Gost autor

OmniPod - naše iskustvo sa pumpom bez katetera

23/06/2021

Našem, tada šestogodišnjem Roku, je prošlog ljeta dijagnosticiran Diabetes Mellitus tip 1. Čim smo prošli prvih par mjeseci navikavanja na „novog suputnika“ naše obitelji, krenuli smo istraživati kako suputnika učiniti što neprimjetnijim i sinu, ali i cijeloj obitelji, omogućiti bolju kvalitetu života.

Roku GUK raste kad zaspi, svaku večer, skoro pa neovisno o razini aktivnosti toga dana i hrani. U pravilu to znači da dajemo 1-2, nekad i 3 noćne korekcije. Probuditi ga ili ne? Ako ga budimo, bit će nervozan, odbijati pikanje i možda neće odmah moći zaspati. Ako mu damo korekciju dok spava, možda se trzne, gurne ruku pa nećemo znati je li inzulin primio ili ne.

Svaki dan izlazim s posla i idem u vrtić kako bi mu dala inzulin pred ručak. Nekad ga moram zvati da preskoči vrtićku užinu jer je GUK 9, a ja imam sastanak i ne mogu doći pokriti ju inzulinom. Popodnevnu užinu svaki dan preskačemo. Sam daje inzulin samo interventno, ne mogu se pouzdati u to da bi na dnevnoj bazi svaki put ispravno injektirao.

Dobar dio godine sam sama s djecom zbog suprugove prirode posla, bake ne znaju puno o dijabetesu, i ne usude se pikati ga. Što ako me nema na sat-dva, a šećeri polude, tko će dati korekciju? Uz takva razmišljanja, najbolje se ne micati nikud dalje od najbližeg dućana ako baš zafali koja namirnica.

Razlozi se samo dodaju, i pada odluka: želimo pumpu. Ali, odmah nastaje i dilema: „zvijer“ 780G ili „glupi“ OmniPod Dash? Na prvu loptu, izbor je logičan: Medtronic ima closed loop, a OmniPod je obična pumpa koja ne komunicira sa senzorom.

Evo nekoliko razloga iz naše perspektive, zašto smo uz dostupnu „zvijer“ odabrali „glupana“:

- Roko trenira kontaktni sport. Kod Medtronica bi prije svakog treninga morali skidati pumpu, a Omnipod ostaje na ruci (zaštićen Coban trakom). GUK mu uvijek raste dok je na treningu pa nam je bilo važno da bazali idu, a po potrebi se može i dati korekcija bez da on prekida trening jer PDM je kod nas i radi na daljinu

- Život na moru. Ljeti dobar dio dana provede ili na plaži ili na bazenu. Istina, kod takvih aktivnosti je potrebno jako malo inzulina, ali je i veliko olakšanje kad bazali idu, a pumpa je u svakom trenutku na mjestu i za eventualni bolus za sladoled

- Korekcije za vrijeme spavanja... OK, više nema pikanja, ali i dalje bi ga trebalo roštiljati, iskopavati pumpu ispod plahti i pidžame; s OmniPod-om korekcije dajemo iz hodnika

- Standardne horor priče o zaštopanim setovima

- Alergije / Cijena. Sve opcije o kojima smo razmišljali su podrazumijevale da ćemo pumpu kupiti sami (relativno novootkriven i još uvijek u parcijalnoj remisiji, HbA1c ispod 6%). Roko je imao jaku alergijsku reakciju na ljepilo Libre senzora koju nismo uspjeli ublažiti nikakvim metodama o kojima smo čitali u raznim grupama i na forumima. Senzore smo morali mijenjali svaka 3-4 dana. Zbog toga smo prešli na Dexcom G6 na koji su reakcije puno manje i uspiju zacijeliti dok ne dođe vrijeme za zamjenu senzora.

Što ako kupimo 780G, a njegova koža reagira na ljepilo Guardian 3 senzora i ne budemo ih mogli koristiti? – potrošili bismo preko 30.000kn na pumpu koja je bez komunikacije s Guardianom ista kao stari Veo! Ukoliko reagira na OmniPod-ovo ljepilo, jedini fiksni trošak nam je 3.900kn za PDM.

- Sloboda. Pod je znatno manji od bilo koje inzulinske pumpe, nema katetera, ništa ne stoji oko struka. Skoro pa može i zaboraviti da ga nosi...

Nekako paralelno s našim razmišljanjima o OmniPod-u, Medilab One je dobio zastupništvo za Hrvatsku što je bio još jedan argument za odluku. Kako Dexcom (raznim kanalima) nabavljamo iz inozemstva i pritom gubimo dosta vremena i živaca, mnogo nam je značilo da za OmniPod imamo podršku u Hrvatskoj zbog brzine isporuke, podrške i mogućih reklamacija.

Iako nemamo iskustva s drugim pumpama, nakon mjesec dana korištenja, sigurni smo da smo donijeli dobru odluku. OmniPod definitivno nije tehnološki najnaprednija pumpa, ali smatramo da je za Rokovu dob i način života bio najbolji izbor. Dok pobožno pratimo najave dolaska OmniPod-a 5 (closed loop s Omnipodom i Dexcomom) u neke razvijenije države, Podderima u Hrvatskoj bi puno značilo i kad bi nam ovaj „glupi“ Dash barem stigao na listu HZZO-a.

Marijana Kraljević


Još iz kategorije Djeca: