Davor Skeledžija

Problem ostvarivanja prava na trakice putem HZZO doznaka

08/02/2017


Radi jednostavnosti teksta koncentrirat ćemo se samo na nama najvažnije trakice, iako je ovaj problem puno širi.

Većina odraslih osoba na inzulinu sukladno „Pravilniku o ortopedskim i drugim pomagalima“ ima pravo na 1.500 trakica godišnje, podiže ih putem doznaka koje mogu podići svaka tri mjeseca. Teoretski i po Pravilniku je to tako  zamišljeno, no da li je u praksi moguće?

Ukratko, to ovisi na kakvog izabranog doktora ste nabasali, koji softver koristi Vaš izabrani doktor, a i kako tumači HZZO-ove naputke. Zvuči nevjerojatno?

Odnedavno se u velikom ekosustavu HZZO-a, izabranih doktora i IT sustava pojavio matrix u koji su uletjele mnoge osobe s dijabetesom. Mnogi ste u zadnje vrijeme „poljubili vrata“ ordinacije iako ste ponosno zakucali na njih točno nakon tri mjeseca sukladno Pravilniku. Problem je u najnovijoj praksi koju mnogi doktori primjenjuju - za novu doznaku mora proteći tri mjeseca i još jedan radni dan.

Naizgled sitnica, ali kada znamo da u godini postoje neradni dani, godišnji doktora, godišnji pacijenata i slično – zaključujemo da je godišnja količina trakica koja se spominje u Pravilniku – mrtvo slovo na papiru. Odrasli dijabetičari naInzulinu ionako imaju premalo trakica za uspješnu samokontrolu, a sada i tu premalu količinu tehnički uopće ne mogu ostvariti.

Prije nego optužite svoje izabrane doktore, morate znati da nisu oni to izmislili. Ukoliko ste se sukladno Pravilniku pojavili kod doktora točno tri mjeseca od zadnje doznake, njemu je vrlo vjerojatno iskočila ovakva ili slična poruka na računalu:

Na to je vaš izabrani doktor kao i 99% ostalih, kliknuo NE i teško ga je kriviti. HZZO kontrole su ponekad rigorozne i često kažnjavaju doktore opće medicine kao malu djecu. Stoga je logično da vas je vaš doktor malo prošetao, jer jedan dan više-manje „nije bitan“. To što vi više ni uz najbolju volju ne možete ostvariti svoja (premala) prava na godišnju količinu sukladno Pravilniku, se za sada nikog ne tiče.

Kako bismo pokušali ispraviti ovu nepravdu i svakodnevni život osiguranika učinili jednostavnijim, pokrenuli smo komunikaciju prema pravom izvoru problema - HZZO-u. Suština odgovora koji je došao glasi: „U iznimnim, opravdanim slučajevima, izabrani doktor može i ranije propisati trakice, no mora voditi računa o tome da se radi o razumnom roku od nekoliko dana.“ Na žalost i ta izjava je donekle kontradiktorna izjavi u prvom dijelu istog dopisa gdje eksplicitno pišu da to nije moguće...

Iako većini obiteljskih doktora ovako neodređen odgovor neće biti dovoljan argument, kompletno pitanje i odgovor možete skinuti OVDJE. Osim toga, možete im prenijeti izjavu HZZO-a da nikada niti jedan izabrani liječnik nije kažnjen zbog toga što je koji dan ranije izdao doznaku svojim pacijentima.

Što se HZZO-a tiče, oni su primili novi e-mail s detaljnim pojašnjenjem i obrazloženjem nelogičnosti na ovu temu. Skrenuta im je pozornost na to da su lijekovi dobro riješeni i da osiguranik ima mogućnost lijek dobiti do 7 dana ranije. Stoga nema razloga da potrošni materijal, tj. trakice koje se propisuju putem doznaka – budu definirane lijepim, ali beskorisnim i neodređenim pojmovima ''opravdani slučaj'' i „razuman rok“. Stoga nema razloga da se potrošni materijal putem doznaka ne uskladi s pozitivnom praksom vezanom za lijekove.

Kroz koji dan, došao je ljubazan odgovor da će HZZO naš prijedlog razmotriti.

Ne možemo znati hoće li naš prijedlog završiti u maloj prašnjavoj ladici golemog HZZO sustava ili su nam iskreno poručili da će ga (u razumnom roku 🙂 ) uistinu razmotriti. Stoga vam poručujemo da nećemo odustati, već ćemo im se ponovno obratiti u roku od mjesec dana s upitom jeli problem riješen i o tome vas obavijestiti. Moramo vjerovati da će HZZO našu korektnu i jasnu komunikaciju iskoristiti da poboljša sustav koji svi financiramo.

A dok HZZO razmatra prijedlog mnogi od vas će i dalje svoje i doktorove godišnje odmore, te neradne dane morati pažljivo kalkulirati kako biste se barem donekle približili svojim maksimalnim godišnjim pravima koje vam o(ne)mogućava Pravilnik.

Sretno nam bilo

Novosti na ovu temu i kako si malo eventualno pomoći pročitajte u članku "Kako do doznaka za trakice za točno tri mjeseca ili manje?"

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije HZZO: