Fantastična definicija hospitalnih uvjeta i na internetskim stranicama HZZO-a! Riješene nedoumice oko pumpera

I to je riješeno! Više nitko ne može reći da ne razumije što su to „hospitalni uvjeti“! Više nitko ne može reći da je jedinu logičnu definiciju pismeno dobio samo portal naInzulinu.com! Hvala ravnatelju HZZO-a, dr. Lucianu Vukeliću i prof. Milanu Vrkljanu te nadležnom Povjerenstvu na dodatnom angažmanu u korist osoba s dijabetesom i svojih pacijenata!

Na HZZO-ovoj internetskoj stranici, tj. ovom linku, u naputku je sada dostupna jasna definicija „hospitalnih uvjeta“ koja glasi:

Ono što je mnoge zbunilo i zabrinulo je činjenica da u ovom zadnjem Naputku više eksplicitno nisu navedene „osobe na inzulinskoj pumpi“, kao do sada.

Odmah smo se obratili HZZO-u i zamolili pojašnjenje. Objasnili su nam da je ovo kratki naputak te da pod „osobe na intenziviranoj terapiji inzulinom (4 i više doza)“ spadaju i osobe na inzulinskoj pumpi, a u komunikaciju je bio uključen i sam ravnatelj HZZO-a. Također smo upućeni na službeni „Popis pomagala“ koji je dostupan na internetskim stranicama HZZO-a (link), a koji je objavljen i u Narodnim novinama (broj 42/18), gdje jasno stoji inzulinska pumpa:

Dakle, nikakvih promjena nema, što je osobno potvrdio i ravnatelj HZZO-a! Za ukidanje prava na Libre, „POMTP povjerenstvo“ bi ponovno moralo donijeti novu Odluku tj. Prijedlog Upravnom vijeću, a ne Tumačenje. Prijedlog bi ponovno moralo potvrditi Upravno vijeće HZZO-a na jednoj od svojih sjednica te bi ta odluka morala biti objavljena u Narodnim novinama. U tom slučaju bi prošla pozitivna odluka mogla biti pobijena.

Procjena je da u Hrvatskoj ima oko 350 odraslih pumpera te da samo dio njih može ostvariti pravo na Libre sukladno dodatnim indikacijama, što je uistinu malen broj osiguranika. Takav loš preokret za nas, nakon što je sve već jasno definirano, bio bi neisplativ, nelogičan i ptotivan stavu struke od prije samo nekoliko mjeseci.

Izrečeno pravnim rječnikom: Odluku koju potvrdi Upravno vijeće i koja je objavljena u Narodnim novinama (NN 42/18), nitko, pa ni stručno Povjerenstvo, ne može izmijeniti običnim „Naputkom“, tj.  „Pojašnjenjem“, jer bi taj netko preuzeo nadležnost Upravnog vijeća. Stoga osobe na inzulinskoj pumpi mogu mirno spavati te, ako zadovolje ostale kriterije, i one mogu ostvariti pravo na FreeStyle Libre.

Nakon svih mogućih preokreta vjerujem da prostora za one prave udarce ispod pojasa više nema i nadajmo se da smo s obratima konačno gotovi! Još samo da Abbott riješi probleme s opskrbom tržišta koji su, prema njihovom mišljenju, nastali zbog neočekivano brzog prihvaćanja Librea od strane javnih zdravstvenih sustava. Da su bili mudriji i na početku izašli s višim cijenama Librea, ne bi imali ovakvih problema i više bi zaradili, a kasnije bi slobodno mogli spustiti cijene.

Neslužbena pozadina svega
Kako to uvijek bude, u kuloarima su odmah krenule različite teorije da ovo nije bila slučajnost. Evo dvije:

Teorija 1 (jednostavna)
Ovu je vrlo lako pretpostaviti: HZZO se odlučio malo „ciganiti“, pokušati barem nekome oduzeti pravo na Libre i ostaviti ga na jeftinijim trakicama, no HZZO vrlo dobro poznaje svoje procedure i ne bi to tako šlampavo napravio. Možda to ipak ne ide njima na dušu. Stoga evo još jedne od brojnih teorija. U ovoj je HZZO žrtva skoro ista kao i mi, pumperi:

Teorija 2 (složena)
Kada su prvi puta Povjerenstvo, a potom i Upravno vijeće, potvrdili priču o Libreu, tada je prvi puta javno i eksplicitno isplivalo i to da i mi, osobe na inzulinskoj pumpi, uz preduvjete možemo ostvariti pravo na Libre. To je iznenadilo sve, čak i nas koji jako pažljivo pratimo što se događa i kao buldožeri pokušavamo iskrčiti put Libreu u Hrvatsku, a potom Dexcomu i ostalima. Mi smo vjerovali da ćemo se moći provući kroz one na „4 i više doza inzulina“, a ovakvo eksplicitno spominjanje inzulinskih pumpi je bilo upravo fantastično.

Problem je u tome što ovom eksplicitnom odlukom neki proizvođači trakica, veledrogerije, ljekarne i tko zna tko još – gube zaradu čak i na dijelu odraslih pumpera. Neki su to prihvatili, a neki možda nisu. I sada kreće akcija, naravno pod izlikom „prava pacijenata“. Prema HZZO-u se potencira priča da pumperima treba minimalno 4 trakice za mjerenje u krvi. Sve to čak i ako imaju pravo na revolucionarno bezbolno mjerenje glukoze Libreom. Tko je tu lud?!

Svatko, tko zna zbrojiti dva i dva, zna da nema nikakve šanse da HZZO financira i Libre i 4 trakice dnevno, a posebno ne svim ovim skupinama.  I ja želim imati sve, ali sve na žalost ponekad nije moguće. Očekivati da će Abbott pak poklanjati toliko puno trakica za krv također nije realno jer toga nema nigdje. Uostalom, zato je Medtronic CGM i dobio tako velike restrikcije u indikacijama jer su inzulinska pumpa + brojni potrošni materijal + 4 trakice dnevno + CGM senzori +  CGM transmiteri – stvarno skupi! Dakle, dovoljno je preko liječnika forsirati priču o 4 trakice dnevno u krvi za pumpere i Libre pada u vodu za još neke kategorije. Važno je spomenuti da čak i u bogatoj Njemačkoj sve osobe uz pravo na Libre imaju slična prava na broj trakica za krv kao i mi u Hrvatskoj.

Ako neki dijabetolog ipak smatra da njegov pacijent nema dovoljno trakica uz Libre, onda mu treba preporučiti da ostane na trakicama za krv. Dakle za njega nema prelaska na Libre i stvar je riješena, a ne da se zbog nekog pojedinca ukine pravo svima. Druga opcija je da pacijent sam investira koju kunu i kupi si trakice koje mu još nedostaju kad mu već HZZO financira tako skupo CGM pomagalo. Ne zaboravimo na činjenicu da prije CGM-a nikad nismo imali dovoljno trakica za krv za uspješnu samokontrolu. Dobro regulirani su uglavnom morali kupovati dodatne trakice po oglasnicima i ljekarnama. Sada imamo priliku da to prevladamo bezbrojnim brojem mjerenja CGM-om.

Zaključak
Bilo sve ovo istina ili laž, činjenice i dalje ostaju na stolu, a one su da je u Narodnim novinama broj 42/18 objavljena jasna specifikacija kategorija pacijenata koje mogu ostvariti pravo na Libre. Jedna od tih kategorija se eksplicitno odnosi i na osobe na inzulinskim pumpama. Ako netko to pravo nama pumperima želi sada upropastiti, postupak se točno zna. Sve ostalo je grubo kršenje zakona i procedura za koje netko može i sudski odgovarati. Ne dogodilo se.

Sretno nam bilo.


Još iz kategorije Advocacy: