Davor Skeledžija

TouchCare Slim – predstavljen novi Medtrum senzor!

17/10/2020

Vjerojatno ste upoznati s činjenicom da se na listi HZZO-a nalaze i CGM senzori Medtrum S7, koje je u Hrvatsku i BiH doveo Bauerfeind. HZZO vam osigurava dovoljno Medtrum senzora i transmitera za godinu dana, a vi si osiguravate mobitel na kojem ćete pratiti kretanje šećera u stvarnom vremenu (rtCGM). Mobitel će razine glukoze po potrebi automatski prosljeđivati roditeljima ili liječniku, ali i svirati alarm kada vam zaprijeti hipoglikemija.

Upravo je predstavljena nova verzija ovog sustava, punog naziva
TouchCare Slim 14! 😱

Ima nekoliko novosti, a glavna je da sada imamo tanji odašiljač. Ako ste ikada vidjeli stari Medtrum S7 odašiljač s bluetoothom, ovaj je točno 36 % tanji. Šanse da novi odašiljač izbijete o štok su značajno manje, ali manje su i šanse za tzv. „Pressure hipoglikemije“.

Što je to „Pressure hypoglycemia“?
Iskusni korisnici senzora upoznati su s fenomenom lažnih hipoglikemija po noći. One nastaju kada zalegnete na senzor i time onemogućite uredan protok međustanične tekućine oko njega. Senzori to ponekad pogrešno interpretiraju kao hipoglikemiju, a što je tanji senzor, to su  manje šanse za lažne hipoglikemije.

Preciznost i kalibracije
U prvih 24 sata potrebno je odraditi dvije kalibracije krvlju, a potom po jednu svaki dan. Senzor i dalje traje ukupno 14 dana i moguće ga je produljivati. Ako ćete kalibracije dobro odraditi, možete očekivati vrlo dobar MARD od 9,7 % (oznaka za preciznost CGM-a, manje je bolje).

Odličan ekološki aspekt – punjiv odašiljač!
TouchCare Slim odašiljač je od sada punjiv. Dakle, količina baterijskog otpada koju ćete proizvoditi bit će značajno manja i nećete više svaka tri mjeseca morati nabavljati novi odašiljač.  Ovaj će imati garanciju godinu dana.

TouchCare Slim senzor je kompatibilan i s inzulinskom pumpom bez katetera!
Još jedna odlična vijest za sve u Hrvatskoj koji se nadaju inzulinskoj pumpi bez katetera povezanoj sa senzorima. TouchCare Slim CGM sustav ćete moći koristiti samostalno, ali i s Medtrum A7+ inzulinskom pumpom bez katetera! Podsjetimo: Medtrum A7+ inzulinska pumpa automatski može prekinuti isporuku inzulina kada predvidi hipoglikemiju, a uz buduću softversku nadogradnju moći će povećati isporuku inzulina kada otkrije rast šećera.

Ako u obzir uzmemo najavu da će TouchCare Slim zadržati istu cijenu kao S7, sasvim je sigurno da HZZO neće stvarati probleme oko financiranja ove nove generacije kada dođe u Hrvatsku. A to pak znači, ne samo da ćete imati novi samostalni CGM sustav o trošku HZZO-a, već ćete ga po želji moći spojiti na Medtrum A7+ inzulinsku pumpu bez katetera.

Ponovimo ključne informacije o novom Medtrum TouchCare Slim:

  • 36 % tanji i punjiv odašiljač, težina je 5 grama i debljina 8.2 mm
  • MARD preciznost 9.7 %
  • senzor traje 14 dana, razinu glukoze mjeri svake 2 minute i šalje u mobitel
  • 2 kalibracije krvlju u prva 24 sata, potom jedna dnevno
  • vodootporan po IPX8 standardu (2,5 m dubine, do 60 minuta)
  • koristimo postojeću aplikaciju EasySense na hrvatskom. Dostupna je za Android i Iphone mobitele te iWatch
  • podaci se lako podijele s roditeljima, bakama, prijateljima i liječnicima

Kada nova verzija Medtrum senzora dolazi u Hrvatsku i BiH?
Teško je reći, ali prilično je sigurno da nećemo dugo čekati. 😊

Zaključak
Abbott je nedavno predstavio Libre 3, no poznavajući njihovu brzinu - vjerojatno ćemo papke otegnuti dok se L3 pojavi u Hrvatskoj, a o BiH da i ne govorimo. Stoga mislim da je stvarno velika i važna vijest da Medtrum marljivo radi i unapređuje svoje senzore. Ne postoji savršen senzor, kao što ne postoji ni savršen inzulin - zato je za svaku osobu s dijabetesom ključna mogućnost izbora.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: