Testirali smo FIASP – najbrži inzulin na kugli zemaljskoj!

Blogerice portala impresionirano promatraju posadu dvaju razarača u američkoj luci. Sve dok nisu shvatile da je riječ o japanskom borbenom brodu 🙂

Vrsta broda „Razarač“ (engl. Destroyer) je prema klasifikaciji mornaričkih brodova najrašireniji ratni brod, vrlo popularan zbog velike vatrene moći, okretljivosti i brzine.  Nije mi jasno zašto su razarača u našem svijetu nazvali FIASP, ali sam uvjeren da ćete nakon ovog teksta shvatiti da je marketing mogao bolje zaraditi plaću.

I ja ću napraviti veliki promašaj ako vam nakon ovog teksta FIASP postane sinonim za nešto uz čiju pomoć možete redovno ulaziti u „Sodomu i Gomoru“ zvanu svijet sladoleda i vjerovati kako je to ok, jer nije ok. Stvarno nije ok.

Kao što već vrapci na grani znaju, FIASP je skraćenica za „Faster Acting Insulin Aspart“. Riječ je o mlađem i bržem bratu svima poznatog NovoRapida…. Ili bi barem proizvođač, tvrtka Novo Nordisk, želio da mi u to vjerujemo kako bi vratio ogromna ulaganja koja prate izradu svakog novog inzulina. Maja je na našem portalu već pisala o FIASP-u u inzulinskoj pumpi, Maja živi u Njemačkoj pa može, a njen tekst potražite ovdje.

Čim sam ga se dočepao sam osmislio „istraživanje“ koje jedino ima smisla. Kao osoba na inzulinskoj pumpi, odlučio sam se u ime znanosti žrtvovati i dva dana u isto vrijeme posjetiti istu slastičarnicu, pojesti isti sladoled te paralelno putem injekcije uzeti prvi dan FIASP, a drugi dan NovoRapid.

U pumpi je cijelo vrijeme sramežljivo čučio NovoRapid koji je pokrivao bazalne potrebe mog organizma, dok sam za sladoled jedan dan iz pena uzeo 3 jedinice „Razarača“ (FIASP-a), a drugi dan 3 jedinice starijeg brata NovoRapida. Injekcija je pala točno 5 minuta prije jedne solidno velike kugle sladoleda od čokolade. Time je siroti dobri stari NovoRapid unaprijed osuđen na sramotu jer ga (nadam se) nitko ne uzima tako kratko prije sladoleda, ali to je bio jedini način da izravno usporedim djelovanje, a da ne padnem u hipoglikemiju.

Usprkos ljubavi prema modernoj tehnologiji, okosnica praćenja kretanja glukoze tokom eksperimenta nije bio CGM, već dobro staro i pouzdano mjerenje glukoze u krvi.

Ako ste imalo slični meni, već vam je dojadilo ovo piskaranje i zanimaju vas rezultati, a rezultati mame osmijeh na usne svakom sladokuscu 🙂 Ne, ne odustajem od zagovaranja zdrave prehrane i smanjenja unosa ugljikohidrata, ali isto tako priznajem da smo svi mi ljudi. Zato je bitno da kada griješimo, budemo svjesni grešaka te činimo to pametno i rijetko.

Mislim da će svakom iz ovog jednostavnog grafa biti jasno uočljiva razlika u djelovanju ova dva inzulina pod utjecajem sladoleda. Važno je napomenuti da sam oba puta bio u istoj slastičarni, Millenium, u centru Zagreba i da sam nakon toga solidnih 45 minuta hodao do kuće. Naravno, rezultati bi sigurno bili lošiji da sam sladoled „mlatio“ doma uz sapunicu na televiziji, brišući suze jer je Cruise ostavio ženu s troje djece i otišao s trenericom fitnesa. To ćemo istraživanje prepustiti nekoj pripadnici ljepšeg spola.

Evo i grafa, glukozu sam mjerio u gotovo istim vremenskim razmacima:

Y os je razina glukoze u krvi izražena u mmol/l. X os su mjerenja razine glukoze u krvi u razmacima od oko 10-15 minuta. Crveno je NovoRapid, a plavo FIASP.

Nemojte se odmah okomiti na dobri stari NovoRapid, jer nitko pametan ne bi NovoRapid uzeo 5 minuta prije sladoleda. Ili bi? 🙂 Ovo nam samo služi kao dokaz da je tvrtka Novo Nordisk uistinu proizvela brži inzulin i da nisu uludo spiskali bogatstvo na istraživanje i razvoj. Naravno, ne zaboravimo da postoje osobe (npr. dio djece) kojima i postojeći brzi inzulini jako brzo djeluju te im FIASP vjerojatno nije potreban. Isto tako siguran sam da puno nas ponekad inzulin ne uzme na vrijeme (čitaj dovoljno rano), a to je jako pogrešno i tu bi FIASP mogao pomoći.

Da se malo odmaknemo od vražjeg sladoleda
Sjećate li se Gorana Višnjića i serije „Hitna služba“?
Znate li što je DKA – Diabetic KetoAcidosis (engl. Dijabetička ketoacidoza)?

Vjerujem da znate da je to vrlo ružno i opasno stanje vrlo visokog šećera, opasno po život, u kojem, ako smo završili, želimo što kraće biti. Naravno, želimo imati na raspolaganju inzulin koji će nam što prije srušiti šećer i što je najvažnije – želimo da takav inzulin ima svaka hitna služba!

Sada zamislite scenu u kojoj u  „Hitnu službu“, dok je dežuran Goran Višnjić, dolazi pacijent u teškoj ketoacidozi. Pored njega je stažist, a brzi i napeti dijalog izgleda ovako:

Goran Višnjić: Pacijent ima zadah na trulo voće i uglavnom je bez svijesti. Što ćemo napraviti!??
Stažist ponosno odgovara: Provjeriti ćemo razinu glukoze u krvi!
Goran Višnjić: I što ako utvrdimo da je jako visoka??
Stažist još ponosnije: Riječ je o dijabetičkoj ketoacidozi! Moramo mu dati NovoRapid ili Apidru  i što prije spustiti šećer!
Goran Višnjić: Ispod kojeg kamena ti živiš!? Pa zar nisi čuo za FIASP?! Sestro, hitno donesite FIASP i nemojte ga slučajno zamijeniti sa GlukaGon-om! – odgovara naš super pametni glumac  🙂

I ostalo je povijest:  sestra trčećim korakom donosi FIASP i dobacuje ga Goranu. Naš Goco ga spretno hvata, brzo i smireno injicira idealnu dozu i ekipa „Hitne službe“ izvlači našeg posrnulog dijabetičara iz dijabetičke ketoacidoze brže nego ikad 🙂

Žene su najljepše stanovnice kugle zemaljske
Svakome tko je ikada zavirio u volonterski neprofitni NGO sektor je jasno da ga uglavnom čine žene. Takvo stanje se očekivano reflektira ovdje na blogersku i Facebook “scenu”. Nama šačici muških to naravno nimalo ne smeta, štoviše. Ekosistem portala nainzulinu.com očekivano opet čine uglavnom žene, ne samo ove u prvim redovima, već ima tu i prevoditeljica i lektorica koje brinu da ove žvrljarije na kraju ispadnu barem donekle pravopisno ispravne.

Zašto ovo pišem? Sve one zajedno s našim dragim čitateljicama imaju one dane u mjesecu i bilo bi jako korisno i zanimljivo saznati pokazuje li FIASP i ovdje svoju superiornost? Željeli bismo stoga im pokloniti koju ampulu od 300ml. Ukoliko postoji neka dobra duša s mrvicu debljim novčanikom, neki uspješni tata manager ili senzibilizirana mama – netko tko bi mogao donirati 100-200 euricha za istraživanje tj. kutiju FIASP-a, molim da se javi putem Facebooka ili na e-mail info(at)nainzulinu.com.

A mi ćemo vam se odužiti novim i zanimljivim tekstovima, daljnjim maltretiranjem institucija i farmaceuta da nam život s dijabetesom učine boljim i uspješnijim. Neke uspjehe smo već postigli i objavili ih, a na nekima sjedimo i nestrpljivo čekamo provjeru/potvrdu/odobrenje za njihovu objavu ili barem da nađemo način da zaštitimo izvore. Uskoro ćemo vas jako razveseliti, zato pazite na svoje šećere i/ili šećere onih koje volite 🙂

 

U sljedećem nastavku: kako do FIASP-a?!
Ne želimo Vam savjetovati da pređete na FIASP jer niti smo mi toliko ludi, niti vi toliko bogati; barem dok se službeno ne pojavi u Hrvatskoj preko HZZO-a i dok ne popričate sa svojim dijabetologom. Ipak, ima li smisla financirati razarač glukoze povremeno „za posebne namjene“, te kako što povoljnije do njega, pa čak i u Hrvatskoj  – pročitajte uskoro 🙂


Još iz kategorije Inzulini:

Comments

2 responses to “Testirali smo FIASP – najbrži inzulin na kugli zemaljskoj!”

  1. […] članke o FIASP-u možete pročitati ovdje i […]