Maja Vukovic

FIASP u mojoj inzulinskoj pumpi

30/05/2017

Najbrži inzulin na kugli zemaljskoj sada ima tu čast da je dio mene i moje inzulinske pumpe :). Kao što već mnogi znaju, FIASP je najnoviji brzodjelujući inzulin tvrtke Novo Nordisk koji svoje brže djelovanje može zahvaliti vitaminu B3 kao svom sastavnom dijelu. No, je li taj novi, najbrži inzulin, uistinu toliko brz kao što navodi proizvođač, odlučila sam isprobati na vlastitoj koži.

Nakon što je FIASP dobio zeleno svjetlo u Kanadi i Europi te konačno došao na europsko tržište, počela sam malo više proučavati razne tekstove mnogih blogera. Naravno, prvu bubu u uho bacio mi je urednik mog omiljenog portala :). Do informacija nije bilo tako lako doći obzirom da još nema puno ljudi koji ovaj inzulin koriste. Zanimljiva činjenica na koju sam naišla je da FIASP u Kanadi nije dobio zeleno svjetlo za pumpe, dok u svim drugim državama je?! To je bila činjenica koja mi se nije svidjela i mislila sam kako sigurno mora postojati neki razlog zašto je to tako; no s druge pak strane sigurno mora postojati i razlog zašto su SVE druge države dozvolile njegovu uporabu i u inzulinskim pumpama. Stoga sam u početku i dalje u svojoj inzulinskoj pumpi imala Novorapid, dok sam samo obroke pokrivala s FIASP-om. Moji prvi dojmovi su bili VAU!!!! Pa to je stvarno Formula 1 i mi nismo obmanuti!!! Tvrtka Novo Nordisk tvrdi kako ubrizgavanje FIASP-a 20 minuta nakon početka jela ima jednako svojstvo kao i ubrizgavanje Novorapida prije početka jela i tu su u pravu – isprobano na vlastitoj koži. Dakle, savršena stvar za sve one (nas 🙂 ) koji si zaborave dati inzulin prije jela. Budući da mom oduševljenju nije bilo kraja nakon prva 3 dana, pomislila sam „tko šljivi Kanađane“ i hrabro stavila FIASP u svoju malu inzulinsku pumpicu.

FIASP u inzulinskoj pumpi
Koja je razlika između FIASP-a i Novorapida? Oba inzulina treba davati u istim količinama. FIASP će brže početi sa svojim djelovanjem, ali će i ranije prestati, to je razlog zbog kojeg unatoč njegovoj brzini mi NEĆEMO završiti u hipoglikemiji. Isprobano i dokazano :). Mislila sam kako je to nemoguće i kako ću s istim količinama FIASP-a definitivno završiti u hipoglikemiji, no prevarila sam se. U usporedbi s Novorapidom, s FIASP-om sam imala manje hipoglikemija. Kako? Jednostavno on je počeo brže djelovati i pad GUK-a sam primijetila u kraćem vremenskom razdoblju i nisam se stalno „nadoštukavala“ inzulinom kako bi mi šećer konačno počeo padati. Najbrže djelovanje FIASP-a sam primijetila nakon doručka. Naime, Novorapid sam obavezno morala davati barem 25-30 minuta prije jela kako bih spriječila skok šećera dodatno uzrokovanog još i sindromom zore. FIASP sam morala dati SAMO 5 MINUTA PRIJE i dobila bih isti efekt kao i s Novorapidom. Prije ručka i večere uopće nisam niti davala FIASP prije jela, već u trenutku kada bi mi sve bilo pripremljeno i kada bih mogla početi s jelom (eventualno 2-3 min prije). Budući da se moja prehrana temelji na low carb-u, sada sam opcije Dual Wave i Square na svojoj inzulinskoj pumpi počela još više koristiti nego što je to bilo ranije. Jesam li isprobala FIASP u kombinaciji sa sladoledom? Nisam, ali glavni urednik našeg portala je, tako da će vas on obavijestiti o svojim uspjesima ili neuspjesima :).

FIASP kao bazal
Prva pomisao mi je bila: „Nemoguće da ga treba količinski isto kao i Novorapida“. Ta pomisao je apsolutno pogrešna. Da, treba ga količinski u identičnim količinama kao i Novorapida ili nekog drugog brzodjelujućeg inzulina koji koristite. Razlika što se tiče mojih dnevnih kretanja šećera pod utjecajem bazala, identičan je neovisno o tome koristim li FIASP ili Novorapid.

FIASP u slučaju korekcije
Vjerujem da su se mnogi susreli s problemom spuštanja šećera u onim trenucima kada šećer krene prema gore ili kada je jednostavno konstantno ravna, povišena linija. Tu mogu reći kako se FIASP također pokazao boljim od Novorapida. Moje vrijednosti šećera se možda nisu spustile onoliko brzo kako bih ja to htjela, ali sigurno nisu niti nastavile rasti kao što je to bio slučaj s Novorapidom. Nije bilo potrebe za stalnim nadopikavanjem, tako sam izbjegla SVE hipoglikemije s kojima sam ponekad znala imati sitnih problema. Izluđivalo me čekanje da šećer konačno počne padati.

FIASP u slučaju sportova visoke izdržljivosti
Moja prva cjelodnevna biciklijada s FIASP-om je prošla katastrofalno. Zašto? Zbog  jednostavnog razloga: FIASP i ja se još nismo dovoljno dobro poznavali :). Provela sam dan s izrazito visokim vrijednostima GUK-a, što je moju biciklističku turu itekako otežavalo. Mogu reći da je visoka koncentracija GUK-a (u mom slučaju je to bilo oko 15) jednako opasna kao i ona niska.

Razlika je u tome što s hipoglikemijom vrludate po cesti (što može dovesti do ozbiljnih posljedica), dok s hiperglikemijom ne vrludate, ali ste jednako bespomoćni i snaga vam je jednaka nuli. Zašto sam imala takvih problema s visokim šećerom? Prilikom visokih vrijednosti GUK-a, dala bih si korekciju FIASP-om. Šećer je brzo počeo padati te u strahu da će tako i nastaviti (sve sam pratila na svom Libre-u), prevenirala bih određenom količinom raznih slatkih poslastica. To je bila pogreška. U slučaju Novorapida, moj bi se šećer nakon slatke delicije lagano počeo dizati i ostao ravan ili nastavio svoj pad ukoliko je slastica bilo premalo. Budući da FIASP svoje djelovanje završava prije nego Novorapid, potrebna količina slatkih poslastica je neusporedivo manja jer FIASP jednostavno prestaje sa svojim djelovanjem ranije i naš GUK nema više onu silaznu putanju kao s Novorapidom, već ostaje konstantan (naravno ukoliko niste pretjerali s količinom korekcije). Upravo zbog njegovog kraćeg djelovanja i mog neznanja, količina slatkog koje sam pojela je bila prevelika i šećer je izrazito brzo (unatoč pedaliranju) počeo rasti.

Utjecaj FIASP-a na HbA1C
Ne očekujem poseban pad mog HbA1C-a uz FIASP jer su moje vrijednosti uvijek bile dobre, no smanjila se količina hiperglikemija i hipoglikemija te su moji šećeri poprimili nešto konstantnije vrijednosti.

Zaključak: FIASP, da ili ne?
Iako sam na njemu samo 2 tjedna, teško je odmah reći i donijeti zaključak je li on dugoročno dobar ili nije. Ipak, moji prvi dojmovi su sigurno pozitivni jer mi omogućuje veću slobodu te mogućnost pristupanja jelu odmah, bez čekanja na djelovanje mog inzulina. Dobila sam  konstantniju liniju svog GUK-a nakon jela, nego što je to bilo prije i to je nešto što me veseli. Trebate li sada svi odmah „odriješiti kesu” i baciti se u investiranje FIASP-a? To ovisi o vama samima, no ne trebate se „bedirati“ činjenicom ukoliko FIASP nemate. Mnoštvo je dobrih inzulina na našem tržištu i ne bojte se isprobati novi i pronaći onaj koji vama najbolje odgovara, a i FIASP će se sigurno vrlo skoro pojaviti i u Lijepoj Našoj.

Ovo je moje iskustvo koje ne mora biti svima jednako. Osobno ću sigurno nastaviti dalje s FIASP-om te konkretnije zaključke moći donijeti nakon još par tjedana, o čemu ćete moći čitati u idućem nastavku moje priče s FIASP-om :).

“Nije da se ne usuđujemo jer je teško, već je teško jer se ne usuđujemo.“ -  Seneka

Maja Vukovic
Organizatorica i suradnica brojnih dijabetičkih projekata Ljubiteljica dobre spize i "low carba" Pasionirana volonterka projekta www.insulinforlife.org

Još iz kategorije Inzulini: