Novosti u liječenju osoba na inzulinskoj terapiji

What’s New in Insulin Related Therapy?

At the Cutting Edge – The very latest in Drugs and Devices

ADA konferencija u San Diegu 2017.

Predavač: Linda A. DiMeglio

(Slike preuzete s prezentacije predavača)

Godine 1921. u Torontu, kanadski znanstvenici,  Sir Frederic G. Banting, Charles H. Best i Richard Maclaod, su na sveučilištu u Torontu  otkrili inzulin te ga producirali kao goveđi. Tada je prvi put u ljudskoj povijesti osobi oboljeloj od dijabetesa tip 1 ubrizgana tekućina koja život znači. Tekućina koja je spasila moj život i živote mnogih od vas ili vaših najdražih. Zato je ovaj tekst posvećen ovom posebnom triu. Triu od kojeg je sve počelo i od kojeg se sve dalje razvija.

Zašto su nam uopće potrebne nove vrste inzulina?

„Glavni“ pokazatelj dobre kontrole dijabetesa je vrijednost tromjesečnog prosjeka šećera u krvi, odnosno HbA1C-a. Općepoznata je činjenica da je kontrola Hb-a najteža u pubertetskoj dobi, dok je s godinama to sve lakše i lakše jer i sami postajemo pametniji (barem bismo trebali), a i hormoni nam iz aktivne faze prelaze u fazu mirovanja. Drugi važni pokazatelj dobre kontrole dijabetesa je i što manji broj hipoglikemija. Zanimljivo je pri tome napomenuti da s većim Hb-om, broj hipoglikemija ne pada, već štoviše – on raste! Vrlo slikovito nam to pokazuje i slijedeći graf:

Kako bismo što uspješnije vodili svoju bitku s dijabetesom, znanstvenici širom svijeta svakodnevno rade na otkriću novih, stabilnijih i bržih inzulina. Jedan od posljednjih inzulina koji je svoje zeleno svjetlo dobio i na području pedijatrije, i to upravo ove 2017. godine, je Tresiba. Radi se o dugodjelujućem inzulinu o kojemu možete više pročitati na slijedećem linku http://www.nainzulinu.com/blog-inzulini/tresiba-novi-igrac-na-trzistu-inzulina/.

No ono što je svima uvijek najzanimljivije i najiščekivanije, su brzodjelujući inzulini koji će što bolje i što brže oponašati samo djelovanje gušterače. Najnoviji inzulin na tom području je FIASP – odobren u Kanadi te početkom godine i u Europi, dok u Americi još uvijek čeka zeleno svjetlo. Čemu FIASP zahvaljuje svoju brzinu i stabilnost? Dodani vitamin B3 djeluje na polju brzine, a L-Arginin je tu zbog stabilnosti te zahvaljujući njemu nećemo završiti u hipoglikemiji, unatoč brzom djelovanju koji nam ovaj inzulin pruža. Svoje djelovanje počinje već nakon 5-7 minuta od ubrizgavanja, što ga čini Formulom 1 među inzulinima. Više o svemu možete pročitati na http://www.nainzulinu.com/category/blog-inzulini/ , gdje možete potražiti tekstove na temu Fiasp-a.

Najbrži inzulin – inzulin koji inhaliramo!

Vjerujem da većina vas nikada nije niti čula za tako nešto, ali to itekako postoji i to već od siječnja 2006. godine. U ovom slučaju nema nikakve potrebe za pikanjem te su šećeri prema riječima korisnika bolji, nego ikada prije! Zašto se onda taj inzulin još uvijek nije uspio probiti i prevladati na tržištu? Pogađate? Naravno, u pitanju je cijena.

Slijedeća slika će najbolje opisati djelovanje takvog jednog inzulina imenom Afrezza. Dok žuta linija predstavlja djelovanje gušterače kod zdravih osoba, Afrezzu opisuje ljubičasta linija. Možemo primijetiti da Afrezza djeluje gotovo jednako kao i zdravi organ te da su razlike gotovo pa nemjerljive, dok je u usporedbi s ostalim inzulinima ona barem 3 koplja ispred. Visoki šećeri nakon inhaliranja Afrezze bi trebali biti tamo neka daleka sjećanja.

Prije same upotrebe inhalatornih inzulina potrebno je napraviti spirometriju, odnosno osnovnu pretragu za ispitivanje plućne funkcije.

 

Glucose – Responsive Insulin: tzv. pametni inzulini

Radi se o inzulinima koji će se aktivirati pod djelovanjem glukoze, odnosno razini našeg šećera u krvi. Njihovo djelovanje je poput prekidača koji reagira na povišenje razine glukoze u krvi te nakon alarmiranja da razina glukoze ne zadovoljava – oni se aktiviraju te drže glukozu u granicama normale. Definitivno nešto što je zapanjujuće, ali nažalost još barem jedno desetljeće daleko od nas…

Glukagon

Glukagon je hormon čije je djelovanje suprotno djelovanju inzulina, odnosno on je onaj koji će nas izvući iz hipoglikemije i kojega bismo uvijek trebali imati „tu negdje“. Dvije su vrste: nazalni i u obliku injekcija (PEN-a). Po svom djelovanju su podjednaki, no prednost nazalnog glukagona je u lakšoj primjeni te samim time i bržem izvlačenju iz hipoglikemije.

Ono što će biti novitet u liječenju dijabetesa su uređaji poput inzulinskih pumpi koji će biti u mogućnosti otpuštati i inzulin (da bi spriječili hiperglikemiju) i glukagon (da bi spriječili hipoglikemiju).

Ubrzavanje djelovanja inzulina

Nešto što je mene osobno izrazito iznenadilo je bila spoznaja da će se djelovanje inzulina ubrzati ukoliko se primjerice nalazimo u sauni. Ovo je istraživanje provedeno još 80.-ih godina prošlog stoljeća gdje su ispitanici, nakon dobivene doze inzulina, pušteni u saunu gdje se dokazalo da je pod utjecajem saune inzulin ubrzao svoje djelovanje. Istu tu činjenicu mogu potvrditi i ljudi koji se nalaze u jaccuziju – inzulin će djelovati brže te šećer nakon prethodno konzumiranog obroka neće postići skok koji inače postiže. Dokazano na vlastitoj koži ;)!

Još jedan način ubrzavanja inzulina je i korištenje toplijih inzulinskih setova. Tu mogućnost nam pruža uređaj na slici koji je direktno prilijepljen na naše tijelo, odnosno Omnipod pumpa. Prema svemu navedenom sam još uvijek sumnjičava i osobno uvijek izbjegavam nošenje inzulinske pumpe primjerice u grudnjaku gdje je tada inzulin u direktnom kontaktu s mojim tijelom koje ga zagrijava, no sudeći prema navedenom – to mu ne bi trebalo štetiti, već baš suprotno. Sve navedeno naravno ne znači da sada trebamo ostaviti inzuline direkt izložene sunčevom zračenju ili u prekuhanom autu. INZULINE NE SMIJEMO OSTAVITI DIREKT IZLOŽENE SUNČEVOM ZRAČENJU, NITI U PREGRIJANOM AUTU. U tom će slučaju oni izgubiti svoje djelovanje.

Samo djelovanje inzulina će se također ubrzati i korištenjem mikro igala, no poput i pametnih inzulina i to je još dosta daleko od nas. Radi se o skupini malih sitnih igala koje se poput flastera prilijepe na našu kožu te preko sustava više mikro-igala dobivamo svoju dozu inzulina.

Upotreba CGM-a, odnosno FGM-a

Da sustavi za kontinuirano mjerenje šećera u krvi poboljšavaju kontrolu dijabetesa, znaju već i vrapci na grani. U prilog tome govori i peticija za uvođenje istih na hrvatsko tržište. Ukoliko ju niste potpisali, to možete učiniti ovdje http://www.nainzulinu.com/advocacy/potpisite-peticiju-prema-hzzo-u-za-prihvacanje-prijedloga-za-kontinuirano-mjerenje/. Da ne pišem previše, stavit ću samo sliku koja govori apsolutno više, nego 1001 riječ :). Onaj kome treba još dokaza – neka si ih traži ;).

Na vodoravnoj osi su godine ispitanika, dok su na okomitoj osi vrijednosti HbA1C-a. Narančasto: osobe na PEN-u, bez CGM-a ili FGM-a Plavo: osobe koje koriste inzulinsku pumpu, bez CGM-a ili FGM-a Zeleno: PEN + CGM ili FGM Žuto: inzulinska pumpa + CGM ili FGM
Na vodoravnoj osi su godine ispitanika, dok su na okomitoj osi vrijednosti HbA1C-a. Narančasto: osobe na PEN-u, bez CGM-a ili FGM-a. Plavo: osobe koje koriste inzulinsku pumpu, bez CGM-a ili FGM-a. Zeleno: PEN + CGM ili FGM Žuto: inzulinska pumpa + CGM ili FGM

Zaključak

Pronalasku lijeka za dijabetes još nismo tako blizu, ali napretku tehnologije u rasponu manjem od 100 godina, kada je došlo do otkrića prvog inzulina, itekako se vidi uspon. Daljnji napredak nas iznimno veseli te ga u ovoj našoj slatkoj svakodnevici s nestrpljenjem očekujemo :).

Maja Vuković

 


Još iz kategorije Inzulini: