Davor Skeledžija

Libre je sletio u Republiku Hrvatsku!! :)

14/08/2018

Iz neslužbenih, ali neovisnih i dobro obaviještenih izvora doznali smo da je danas tijekom dana zrakoplov s dragocjenom pošiljkom sletio u Zagreb!

Nemojte sad govoriti da je tako bilo i najavljeno, bilo je najavljeno i 1.6.2018. – pa se nije ništa dogodilo. 🙂

Uglavnom, slijedi pregled pošiljke te, ako sve bude u redu, i isporuka centralnom skladištu blizu Samobora. Uz ogroman angažman i vrlo malo vremena – ograničena količina Librea samo uz HZZO-ove doznake će biti na policama Bontecha kako je planirano, detalji ovdje. Nevjerojatno, ali istinito. 🙂  Pazite, ako u Bontech pokušate ušetati s doznakom koja je ispisana prije 16.8.2018. ili s gotovinom, nažalost poljubit ćete vrata...

Malo pozadine
Libre je stao na žulj svima kojima je mogao: HZZO-u, distributerima trakica za krv, veledrogerijama, ljekarnama i mnogima drugima. Kako bi usporili njegov dolazak u Hrvatsku ili ga barem ograničili, angažirane su Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja i Agencija za akreditaciju u zdravstvu. Odluka o uvrštavanju na listu donosila se skoro godinu dana, itd, itd. Važno je i pošteno naglasiti da je i Abbott svojim katastrofalnim predviđanjem količinskih potreba za Libreom također doprinio svemu ovome.

Mislim da je Libreu bila potrebnija oružana pratnja nego našoj repki. 🙂

No, dogodilo se čudo i Libre je došao u Republiku Hrvatsku! #nevjerojatnoAliIstinito

Zaključak
Ovo je veliki dan za Hrvatsku i imamo ogroman razlog za zadovoljstvo! Posebno mi odrasli na intenziviranoj terapiji inzulinom! Mi već osamnaest godina imamo pravo na premalo trakica za mjerenje glukoze u krvi i uspješnu samokontrolu. Nitko osim portala naInzulinu.com nije se ozbiljnije potrudio da se taj broj trakica poveća. Hvala svima koji su bilo čime doprinijeli da konačno malo uhvatimo korak s modernim svijetom. Iz početne pozicije gdje niti struka ni pacijenti nisu znali za ovu tehnologiju, niti je proizvođač bio zainteresiran za dolazak u Hrvatsku – došli smo do toga da je usprkos vlastitim i tuđim opstrukcijama – Libre sletio u Hrvatsku, na HZZO listu pomagala! A i CGMS konkurenciji smo postali puno zanimljiviji.

Bit će tu još čuda i čudesa jer mnogi pacijenti i doktori još uvijek ne znaju detalje koje smo mi objavili još 24. 4. 2018. ovdje; bit će problema s količinama i tumačenjima, itd, itd..  Npr. neki dijabetolozi još uvijek misle da vas zbog Librea sve treba potrpati u bolnicu, iako je HZZO sve korektno objasnio, objavio i poslao svima. 🙂 Ali, pomalo, moja procjena je da će se u Hrvatskoj situacija stabilizirati prije nego npr. u Velikoj Britaniji, gdje je Libre došao prije 6 mjeseci, a i dalje imaju tehničkih problema u ostvarivanju prava. Sve to usprkos premijerki Theresi May koja ga uredno nosi i pokazuje svima.

O inicijativi Za život s manje boli i svima koji su je podržali pročitajte ovdje. Idemo dalje, korak po korak i sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: