Davor Skeledžija

U obiteljskom kampu službeno predstavljena Medtrum pumpa bez katetera

10/11/2020

Prvi osvrt na Medtrum A7+ inzulinsku pumpu bez katetera i s povezanim senzorima ste mogli pročitati na ovom portalu:

Prva inzulinska pumpa bez katetera u Hrvatskoj!

Nakon toga smo objavili da za „ovu pumpu uskoro više neće biti potrebna pumpa“ 😊. Točnije patch-evima koji se lijepe na kožu kao i senzorom će upravljati mobitel koji ionako uvijek imate uz sebe:

Medtrum – inzulinska pumpa i senzor na mobitelu!

Kako bi ova priča bila zaokružena, u sklopu eKampa Zagrebačkog dijabetičkog društva je dr. Mladen Gregurević održao vrhunsku prezentaciju Medtrum A7+ sustava. Ako više volite pokretnu sliku, svakako pogledajte video koji traje 50 minuta. Nakon što je završila Powerpoint prezentacija dr. Grgurević je zgrabio i samu PDM upravljačku jedinicu te patch s inzulinom koji se lijepi na kožu, tako da možete dobiti odličan osjećaj o veličini i obliku:

U najkraćim crtama o Medtrum A7 sustavu:

  • Sastoji se od upravljačke jedinice koji izgleda kao mali mobitel, spremnika koji se lijepi na kožu i senzora. Sve je bežično
  • Ovaj sustav, kao i Medtronic 640G, zna prekinuti isporuku inzulina prije hipoglikemije
  • Ne znamo točno kad i kako će ovaj sustav biti dostupan, ali uskoro. Tome u prilog govori i službena prezentacija dr. Grgurevića
  • Možemo biti sigurni da će HZZO pokriti neophodne senzore za cijelu godinu. Zašto? Zato što su ustvari već pokriveni (hvala HZZO). Riječ je o S7, a nova generacija uskoro dolazi i jednako će koštat' pa je sasvim realno očekivati da neće biti problema.
  • U jednom trenutku će ovim sustavom biti moguće upravljati i sa mobitela (bez PDM-a, tko želi). Dakle, inicijalni trošak ovog sustava će biti značajno smanjen!

Zastupnik Bauerfeind je naglasio da ćemo ove godine imati kompletan sustav u slobodnoj prodaji ili barem precizne informacije kada će biti dostupan. Sljedeći korak je prijava na nacionalni tender HZZO-a koji provodi KBC Zagreb (Rebro). Uz malo sreće, novi tender će se dogoditi u prvoj polovici sljedeće godine.

Zaključak
Iako to neće biti nimalo jednostavno s obzirom na katastrofu zvanu koronavirus, ne smijemo posustati. Od svih udruga, involviranih dijabetologa i distributera inzulinskih pumpi u Republici Hrvatskoj je potreban maksimalni angažman da inzulinske pumpe dođu na listu pomagala HZZO-a.

Sretno nam bilo

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: