Davor Skeledžija

Bitka za promjene u dijabetesu - Inicijativa „Za život s manje boli“

07/02/2017

Tko je taj na kome leži najveći teret donošenja napretka u živote osoba s dijabetesom?

Je li to država, odnosno  zdravstveni sustav ili medicinska struka ili možda sami pacijenti i njihove udruge? Ponekad izgleda kao da su Država i HZZO sami sebi svrha, osim toga, pored osoba s dijabetesom trebali bi brinuti i za cijeli niz osjetljivih skupina.

Medicinskoj struci, uz iznimke, su dijabetičari ipak samo posao. Jednako kao što dijabetičari imaju svoj  posao, imaju ga i liječnici. Nadalje, vrh medicinske struke ima dodatnu brigu o političkim i drugim odnosima koji ponekad imaju vrlo malo veze s napretkom u dijabetesu. Jedini mogući zaključak je da najveći teret moraju podnijeti upravo udruge, osobe s dijabetesom i njihove obitelji. Moramo biti svjesni da je to naš život i naša ultimativna odgovornost, a ne odgovornost nekog drugoga.

Možemo li mi to?
Posljednji veliki uspjeh vezano za prava dijabetičara – dodatne trakice za djecu je ostvaren upravo zahvaljujući dijabetičkoj udruzi i podršci koju je prikupila. Kakvog-takvog uspjeha oko inzulinskih pumpi također ne bi bilo da nije bilo velike humanitarne akcije, također organizirane od strane osoba s dijabetesom.

Jesmo li se umorili?
Ovo je tekst o najvećoj inicijativi dijabetičkih udruga u Republici Hrvatskoj –„Za život s manje boli“. Udruge su same sastavile i šalju dopise bitnim faktorima u Republici Hrvatskoj vezano za revolucionarnu tehnologiju kontinuiranog mjerenja glukoze u krvi. Hrvatska ne pamti ovako nešto, konkretan i direktan angažman nevladinog civilnog društva na području dijabetesa, za nešto važno i vrijedno. Nešto što će istovremeno popraviti kvalitetu života dijabetičarima i njihovim obiteljima, te donijeti kratkoročne i dugoročne uštede zdravstvenom sustavu. Kratkoročne jer postoje ozbiljne studije koje pokazuju da kontinuirano mjerenje smanjuje hipoglikemije čija su česta posljedica intervencije hitne pomoći i bolničko zbrinjavanje. Dok dugoročne skupe dijabetičke komplikacije kao što su sljepilo, amputacije i dijaliza – ne treba ni spominjati.

Neke udruge su vrlo konkretno i jasno komunicirale o  specifičnom uređaju koji im je promijenio život – FreeStyle Libre. Riječ je o proizvodu koji se raznim kanalima nabavlja samo iz inozemstva i najviše je prisutan u Hrvatskoj. Općeniti video o njemu možete pogledati ovdje, a ostale korisne informacije potražite na portalu www.mojLibre.com . Zahvaljujući solidno pogođenom omjeru preciznosti, cijene i mogućnosti najveći broj dijabetičara je izabrao i osobno izdvojio financijska sredstva upravo za ovaj aparatić. Jednako tako imaju pravo i Udruge koje pokušavaju biti „politički korektne“ i traže da se hrvatskim osiguranicima generalno osigura pristup CGMS i fGMS tehnologiji kontinuiranog mjerenja.

Abbott Libre nije jedini, na svjetskom tržištu postoji Dexcom koji također ima sjajan proizvod. Trenutno je nezainteresiran za Hrvatsko tržište, vjerojatno zbog toga što su cijene nabave i korištenja te tehnologije uistinu visoke, a Hrvatska se percipira kao siromašno tržište. Tu je još Medtronic koji ozbiljno priprema novu generaciju Enlite senzora koja bi trebala biti vrhunske preciznosti. Nadalje, u bitku za svjetsko CGMS tržište se sprema ući i veliki Roche sa svojim „Accu-Chek Insight CGM“ proizvodom. Sigurno je da još neka tehnološko-medicinska kompanija priprema svoj proizvod u CGMS ili fGMS kategoriji, jer su oduševljenje i potražnja za tehnologijom kontinuiranog mjerenja iznimni. To će dovesti do daljnjeg povećanja kvalitete i neminovnog pada cijena, a nadamo se i dolaska u Hrvatsku.

Ciljevi inicijative

Tražimo da se institucije aktivnije uključe u napredak i brigu za osobe s dijabetesom u Republici Hrvatskoj.

Apeliramo na djelatnike HZZO-a i Ministarstva zdravstva da ne budu birokratski spori i neučinkoviti, nego da se educiraju i aktiviraju oko dovođenja moderne tehnologije kontinuiranog mjerenja glukoze u RH i na HZZO listu. Te da se manje skrivaju iza zakona i pravilnika.

Odajemo im priznanje za dosadašnje praćenje svjetskih trendova u liječenju dijabetesa i pohvaljujemo ih za iskazanu dobru volju da skrb o dijabetičarima na inzulinu ostane na nivou.

Posebno želimo ukazati na to da korištenje ovakve tehnologije neće donijeti hrvatskom zdravstvu financijske gubitke, već naprotiv financijsku korist zahvaljujući enormnim uštedama na izbjegavanju liječenja komplikacija loše reguliranog dijabetesa. Kako su financijske uštede i konsolidacija financija i u zdravstvenom sektoru, jedan od planova novih predstavnika vlasti, očekujemo kako će podržati inicijativu koja u konačnici donosi financijske uštede.

Iza ove inicijative ne stoje tvrtka Abbott, Medtronic, Roche ili neka treća. Njihove korporativne politike strogo zabranjuju ovakve aktivnosti, a njihova hrvatska predstavništva ih se strogo drže. Iza inicijative stoje udruge i pojedinci u težnji za pozitivnim promjenama.

Tražimo od hrvatskih institucija da pokrenu komunikaciju s proizvođačima i obratno, te iznađu način da se hrvatskim osiguranicima kojima je to potrebno - osigura pristup modernoj tehnologiji kontinuiranog i bezbolnog mjerenja glukoze.

Zaključak

Ključno je da su se mnoge dijabetičke udruge u Republici Hrvatskoj službeno oglasile jer imaju veliku privilegiju i odgovornost zajedno sa Savezom donijeti napredak u živote osoba s dijabetesom. (Sve zainteresirane za daljnji angažman pozivamo da se jave na e-mail [email protected] )

Podrška senzibilizirane javnosti, te odgovornih predstavnika struke nam puno znači i uvelike doprinosi dostizanju ciljeva. No, za pozitivne promjene smo najodgovorniji mi sami.

Sretno nam bilo

(dodatak 1: informacije o pokroviteljstvu Predsjednice Republike Hrvatske - Kolinde Grabar Kitarović, potražite OVDJE )
(dodatak 2: informacije o podršci bivšeg predsjednika i današnjeg potpredsjednika Hrvatskog Sabora, akademika dr. Željka Reinera, podražite OVDJE
dodatak 3: informacije o podršci Ministra financija potražite OVDJE
dodatak 4: najnoviju podršku smo dobili od Predsjednika Vlade Republike Hrvatske!, potražite ju OVDJE

******************************

Spisak udruga koje su se priključile inicijativi, uključite i Vašu udrugu!

  Ime udruge Grad Web stranica
1. Cukrići Zadar www.cukrici-zadar.hr
2. Dijabetičko društvo Omiš Omiš hr-hr.facebook.com/dijabeticko.drustvoomis
3. Dijabetičko društvo Sisak Sisak dbsisak.wordpress.com
4. Društvo za zaštitu od dijabetesa Varaždin http://dzdv.hr
5. Dubrovnik Slatki Život Dubrovnik www.udruga-slatki-zivot.hr
6. Međimurski slatkiši Čakovec n/a
7. Mellitus Rijeka www.mellitus-rijeka.hr
8. Osječko dijabetičko društvo Osijek www.dijabetes-osijek.com
9. Slatki Ogulinci Ogulin n/a
10. Slatki Samoborci Samobor www.facebook.com/Slatki-Samoborci-631196083650691
11. Splitsko dijabetičko društvo Split www.diabetes-split.hr
12. Udruga 3L Zagreb www.3ludruga.hr
13. Inicijativa roditelja djece s dijabetesom Zagrebačka županija n/a
14. Zagrebačko dijabetičko društvo Grad Zagreb www.zadi.hr
15. Dijabetičko društvo Trogir Trogir www.cukar.eu

 

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije HZZO: