Davor Skeledžija

Dijabetes i profesionalna vozačka dozvola – na pomolu napredak!

03/08/2023

Kao Udruga profesionalnih vozača Convoy.hr i portal naInzulinu.com obavještavamo zainteresiranu javnost da se radi na promjeni Pravilnika koji će ukinuti apsolutnu diskriminaciju osoba ovisnih o inzulinu u ostvarivanju prava na profesionalnu vozačku dozvolu! Riječ je o Pravilniku za osposobljavanje vozača za koje je nedavno završilo javno savjetovanje na platformi eGrađani, čiji je članak 5. "Šećerna bolest" prikupio čak 53 komentara! Samo za usporedbu, većina ostalih članaka nema ni jedan komentar, te postoje još dva sa najviše 3 komentara.

Želimo izvijestiti javnost o tijeku ovog procesa te predanost svih dionika u osiguravanju jednake prilike i prava za sve građane republike Hrvatske

Iz neslužbenih, ali dobro informiranih izvora smo doznali da je Ministarstvo zdravstva pažljivo analiziralo brojne pristigle komentare na prijedlog Pravilnika, dodatno konzultiralo dijabetološku struku te da uskoro možemo očekivati unaprijeđenu finalnu verziju Pravilnika. Sve sukladno naprednim i službenim preporukama EU.

Naime, iz EU dolaze preporuke da se uz određene preduvjete osobama ovisnim o inzulinu omogući pravo na profesionalnu vozačku dozvolu te da se maksimalni period trajanja osobne vozačke dozvole produlji sa 5 na 10 godina.

Osobe koje su ovisne o inzulinu mogu voditi zdrav i kvalitetan život uz pridržavanje medicinskih savjeta, terapije, ali i odgovorno korištenje moderne tehnologije kao što su senzori za kontinuirano mjerenje glukoze. Stoga, takav medicinski status ubuduće neće automatski isključiti mogućnost dobivanja profesionalne vozačke dozvole ukoliko osoba zadovoljava sve postojeće i dodatne kriterije te uvjete za sigurnu vožnju.

Sukladno platformi eGrađani, očekivana objava konačnog izvješća se očekuje 13.9.2023. godine:

Ministarstvo zdravstva je već i u svom inicijalnom prijedlogu Pravilnika pokazalo da osobama ovisnim o inzulinu treba pružiti šansu. Istina je isto tako da su u spomenutom prijedlogu postojale nespretnosti o kojima je pisao Index.hr i Slobodna Dalmacija, ali u sklopu netom završenog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću one bi trebale biti ispravljene. Dobili smo neslužbena uvjeravanja da je cijeli proces na pravom putu ukidanja apsolutne diskriminacije i pružanja realnih šansi. Kada je prije nekoliko godina uveden trenutni iznimno diskriminatorni pravilnik, brojne osobe ovisne o inzulinu automatski su ostale bez posla, a obitelji izgubile izvor egzistencije. Profesionalne vozačke dozvole su im oduzete neovisno o kvaliteti regulacije šećerne bolesti, sve to je bio ogroman ne samo materijalni već i psihološki udarac na obitelji i zajednicu.

Pokrenuto eSavjetovanje za vozačke dozvole – poziv za akciju!

Stručni timovi razmatraju sve relevantne aspekte kako bi osigurali da budući Pravilnik bude pravedan, promiče sigurnost u prometu i istovremeno ne stavlja nepotrebne prepreke osobama koje su ovisne o inzulinu, a ispunjavaju sve uvjete za sigurno upravljanje vozilom.

Iz udruge profesionalnih vozača Convoy dodatno naglašavaju veliku nestašicu profesionalnih vozača, stoga će ova odluka imati vrlo pozitivan efekt ne samo na osobe oboljele od dijabetesa nego i na cjelokupnu ekonomsku sliku Republike Hrvatske. 

Još jednom, zahvaljujemo svima na sudjelovanju u ovom važnom procesu, i uvjereni smo da će finalno rješenje osigurati pravedno postupanje prema osobama ovisnim o inzulinu.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: