalost službenih informacija nema, ali srećom postoje i informacije iz dobro upućenih izvora 😊

Dugodjelujući inzulin Tresiba je top proizvod iz palete inzulina tvrtke Novo Nordisk i nasljednik je popularnog Levemira. To i činjenica da je dosta skuplji od brzih inzulina - govori u prilog tvrdnji našeg dobro upućenog izvora – da je gašenje Tresibe dezinformacija.

Prekid opskrbe tržišta inzulinom – Insuman

Tresiba i Levemir nisu jedini dugodjelujući inzulini, neki od najpoznatijih su Toujeo i Lantus. Postoji i inzulin Insuman tvrtke Sanofi koji se uistinu trajno povlači sa Hrvatskog tržišta, a ne Tresiba.

U prilog tome govori službeni link na HALMED stranicama gdje za Insuman uistinu stoji:

Budući da više vrlo upućenih izvora eksplicitno tvrde da nema trajnog prekida opskrbe Tresibom, a slučajnosti ne postojemoguće je da negdje dođe do zabune.

Otkud onda sporadična i autentična svjedočanstva da ipak nedostaje Tresibe?

Donedavno se nije događalo da se ljudi na Facebooku žale da im je neka ljekarna odbila izdati Tresibu, zašto?

Svatko imalo upućen će potvrditi da u novije vrijeme postoje povremene i kratkotrajne nestašice lijekova, čak i medicinskih pomagala. Da, među našim pomagalima tu prednjače Medtronic senzori/transmiteri, a među lijekovima Tresiba, ali nisu jedini.

Povećana potražnja, ograničeni resursi i proizvodni pogoni te usporeni lanci opskrbe u cijelom svijetu su tome uzrok. Osim toga, koliko god se to nama ne svidjelo, bogatija tržišta koja više plaćaju neki lijek će uvijek imati prednost. Nedavna pandemija te naš katastrofalan odgovor na nju – još nisu do kraja razriješeni i također su doprinijeli, a ako ne budemo pametniji - ponovit će se. Zbog svega navedenog se narudžbe pažljivije planiraju, čitaj: naručuje se puno opreznije i manje, a kratkotrajni problemi s opskrbom su rezultat.

Nadalje, u Hrvatskoj je tržište ljekarni u posljednjih nekoliko godina značajno okrupnilo, to znači da imamo sve više lanaca ljekarni koje naručuju velike količine lijekova za svoje ispostave. Prema tvrdnjama našeg izvora, zbog toga se događa da su manje ljekarne sada najviše pogođene kratkotrajnim nestašicama lijekova.

Dakle, danas je lakše nego prije nabasati u trenutku kada ljekarna nema Tresibu na lageru, a niti veledrogerija nema dovoljno. No uvijek je riječ o kratkotrajnim nestašicama koje su ubrzo riješene u istoj ljekarni ili susjednoj.

Komunikacija s Novo Nordiskom

U  Novo Nordisk je poslan mail u kojem je u detalje pojašnjeno što se događa po nekim ljekarnama i zamoljeni su da sa svoje strane učine što god je moguće da se stanje poboljša. Najvjerojatnije zbog prereguliranosti i zakona o ljekovima, odgovor nije stigao. Ali, slučajno ili ne, nekoliko dana poslije je iz jedne od Veledrogerija došla informacija da su kvote za uvoz Tresibe dignute za cca 30%! To znaći da će od sada veledrogerije moći naručivati više Tresibe izvana i plasirati ih i manjim ljekarnama i lancima, a to bi pak moralo rezultirati boljom opskrbom svih 🙂

Zaključak

Imamo razloga za vjerovati da će povremeni i kratkoročni zastoji u isporci Tresibe nestati ili biti puno manji.

Za kraj recimo da sve ovo nije reklama i poziv da zaboravite na male ljekarne u vašim kvartovima, one su „uvijek blizu“ i važan su dio „dijabetičkog ekosistema“.

Imajte u telefonskom imeniku broj svoje obližnje ljekarne, ali i one veće koja je malo dalje; za razliku od obiteljskih liječnika, do ljekarni je lako moguće doći i telefonom. Naravno, tu je još i naša dijabetička zajednica koja je uvijek na usluzi našima u nevolji! 🙂

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Inzulini: