Davor Skeledžija

Proizvođači inzulina odgovorili ima li u Hrvatskoj dovoljno inzulina

25/03/2020

Svi mi ovisnici o inzulinu, iako smo zabrinuti, nekako ipak vjerujemo da inzulina u Hrvatskoj ima dovoljno. Čak i kada se neslužbeno raspitujete kod veledrogerija i ljekarni – reći će vam da „sanitetski koridori“ uredno funkcioniraju te da, ako meteor ne padne u centar Hrvatske, ne bi trebalo biti problema.

Postoji li nešto službeno?
S obzirom na brojne zabrinute rasprave na Facebooku pa i nekoliko upita e-mailom, poslali smo službeni upit glavnim igračima u Hrvatskoj: Sanofiju, Lillyju i Novo Nordisku. Upravo je njima, nakon osoba s dijabetesom, bitno da isporuka inzulina teče besprijekorno i logično je za očekivati da znaju kakvo je „stanje na terenu“ s ovom dragocjenom tekućinom. Odgovori su stigli u rekordnom roku, čime su pokazali da razumiju naš strah, ali i da u svakom trenutku prate stanje. Hvala!

Kao što ćete se uskoro uvjeriti iz njihovih službenih dopisa – stvari su pod kontrolom i problema s dostupnošću nema! 😊

Abecednim redom donosimo službene odgovore:

Lilly
(Humalog, Humalog Mix, Humulin R i N, Abasaglar)

Novo Nordisk
(Actrapid, NovoRapid, Fiasp, NovoMix, Levemir, Tresiba)

Sanofi
(Apidra, Lantus, Toujeo, Insuman Basal)


U Republici Hrvatskoj je također donesena mjera da pacijenti u ljekarnama preko HZZO-a ne mogu dobiti količine inzulina za više od mjesec dana. Na taj način su dodatno smanjene mogućnosti da nam se dogodi scenarij koji smo vidjeli s nestašicama kvasca ili wc papira.

Zaključak
Kao što su nedavni događaji i ovi dopisi pokazali, u Zagrebu su veće šanse da vam se dogodi ozbiljan potres u vrijeme epidemije koronavirusa, nego da ostanete bez inzulina, a slično je i u ostatku Hrvatske. Pazite da se raznoliko hranite, mjerite šećer i razmišljate o inzulinu koji uzimate, a ako i dalje imate problema, predlažem tekst: Ne možete otići do dijabetologa? Postoji rješenje!

Ako vam je do još informacija o koroni i dijabetesu, dodatnog materijala za čitanje imamo sasvim dovoljno:
Korona virus (COVID-19) i dijabetes endokrinologinja Ivana Kraljević s KBC-a Zagreb (Rebro)
COVID-19 – šest savjeta za low-carb“ – preuzeto s Diet Doctora

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Inzulini: