Davor Skeledžija

Riješili smo zbrku oko samofinanciranja inzulinskih pumpi!

17/08/2022

Tijekom proteklih godina zbog nedostatnog broja pumpi preko zdravstvenog sustava, dio je osoba s dijabetesom i njihovih roditelja kupovalo  pumpu o vlastitom trošku ili putem humanitarnih akcija. Ako je smatrao da bi pacijentu pumpa pomogla, dijabetolog bi takvom pacijentu napisao preporuku, Mediligo ili Salvus bi na osnovi nje prodali pumpu, a HZZO bi financirao potrošni materijal.

No, nedugo nakon što su inzulinske pumpe došle na listu pomagala, pojavile su se glasine da samofinanciranje pumpi više nije moguće.

Kao što znamo, glasina ima uvijek i teško je svaki put reagirati, ali kap je prelila čašu kada su se pojavili pacijenti koje su dijabetolozi nazivali i tvrdili im da je donesen zakon (?!) po kojem oni više nemaju pravo na potrošni materijal jer su sami namaknuli sredstva za inzulinsku pumpu! Našli su se u opasnosti ne samo oni koji su nedavno „legalno nabavili“ pumpu vlastitim novcem, već i oni koji su do nje došli putem humanitarnih akcija.

S obzirom da su se stvari otele kontroli poslali smo službeni upit HZZO-u u kojem smo ih informirali kakve se ludosti događaju kako bi pomogli riješiti zbrku.

Cijeli upit i službeni odgovor HZZO-a dostupan je ovdje, a najvažniji dio upita o odluci o eventualnom prekidanju financiranja potrošnog materijala za one koji su si kupili ili planiraju kupiti pumpu uz preporuku dijabetologa, ova su 4 pitanja:

  1. Točan broj i sadržaj odluke
  2. Kada je odluka donesena?
  3. Tko ju je donio?
  4. Od kada počinje vrijediti i vrijedi li retrogradno?

HZZO je poslao svoj službeni odgovor u kojem se referiraju na Članak 5. u Pravilniku o ortopedskim pomagalima koji nije mijenjan. Po njemu ostvarujemo prava na pomagala na osnovi propisane medicinske dokumentacije u skladu s listama pomagala, itd. itd. Tamo nigdje ništa ne piše o samofinanciranju pumpi, stoga nemojte vjerovati onome „rekla-kazala“, uvijek tražite pisanu odluku!

Ipak, iz HZZO-a su istaknuli da je napravljena jedna manja promjena/dopuna koja je objavljena na www.cezih.hr s datumom 10.3.2022. Novost se odnosi isključivo na inzulinsku pumpu OmniPod DASH:

"Osigurane osobe koje će tek ostvariti pravo na inzulinsku pumpu temeljem odobrenja HZZO-a ili koje su do sad o vlastitom trošku nabavljale beskatetersku inzulinsku pumpu OmniPod DASH, trebaju od 1. ožujka 2022. godine prethodno dobiti odobrenje HZZO-a za primjenu pomagala, da bi im izabrani doktori mogli propisivati potrošni materijal za inzulinske pumpe odnosno Uređaj Pod na e-Potvrdu."

Zaključak

Ako ste korisnici OmniPod DASH inzulinske pumpe ili to želite postati - nažalost uistinu ne možete uz pomoć preporuke dijabetologa kupiti PDM kontroler i onda očekivati od svog izabranog liječnika da vam piše e-Doznake za Pod-ove (potrošni materijal). Morate ići preko Povjerenstva za pumpe, taj je postupak opisan u članku: Kako do OmniPoda s HZZO-ove liste pomagala?

Ispada da je istinita ona stara narodna: u svakoj glasini ima malo i istine.

Ipak, što se Medtronic i Ypsomed pumpi tiče, vrijede pravila kao i do sada. Ako ste dobili ili dobijete preporuku dijabetologa za inzulinsku pumpu – možete otići u Salvus (Ypsomed) ili Mediligo (Medtronic) i kupiti pumpu! Potom na osnovi najnovijeg dopisa HZZO-a kao i važećih pravilnika – imate pravo na potrošni materijal o trošku HZZO-a! Ništa se nije promijenilo!

Glasine o generalnom prestanku financiranja potrošnog materijala za "samofinancijere pumpi" - upravo su to, glasine. One nemaju pokriće u stvarnosti, tj. u odlukama institucije koja taj trošak snosi – HZZO.

Ovaj je članak prije javne objave dan na uvid HZZO-ovim dužnosnicima i članovima HZZO-ova Povjerenstva za pumpe i nitko nije imao prigovora.

Sretno nam bilo.

p.s. Ako imate preporuku za pumpu i nazove vas netko sa sličnim glasinama, možete mu odgovoriti: „da, užasno je to...“ i uredno nastaviti dizati potrošni materijal za svoju pumpu. A možete ga uputiti i na ovaj tekst.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije HZZO: