TouchCare Slim – predstavljen novi Medtrum senzor!

Vjerojatno ste upoznati s činjenicom da se na listi HZZO-a nalaze i CGM senzori Medtrum S7, koje je u Hrvatsku i BiH doveo Bauerfeind. HZZO vam osigurava dovoljno Medtrum senzora i transmitera za godinu dana, a vi si osiguravate mobitel na kojem ćete pratiti kretanje šećera u stvarnom vremenu (rtCGM). Mobitel će razine glukoze po potrebi automatski prosljeđivati roditeljima ili liječniku, ali i svirati alarm kada vam zaprijeti hipoglikemija.

Upravo je predstavljena nova verzija ovog sustava, punog naziva
TouchCare Slim 14! 😱

Ima nekoliko novosti, a glavna je da sada imamo tanji odašiljač. Ako ste ikada vidjeli stari Medtrum S7 odašiljač s bluetoothom, ovaj je točno 36 % tanji. Šanse da novi odašiljač izbijete o štok su značajno manje, ali manje su i šanse za tzv. „Pressure hipoglikemije“.

Što je to „Pressure hypoglycemia“?
Iskusni korisnici senzora upoznati su s fenomenom lažnih hipoglikemija po noći. One nastaju kada zalegnete na senzor i time onemogućite uredan protok međustanične tekućine oko njega. Senzori to ponekad pogrešno interpretiraju kao hipoglikemiju, a što je tanji senzor, to su  manje šanse za lažne hipoglikemije.

Preciznost i kalibracije
U prvih 24 sata potrebno je odraditi dvije kalibracije krvlju, a potom po jednu svaki dan. Senzor i dalje traje ukupno 14 dana i moguće ga je produljivati. Ako ćete kalibracije dobro odraditi, možete očekivati vrlo dobar MARD od 9,7 % (oznaka za preciznost CGM-a, manje je bolje).

Odličan ekološki aspekt – punjiv odašiljač!
TouchCare Slim odašiljač je od sada punjiv. Dakle, količina baterijskog otpada koju ćete proizvoditi bit će značajno manja i nećete više svaka tri mjeseca morati nabavljati novi odašiljač.  Ovaj će imati garanciju godinu dana.

TouchCare Slim senzor je kompatibilan i s inzulinskom pumpom bez katetera!
Još jedna odlična vijest za sve u Hrvatskoj koji se nadaju inzulinskoj pumpi bez katetera povezanoj sa senzorima. TouchCare Slim CGM sustav ćete moći koristiti samostalno, ali i s Medtrum A7+ inzulinskom pumpom bez katetera! Podsjetimo: Medtrum A7+ inzulinska pumpa automatski može prekinuti isporuku inzulina kada predvidi hipoglikemiju, a uz buduću softversku nadogradnju moći će povećati isporuku inzulina kada otkrije rast šećera.

Ako u obzir uzmemo najavu da će TouchCare Slim zadržati istu cijenu kao S7, sasvim je sigurno da HZZO neće stvarati probleme oko financiranja ove nove generacije kada dođe u Hrvatsku. A to pak znači, ne samo da ćete imati novi samostalni CGM sustav o trošku HZZO-a, već ćete ga po želji moći spojiti na Medtrum A7+ inzulinsku pumpu bez katetera.

Ponovimo ključne informacije o novom Medtrum TouchCare Slim:

  • 36 % tanji i punjiv odašiljač, težina je 5 grama i debljina 8.2 mm
  • MARD preciznost 9.7 %
  • senzor traje 14 dana, razinu glukoze mjeri svake 2 minute i šalje u mobitel
  • 2 kalibracije krvlju u prva 24 sata, potom jedna dnevno
  • vodootporan po IPX8 standardu (2,5 m dubine, do 60 minuta)
  • koristimo postojeću aplikaciju EasySense na hrvatskom. Dostupna je za Android i Iphone mobitele te iWatch
  • podaci se lako podijele s roditeljima, bakama, prijateljima i liječnicima

Kada nova verzija Medtrum senzora dolazi u Hrvatsku i BiH?
Teško je reći, ali prilično je sigurno da nećemo dugo čekati. 😊

Zaključak
Abbott je nedavno predstavio Libre 3, no poznavajući njihovu brzinu – vjerojatno ćemo papke otegnuti dok se L3 pojavi u Hrvatskoj, a o BiH da i ne govorimo. Stoga mislim da je stvarno velika i važna vijest da Medtrum marljivo radi i unapređuje svoje senzore. Ne postoji savršen senzor, kao što ne postoji ni savršen inzulin – zato je za svaku osobu s dijabetesom ključna mogućnost izbora.


Još iz kategorije CGMS/FGMS: