Davor Skeledžija

Drastično smanjen broj intervencija Hitne pomoći za tip 1!

08/03/2023

Došli smo do službenih podataka o tome kako Hrvatska stoji s intervencijama Hitne pomoći, ali i hitnim hospitalizacijama osoba s tip 1 dijabetesom!

Smanjenje hospitalizacija osoba s tip 1 dijabesom zbog hipoglikemija za 61% u 4 godine! ¹

Smanjenje intervencija Hitne pomoći za tip 1 za 37% u 3 godine! ¹

A sada ono najnevjerojatnije: gore iznesene tvrdnje ustvari su službeni podaci iz Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava Republike Hrvatske!  (CEZIH)

Sredinom 2018. g. počela isporuka senzora u RH preko HZZO-a!

Zahvaljujući inicijativi „Za život s manje boli“, te HZZO-ovoj pozitivnoj odluci - prije 5 godina je započela isporuka senzora u RH. Nakon toga je prema službenim podacima Hrvatska doživjela drastičan pad hospitalizacija i intervencija Hitne pomoći! Slučajnost? Teško.

Tko je najzaslužniji za ovaj uspjeh?

Činjenica je da na hrvatskom tržištu ima više senzora, ali isto tako znamo da Libre zauzima preko 90%, pa ako ćemo imenovati najutjecajnijeg proizvođača, onda je to Libre.

Nije ni slučajnost što ga je „Prix Galien Golden Jubilee Awards“ prepoznao te mu dodijelio nagradu za najbolji medicinski proizvod u proteklih 50 godina.

Što je sljedeće?

Udruge osoba s dijabetesom zajedno sa stručnim dijabetološkim društvima zatražile su od HZZO-a da koristi od uporabe senzora prošire i na osobe s tip 2 dijabetesom na 4 i više doza inzulina.

Abbott je, u želji da poveća uspješnost ove inicijative kako bi time i tip 2 dobio priliku za Život s manje boli, ponudio HZZO-u smanjenje sveukupne otkupne cijene senzora za čak 10%! Cijene svega rastu, ali senzora bi mogle pasti, barem za HZZO 😉

Dodajmo još da osoba s tip 2 dijabetesom na 4 i više doza inzulina ima kudikamo manje nego onih s tip 1 i da sigurno nije riječ o značajnom trošku.

Zaključak

Cilj je svake osobe s dijabetesom a i njenih roditelja, držati se podalje od Hitne pomoći i hitnog zbrinjavanja u bolnici, stoga bi nas ove informacije trebale oduševiti! HZZO bi također trebao biti presretan jer su visoki troškovi intervencija Hitne pomoći i zbrinjavanja značajno smanjeni. Ovakve su uštede sigurno najbolje što se može poželjeti.

Kod nacionalnog osiguravatelja već se neko vrijeme lome koplja oko odluke bi li trebalo i osobama s tip 2 dijabetesom omogućiti Život s manje boli, veću kvalitetu života i ostale uštede vezane uz korištenje senzora.

Nadajmo se da će Abbott uskoro uspjeti probiti led sa svojom ozbiljnom ponudom i nižim cijenama, a potom i ostali proizvođači senzora. U ovom slučaju povećana kvaliteta života osoba s dijabetesom ide ruku pod ruku s boljom samokontrolom i dokazanim uštedama u zdravstvenom sustavu.

Sretno nam bilo.

¹ Izvor: CEZIH, ožujak 2022; Data on file
Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: