Davor Skeledžija

Kako do Librea na trošak zdravstvenog osiguranja Crne Gore

16/02/2019

Jedan od najpopularnijih tekstova u proteklom periodu protoka novih informacija je o zdravstvenom osiguranju Crne Gore koje je na svoju listu pomagala uvrstilo modernu tehnologiju za bezbolno mjerenje glukoze! Na ovu revolucionarnu tehnologiju u Crnoj Gori sada imaju pravo djeca, njih oko 500 do 18 godina starosti. Ono što je posebno revolucionarno i pohvalno, a što bi trebale iskoristiti i ostale zemlje, činjenica je da u Crnoj Gori nije registriran ni jedan CGM sustav! Usprkos tome, crnogorsko osiguranje na čelu s g. Seadom Čirgićem prihvatilo je argumente udruga, liječnika i pacijenata da je riječ o vrlo korisnoj i potrebnoj tehnologiji. Stoga će u ovoj fazi roditelji imati priliku nabavljati tu opremu u inozemstvu, a Fond će im pokriti troškove u jasno definiranim iznosima i količinama.

Ravnatelj crnogorskog zdravstvenog osiguranja g. Sead Čirgić i dr. Valentina Kalinić u dječjem kampu prošle godine najavljuju senzore za djecu.

Crnogorsko zdravstveno osiguranje definiralo je cijenu koja će biti pokrivena, ali nije nigdje eksplicitno navelo naziv CGM uređaja, što je u ovoj fazi vrlo korektno. Po odobrenoj cijeni jasno je da je orijentir bio povoljniji Libre, ali svatko tko želi nešto drugo pa doplatiti – „široko mu polje“. Naravno da ima tu još nejasnoća, ali gdje ih nema? Najgore je, dragi Crnogorci, iza vas.

Tada smo sa strane cuclali Colu i mislili si − trebat će još puno strpljenja...  Al' pogriješili smo!

Koliko čega
Ono na što sam mrvicu ljubomoran je činjenica da će djeca u Crnoj Gori imati pravo na maksimalno 28 senzora godišnje, dok mi u Hrvatskoj preko HZZO-a imamo pravo na maksimalno 26. Osim toga, oni vjerojatno neće naletjeti na nebuloze hrvatskog osiguranja vezane za dizanje doznaka svaka 3 mjeseca + 1 dan koje nas realno onemogućuju da uopće ostvarimo pravo i na tih 26 senzora u godini. Naše u Hrvatskoj smo pritiskali da nepravilnosti isprave te su još prije dvije godine (2 g.!) rekli da će prijedloge „razmotriti“. 🙂

S druge strane, mi moramo biti zahvalni i priznati da u Hrvatskoj i osobe s dijabetesom tip 1 iznad 18 godina, ako se potrude, imaju ostavljenu pukotinu kroz koju se mogu provući i ostvariti pravo na ovu opremu. To je nešto što bi i Crna Gora u jednom trenutku u budućnosti mogla implementirati, jer „Godine idu, lete k'o minute i djeca već su ljudi“.

Dolazi li Abbott i službeno u Crnu Goru?
Još ne. Ali sigurno je da je ovakav konkretan prvi potez crnogorskog osiguranja i svih sudionika tamošnje „dijabetičke scene“ stavio Crnu Goru na sam vrh liste Abbottovih prioriteta u regiji. Jednako kao što su dolazak u Hrvatsku uvelike ubrzali predsjednica Republike Hrvatske, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, ministar financija, predsjednici Sabora i mnogi drugi u inicijativi Za život s manje boli“.

U Hrvatskoj je sve prošlo uz puno više buke, ali i podršku brojnih važnih osoba.

Procedura ostvarivanja prava na CGM u Crnoj Gori
Malo se prebacujem na crnogorski (molim hrvatske lektorice da ovaj dio ne lektoriraju 🙂 ) pa kaže:

Članak 28. crnogorskog pravilnika: „Do obezbeđivanja ugovornog isporučioca (dolaska u Crnu Goru), primjenjivaće se odredba člana 28 Pravilnika o ostvarivanju prava na medicinsko-tehnička pomagala, koja propisuje da ukoliko za određeno pomagalo Fond nema ugovornog isporučioca, osigurano lice ima pravo na naknadu troškova u visini cijene koštanja nabavljenog pomagala.

Obzirom na navedeno, da bi se ušlo u proceduru refundacije troškova, potrebno je obezbijediti izvještaj od specijaliste endokrinologa Instituta za bolesti djece KCCG i predloga za nabavku aparata i senzora na propisanom obrascu Fonda.

Sa ovom dokumentacijom osigurano lice se obraća svojoj matičnoj filijali Fonda radi dobijanja potvrde o odobrenju nabavke aparata i senzora u propisanoj količini i utvrđenim rokovima korišćenja.

Prema listi pomagala, rok za koriščenje uređaja za kontinuirano mjerenje šećera iznosi 60 mjeseci (svakih 5 godina imate pravno na novi Libre čitač), dok se senzori odobravaju svaka tri mjeseca u količini 7 senzora, što na godišnjem nivou iznosi 28 senzora. (Opala! 🙂 )

Kako nema ovog pomagala na tržištu Crne Gore, roditelj će ova pomagala obezbjeđivati u inostranstvu, a zatim se obračati matičnoj filijali Fonda za refundaciju troškova. Obrazac zahtjeva za refundaciju popunjava se u Fondu i uz isti prilaže „Potvrda o odobrenoj nabavci pomagala“ i račun kao dokaz o nabavljenom pomagalu (fiskalni račun i račun na ime osiguranog lica).

Evo i čuvene potvrde o odobrenju nabavke pomagla.

Važno: Ukoliko roditelji ne mogu da obezbijede račun na ime, prihvataće se refundacija na osnovu fiskalnog računa i druge navedene dokumentacije koja u originalu treba da bude dostavljena uz zahtijev“.

Gdje i kako kupiti Libre?
Prema najnovijim informacijama, u Abbottov dućan u Beču u Austriji možete samo ušetati, gotovinom platiti čitač i maksimalno četiri senzora. Dakle, ne morate više imati adresu u Austriji. Eventualno bi bilo dobro da vas bude dvoje i da ulazite jedan iza drugoga − prvi kupi četiri, a drugi tri senzora. Problem s austrijskim čitačima je taj što su u „pogrešnim jedinicama“, točnije tamo je moguće kupiti samo one u mg/dl, dok su u Crnoj Gori popularni mmol/L. No, ako u nekoj drugoj europskoj zemlji kupite čitač u „pravim jedinicama“, u Austriji komotno možete kupovati senzore, kompatibilni su.

U Njemačkoj je aktualna internetska trgovina www.freestylelibre.de gdje možete birati između „naših“ i „njihovih“ jedinica, možete plaćati internacionalnim kreditnim karticama, ali adresa isporuke mora biti u Njemačkoj. Ono što je stvarno fantastično u Njemačkoj je činjenica da je u međuvremenu tamo krenula prodaja Librea 2 s „kvazi“ alarmima, koji uopće nisu loši. Cijena je ista, a više o tome u članku Libre 2 – osvrt i usporedba.

U Francuskoj je navodno Librea najviše, moguće ga je kupiti u brojnim ljekarnama i cijene su (ovisno o konkretnoj ljekarni) niže nego drugdje u EU.

U Hrvatskoj za sada još nema slobodne prodaje, samo preko našeg zdravstvenog osiguranja.

Detaljnije informacije o ovim opcijama, adrese i telefone potražite na www.mojLibre.com

Nije baš „u krvi“, ali ne zamaramo se detaljima ;).

Za kraj
Ova naša regija očigledno ne mora toliko kasniti za „razvijenim svijetom“, ali moramo shvatiti da jako puno toga ovisi o nama samima. Kada su u Bosni i Hercegovini saznali za ovaj crnogorski uspjeh, dodatno su se aktivirali i motivirali u svojim nastojanjima da i sebi osiguraju život s manje boli. Stoga vas pozivam da na ovom linku potpišete njihovu peticiju koja u ovom trenutku broji čak 10 479 potpisa! Slična peticija pokrenuta je i u Republici Srbiji, ovog trena su skupili 2041 potpis, a možete ju potpisati ovdje.

Hvala dr. Valentini Kalinić, udruzi DiabetLife iz Herceg Novog i Renati Lohinski Llanos na ustupljenim informacijama.

Naslovna fotografija nastala je na malenom trajektu u Crnogorskom primorju koji put od Dubrovnika do Bara skraćuje za barem dva sata. 

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: